Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Bakonyi ízelítő

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Azért csak ízelítő, kóstoló ez a kerékpártúra, mert nem visz fel a legnagyobb hegyekre, nincsenek benne leküzdhetetlen emelkedők, sem félelmetes lejtők, viszont látod közben a meredek hegyoldalakat, a hatalmas fákból álló erdőket, amelyek a legmelegebb nyárban is hűsen tartják a levegőt. Mély szurdokvölgyekbe nézhetsz le, de átmenni szelíd patakvölgyeken fogsz. Sziklaszirtek, kőlikak és kőkibúvások tarkítják melletted a felszínt, szóval tényleg mindenbe belekóstolhatsz, ami a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzetet jellemzi. Az útvonal többször is követi az egykori Városlőd-Franciavágás vasút nyomvonalát. Meg is állhatsz egy kicsit az egykori Odvaskő megállóban, a Gerence-völgyben. A túra végén Bakonybélben télen-nyáron nyitva tartó vendéglátóhelyek várnak, de útközben is bőven találsz erdei pihenőhelyeket.

Látnivalók

Hubertlaki-tó (bakonyi gyilkos-tó), Ugod-Hurtlak

A Bakony mélyén, bükkösök ölelte kis völgyben bújik meg a tiszta vizű tavacska, amely a Hamuházi-séd patak felduzzasztásával alakították ki, eredetileg vaditatónak készült. Víztükrét ugyanúgy, mint az erdélyi Gyilkos-tónál, facsonkok törik meg, köznyelvi elnevezése erre utal. Mivel a tó tükre megkettőzi a bakonyi erdőrengeteg zöld lombkoronáit és a kék égen úszó felhőket, ezért keresve sem találhatnál varázslatosabb úticélt egy Bakonybél környéki kiránduláshoz.

Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél

A bencés rendhez tartozó bakonybéli monostorban 1018 óta élnek szerzetesek. A templom és az épületek mellett egy szép, ősfás angolkert is található, de megtekintheted azt a füveskertet és gyümölcsöst is, amelyben a monostor biogazdasága működik. Az ajándékboltban kapható teafüvek, lekvárok, kézműves csokoládék, egyedi likőrök és sörök az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján, fenntartható módon, a természeti folyamatokkal összhangban, alázattal készülnek.

Odvaskői-barlang

A Bakony egyik legismertebb barlangja, több neve is ismert (Betyárbarlang, Gerence-barlang, Bakonybél-zsiványbarlang) de mára a fölötte magasodó szikla miatt leginkább Odvaskői-barlangnak nevezik. Érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták, legutolsó lakói bakonyi betyárok voltak, állítólag a híres bakonyi haramia, Savanyó Jóska is gyakran rejtőzött itt.

+ Programtipp

Pannon Csillagda, Bakonybél

A Pannon Csillagdába betérő turista egy kis időre űrturista is lehet. Az ország kiemelkedő csillagászati ismeretterjesztő központjában van planetárium, naptávcső és izgalmas interaktív kiállítás is. Miért a Bakonyban? Mert ez a nagyvárosoktól távoli terület a fényszennyezéstől viszonylag védett, és ideális arra, hogy a csillagos ég teljes pompájában zavartalanul gyönyörködhessenek a látogatók. Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában távcsővel a bolygószomszédaink, a Hold kráterei és hegyláncai, a csillaghalmazok és a csillagközi gázködök is megfigyelhetők. A Csillagdában ezen kívül megismerkedhetsz a meteorokkal, átélheted a holdraszállás és a Mars-expedíciók izgalmát, illetve a filmvetítések során a csillagok, bolygók, fekete lyukak világán túl a Bakony csillagfényes tájaiban is gyönyörködhetsz.

Borostyán-kút

Bakonybél központjából 20 perces sétával érhető el ez a kivételes hangulatú hely. A Szent Gellért tiszteletére emelt kis kápolna tövében három forrás fakad, melyek vizét egy kis tóvá duzzasztották. A tó fölött egy régen remeték által lakott sziklahasadék is található. A természetbe illő erdei kálvária, az árnyas tópart és a környékbeli hegyekre nyíló csodás kilátás érezhetően megnyugvást ad testnek és léleknek egyaránt. Mindenképpen érdemes a bakonybéli túrák végén itt röviden megpihenned.

Bakonybéli Tájház

Ebben a jellegzetes bakonyi házban nemcsak a szokásos „így éltek régen” típusú kiállítással találkozhatsz, hanem a hagyományos faszerszám-készítés eszközeivel is megismerkedhetsz. Emellett az egykor boltként működő helyiségében a Cseh Tamás nevéhez fűződő úgynevezett bakonyi indiánjáték történetébe is bepillanthatsz. Végül pedig megtekintheted a tájház játék- és nosztalgiamúzeumát is.

Bakonyi Erdők Háza

Bakonybél központjában, a Zirci Ciszterci Apátság egykori magtárában alakítottak ki egy természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt. A gyűjtemény bemutatja az erdő szakembereit, többek között az erdőrendező mérnök, a vadász és a faműves mesterségek eszközeit, munkáit. Fontos tudnod, hogy az Erdők Háza csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Köves-hegyi kilátóhely

A helybeli mondák szerint a kilátóhelyen elsuttogott kívánságok valóra válnak! Viszont nem csak ezért érdemes felmenned a Bakonybéltől keletre található Köves-hegyre. A kilátójából nagyon szép panoráma tárul eléd: az apró házak közül kimagasló templomtorony és a falut körülvevő hegyek csodás látványt nyújtanak. A hegy neve az egykori bánya emlékét őrzi, ahol az építkezésekhez mészkövet fejtették itt korábban. A hegytetőn húzódó fenyősáv elválasztja a települést az őt magában rejtő erdőrengetegtől, biztonságos ölelést és meghittséget nyújtva ezzel a völgy mélyén megbúvó házaknak.

Boroszlán tanösvény

A Magas-Bakonyban, közepes nehézségű terepen vezet ez a csodás bükkösöket átszelő tanösvény, amely a Bakonybél melletti Odvaskő Panzió közeléből indul. A tanösvény piros T jelzésen egy hangulatos szurdokvölgy felett indul, majd a hatalmas bükkfák között vezető út egyre magasabbra emelkedik. Az Odvas-kői-barlang érdekessége, hogy egykor ősemberek lakták. A nagyjából három órás túra felénél meredek kaptató következik fel a Kőris-hegy oldalába, majd az Öreg-Szarvadárok völgyében ereszkedik vissza az út a pihenőhelyhez. A 7 kilométeres körtúra 2 kilométeresre is rövidíthető: az Odvas-kői-barlangnál letérve lépcső vezet a völgybe, ahonnan rövid sétával visszatérhetsz a kiindulóponthoz.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 28 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Szent Mauríciusz Monostor
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds