Skip to main content

Bivalyok őrzik a Kis-Balaton új kilátóját

Bivalyok őrzik a Kis-Balaton új kilátóját

Újra pásztázható a magasból a Kis-Balaton egyik ikonikus látogatóhelye

Zalakomár és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legfontosabb helyszíne a bivalyrezervátum, ahol az egykor fontos őshonos haszonállat legnagyobb magyarországi állománya található. Az állatok legelőhelyén újra felállított kilátó nem csak a megmentett bivalyok tanulmányozására alkalmas, de magaslatáról a Kis-Balaton tájára is egyedi szemszögből csodálkozhatunk rá.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum több szempontból is különleges helyszín az országban. A korábban nagy igavonó ereje miatt jelentős számban, akár több százezres állományban tartott bivalyokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jogelődje mentette meg a kihalástól. A csupán 57 egyedre csökkent populációt már vágóhídra ítélték, amikor a természetvédők közbeléptek. Mára 210 bivalyt csodálhatunk meg a rezervátumban, ahol egyúttal megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát, valamint a bivalytartás és -tenyésztés eszközeit is. A bivalyrezervátum egyik kiemelkedő attrakciója egy kilátó volt, viszont a nem megfelelő esztétikai megjelenése és a rossz műszaki állapota miatt 2019-ben lebontották.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság most a régi helyén egy teljesen új, 8 méter magas kilátót épített fel, ahonnan könnyedén megfigyelhetjük a környék élővilágát, a dagonyázó és legelésző bivalyokat, de a szemfülesek akár a fürgén futkározó ürgéket is észrevehetik. Az beruházás összköltsége 19 millió forint volt, amiből 16 millió forintot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda biztosított.

A térség számos fejlesztésnek örülhetett az elmúlt években. „2022 végére teljesen megújulhat a Balaton körüli kerékpáros kör, de várhatóan tovább fejlődik majd a 2021 nyarán bővített balatonfenyvesi kisvasút is”, mondta el a kilátó átadóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az ország leglátogatottabb nemzeti parkja. A térség kiemelt turisztikai vonzerejét jól mutatja, hogy amíg 2010-ben éves szinten körülbelül 300 ezer, addig manapság 500 ezer fő keresi fel a környék természeti látnivalóit.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds