Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Túra az Ipoly legvadregényesebb szakaszán

By 2021.09.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Közvetlenül a szlovák-magyar határon kanyargó Ipoly még szabályozása után is a legvadregényesebb, legszebb folyóink közé tartozik. Természeti szépségek veszik körül és a csodálatos élővilág tölti meg. A keskeny, alacsony vízállású – helyenként alig 1 méter mély – Ipoly barátságot ébreszt még a kezdő vagy családos vízitúrázókban is, annak ellenére, hogy benyúló ágak teszik itt-ott szlalompályává a medret. Ingadozó vízállása miatt érdemesebb a késő tavaszi, kora nyári hónapokat választani a túrára.


Ha megjártad a nógrádszakáli kálváriadombot és a Paris-patak szurdokmedrét száraz lábon, ideje, hogy vízre szállj a falu határában, és az Ipolyon is átéld a vadregényes táj élményét. Vízállástól függően érdemes kajak vagy kenu mellett dönteni. Nagyon alacsony vízállás esetén ez utóbbival mégis pórul lehet járni, mert könnyebben megfeneklik. Hol gyorsan, hol andalítóan viszi előre a hajódat a folyó a zegzugos kanyarulatokban, a zubogókon és a Nógrádszakáli áttörés hosszú szűk völgyén. Pösténypuszta felett lesz alkalmad kiélvezni a folyó nagy fordulatokkal jobbra balra tekergőző útját. Ha szerencsés vagy – no meg csendes –, akkor rengeteg vízimadarat láthatsz, például kócsagot, gémet vagy récéket. Az Ipolynak ezen a felső szakaszán több duzzasztógát is van. A kaland része, amikor a zsilipkapuknál kiemeled a hajót, majd kikerülve ismét vízre teszed azt.
Szécsény magasságában ér véget ez a túra. A Rákóczi Ferenc által összehívott 1705-ös  országgyűlés városa tökéletes helyszíne lesz a vízen töltött nap lezárásának: a Forgách kastélyban berendezett múzeumi tárlatok, a látogatható ferences rendi templom és kolostor, a ferde tűzoltó torony, a várkert és a századelőt idéző sétálóutcát keretező házak mind-mind felfedezésre csábítanak.

Látnivalók

Páris patak szurdokvölgye

A festői táj csodálatos látványt nyújt a különlegesen ívelt kőzetfalával, valamint a sárga és barna tufarétegek váltakozásának játékos csíkozásával. A 300-350 méter hosszú, 15-25 méter mély szurdokban, a Cserhát buja aljnövényzete egyre magasabbra szorul, és fejünk felett az üledékes sziklák merednek az ég felé. A patak csak nagyobb esőzések és olvadások idején kel életre, így völgye az év túlnyomó részében száraz, kiváló túrahelyszín.

Kubinyi Ferenc Múzeum

A középkori vár romjainak helyén, a vár falainak felhasználásával épült Forgách kastély Jelenleg a kastély ad otthont a múzeumnak. Több állandó kiállítás is várja itt a látogatókat. Az „évezredek üzenete” régészeti és a „Vadászat, vadgazdálkodás” természettudományi kiállítást a kastélyban láthatjuk. A „Körösi Csoma Emlékkiállítás” a kasznárházban és „A Szécsényi vár története” kiállítás a keleti bástyában tekinthető meg. Az épület mögötti kert a tavával kellemes séta helyszíne lehet.

Ferences rendi templom és kolostor

Az egykori Árpád-kori plébániatemplom helyére emelt templomot és rendházat a 14. században kezdték építeni. Az első gótikus épület a ma ismert szentélyből és egy, a mainál rövidebb hajóból állt. Ablakait a barokk korban átépítették. A torony, a sekrestye és a szentély összeépítése, a keleti és az északi szárny emeleti része már a 15. században készült el. Az elmúlt évszázadokban többször átépítették a ma vezetéssel látogatható templomot és kolostort.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 16 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

3187 Nógrádszakál, Őrház

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds