Skip to main content

Az El Camino magyarországi szakasza mentén épült új zarándokszállás

Az El Camino magyarországi szakasza mentén épült új zarándokszállás

A Tihanyi Bencés Apátság egy 50 férőhelyes szálláshelyet létesített Aszófőn

Vadonatúj zarándokszállást hozott létre Aszófőn a Tihanyi Bencés Apátság. A fejlesztés célja, hogy az egyéni és csoportos zarándokok a Balaton-felvidéken keresztülhaladó egyre népszerűbb Szent Jakab, illetve Szent Benedek zarándokutak mentén magas minőségű szálláshoz jussanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőségük az év minden napján. A beruházás megvalósulását az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretei között 98 millió forinttal, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pedig további 25 millió forinttal támogatta.

A Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége természetföldrajzi szempontból egyedülálló elhelyezkedése révén, valamint a magyar nemzeti kulturális örökség egy meghatározó elemének őrzőjeként az elmúlt években a belföldi és a külföldi turizmus egyik kiemelkedő célpontjává vált. Az Apátság kiemelkedő küldetése, hogy erősítse és bővítse a vallási turizmushoz tartozó szolgáltatások lehetőségét, mivel évente számos egyházi iskolából érkező diák, valamint plébániai közösség tartja lelkigyakorlatát az apátságban. A zarándokok fogadásához pedig elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása, elsősorban a szálláshelyek fejlesztése, bővítése. Mihályi Norbert Jeromos, konventuális perjel a bencés közösség egyik legfőbb feladatának nevezte a zarándokok és vendégek fogadását, az új szálláshely révén pedig „sok lelki és fizikai építkezés után újra lehetőség nyílik felfedezni a vallási és nemzeti értékeket őrző monostorokat és zarándokhelyeket.”

Tihany számos zarándoklat kezdő, illetve végpontja. Innen indul a Szent Jakab út bencés ága Pannonhalma irányába, amely a legismertebb európai zarándoklat, az El Camino hivatalos leágazásának számít. Az aszófői zarándokszállás ennek a zarándokútnak a mentén helyezkedik el. A fejlesztést indokolta az a tény is, hogy 2020 óta a Vándortábor program részeként zarándoktáborok is érintették a települést. „Amikor a zarándoktáborokat elindítottuk, kiemelt útvonal lett a Tihany és Pannonhalma közötti szakasz, melyen több zarándokszállás is létesült. Az elmúlt 2 évben már közel 1.000 zarándoktáborozó diák vett részt ezen az útvonalon, és úgy gondolom, az idei esztendőben az eddigieknél sokkal jobb körülmények lesznek a megújult szállásoknak köszönhetően”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A megépült 241 négyzetméter alapterületű Szent Benedek Zarándokház 40-50 férőhelyet biztosít a látogatóknak. Az épületben emeletes ágyas szobák, vizesblokk és egy teakonyha kaptak helyet, az udvaron pedig egy kültéri, fedett közösségi összejövetelekre alkalmas helyiség is épült. A zarándokszállás vendégköre elsősorban gyermek és felnőtt zarándokcsoportok, valamint egyéni zarándokok. A szállás az apátságtól gyalogosan és biciklivel is könnyen megközelíthető.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds