Skip to main content

Bringázz a történelem árnyékában, a természet ölelésében! – E-bike túrák a Pilisben és a Visegrádi-hegységben

Bükk, ahol a lélek a természettel összeér – Bakancslista

Budapesthez közel nehéz lenne olyan varázslatos helyeket találni, mint a Pilis és a Visegrádi-hegység. A Pilis a középkorban királyi vadászterület volt, a Visegrádi-hegység és annak központja pedig a középkori uralkodók székhelye. Mára azonban nem kell kiváltsággal rendelkezni ahhoz, hogy a területet gyalog vagy biciklin felfedezhesd. Szurdokok, különleges sziklaformációk, szakrális és történelmi emlékek, kilátók és lélegzetelállító panorámák, valamint tan- és túraösvények sokaságát fedezheted fel, akár bringán, kiváló minőségű aszfaltozott erdei utakon. Ezek közül is kiemelkedik a tavaly részben megújult Pilis Bike hálózat, amely mintegy 350 kilométer hosszan hálózza be a területet. A térség túraútvonalai alapvetően közepes nehézségűek, de ha ezeknek elektromos kerékpárokra pattanva vágsz neki, akkor biztosan nem kell számolnod leküzdhetetlen akadályokkal. Amivel viszont igen, azok a csodás tájak, az érintetlen természet, és persze a feledhetetlen élményék. Gyere, és fedezd fel a csodálatos Pilist és Visegrádi-hegységet vezetett e-bike túráink egyikén!

A hosszú, forró nyarat lassan felváltja a kellemes ősz, ami a túrázások, kirándulások időszaka. Sokan indulnak el ilyenkor egy-egy hétvégén, hogy felfedezzék a gyönyörű, változatos színekbe boruló tájat. Szeptemberben gyönyörű kirándulós időre lehet számítani, így érdemes túrabakancsot húzva vagy bringára pattanva élvezni a friss levegőt. A Budapest környéki túrák kihagyhatatlan célpontjai a pilisi és a visegrádi hegyek-völgyek, hiszen könnyű őket megközelíteni, és számos olyan látnivalót tartogatnak, amivel máshol nem biztos, hogy találkozhatsz. A Pilis emblematikus helyei közül talán a lapos Pilis-tető a legkiemelkedőbb, ahol a Boldog Özséb-kilátóba felmászva gyakran veled egy magasságban lebegnek a siklóernyők tarka sokasága. Messziről is jellegzetes látványt nyújtanak a Kevélyek csúcsai, illetve az előttük megbújó Teve-szikla és a Dera-patak által kialakított szurdokvölgy is. A Pilisre jellemző formák sorát a kesztölci sziklák gyarapítják, melyek között két, már az őskorban lakott barlangot is találsz. Picit feljebb, a Visegrádi-hegységben a fellegváron és Dobogókőn kívül számos más lenyűgöző látnivalót, túraútvonalat találhatsz, melyek csupán a felfedezésedre várnak. A lélegzetelállító Thirring- és Zsivány-sziklák különleges alakzatai, a nagymarosi Duna-part látványa, Dömös szurdokvölgyei, a Vadálló-kövek és a Prédikálószék csodája mind a Dunakanyar értékei közé tartoznak.

Ezt a tájat a gyalogtúrák mellett legjobban kerékpáron lehet megismerni. A térség fantasztikus természeti adottságait, izgalmas erdei útvonalait és történelmi mementóit számos vezetett túrán, testközelből ismerheted meg. A barangolások során többek között elhagyott katonai bázist, lélegzetelállító panorámát és vadregényes erdei környezetet fedezhetsz fel, ráadásul mindezt elektromos rásegítésű kerékpárokon, kényelmes és környezetbarát módon. Az e-bicikliknek köszönhetően a különböző felkészültséggel rendelkező bringások számára is teljesíthetővé, sőt szórakoztatóvá válik a kirándulás, így egy baráti társaság vagy akár a család apraja-nagyja együtt tudja felfedezni a Pilis és a Visegrádi-hegység környékét.

Ha már elég rutinos bringásnak tartod magad és a hullámzó táj se tart vissza, akkor irány a Pilisben a Kalicska-patak völgye, ahol első körtúránkon igazán próbára teheted az állóképességedet! Ez a kirándulás lenyűgöző bükkösökön át, ezernyi látványosággal vár. Azonban, ha inkább a Visegrádi-hegység vonz, akkor annak eszenciáját egy másik túránkon tapasztalhatod meg: látványos völgyek, kultúrprogramok és gasztronómiai különlegességek. A belépőszintű túra elkalauzol a Szentendrei Skanzentől, a Pap-réten át egészen Pilisszentlászlóig. Ha inkább a kilátásban gyönyörködnél, akkor válaszd a panorámatúránkat! Ezen a közepesen nehéz kiránduláson vadregényes hegyek és völgyek, pazar kilátóhelyek és panorámák várnak rád, mindez persze csodás erdei utakon.

Ha Visegrád mesés városát is megnéznéd, arra is van lehetőséged egy körtúrán. Ez a családi, baráti, kezdő bringások számára is ideális távon látnivalókban biztosan nem lesz hiány, hiszen történelmi romokkal, vízeséssel, forrással, csörgedező patakkal találkozhatsz utad során. Arra is van válaszunk, ha esetleg varázslatra vágynál, ugyanis egyik túránkon a Visegrádi-hegység legszebb helyeit fedezheted fel. Hegyeken, völgyeken és vízesésen át vezet majd az utad, amit közben megannyi látnivaló tarkít. Ezen a közepesen nehéz túrán garantáltan nem fogsz unatkozni!

És hogy kinek érdemes kipróbálni ezeket az e-bike túrákat? A technikai háttérnek és a túravezetésnek köszönhetően gyakorlatilag bárkinek. Van még kérdés? Ha nem, akkor kalandra fel! Foglalj túrát most az ebringatura.hu oldalon!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds