Skip to main content

Aktív kalandok a napsütötte Pécs környékén

Aktív kalandok a napsütötte Pécs környékén

Dél-Dunántúl központja, Magyarország egyik legszebb fekvésű, történelmi emlékekben gazdag, mediterrán hangulatú nagyvárosa Pécs. A település gyönyörű, pezsgő belvárosával, színes kulturális programjaival hazánk egyik legvonzóbb kirándulási célpontja. És nemcsak a Mecsek lankáira felkúszó város, hanem annak környéke is számtalan izgalmas látnivalót tartogat: a hegységet sűrűn átszelő, jól karbantartott turistautakon változatos túrákat tehetsz, a páratlan panorámát nyújtó kilátóktól a vadregényes völgyeken át egészen az elbűvölő hegyi tavakig.

Pécs 2010-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet: ipari és bányászati múltja után napjainkban leginkább a kulturális sokszínűség jellemzi. Tudományegyeteme pedig egyike az ország legnagyobb egyetemeinek. Azonban nemcsak a kultúra városa, hanem a sportos turistáknak is tartogat számos programlehetőséget. Már csak azért is, mert a Mecsek-hegységre épült városban az utcák többsége emelkedik, tehát bármerre indulsz, nemcsak az aktív mozgás, hanem a szép kilátás is garantált. Közvetlenül a belvárosból, a Tettye felől is vezetnek gyalogos turistautak: a sárga jelzésen haladva Pécs szimbóluma, a Tv-torony, a Kis-Tubesi kilátó és a Tubesen lévő János-kilátó, illetve a Pécsi Állatkert is elérhető. A Tettyére visszatérve gyerekekkel kihagyhatatlan a tettyei játszótér, a Mésztufabarlang, a Pintér-Kert Arborétum és a pazar kilátással rendelkező panorámasétány. Ha kerékpározni szeretnél a városban, akkor érdemes a hét dokkoló állomással rendelkező PÉCSIKE elektromos közösségi kerékpáros rendszert használnod. Ha ezek után kedvet kaptál egy kis kerekezéshez, akkor ezzel a 4 túratippel biztosan nem fogsz mellé lőni.

1. Pécs nevezetességei – ismerd meg Pécs belvárosát e-bikeon!

Ha egy könnyed biciklis túrára és kultúrális kikapcsolódásra vágysz, akkor ez a 10 km hosszú kerékpártúra tökéletes lesz számodra. A kirándulás felfűzi a város nevezetességeit, az UNESCO világörökségi helyszínt, a belváros szép tereit, a Zsolnay kulturális negyedet, valamint a Tettyei romokat. Emellett a város egyik legjobb gyermekbarát cukrászdáját is érinti.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 10 km

Időigény: 3 óra

2. Kerékpártúra Pécs belvárosából a malomvölgyi-tavakhoz

Ez a túra a belvárosból elkalauzol a pécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyére, a Malom-völgyi tavakhoz. Könnyű, szintemelkedés alig van benne, és 90%-ban védett kerékpárutakon halad. Gyerekekkel is ideális, a tavaknál pedig számos rekreációs lehetőség kínálkozik minden korosztálynak.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 22 km

Időigény: 3 óra

3. Panoráma túra Pécs felett

A Tettyei romoktól induló túrához jó állóképesség, megfelelő technikai tudás, és jó mountain bike szükséges. Az út során csodálatos kilátópontokat érintesz, mint például a TV torony, a Kis-tubesi kilátó vagy a Tubes, amely a Mecsek második legmagasabb pontja. Innen tiszta időben egyszerre láthatod a szlavón Papuk hegységet, a Villányi-hegységet, a Pécsi-tavat és a Badacsonyt.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: nehéz

Táv: 20 km

Időigény: 3 óra

4. Izgalmas e-bike túrák a Mecsekben

Gyere e-bike túrázni a Mecsek varázslatosan szép tájaira, ami egy igazán természetközeli, aktív program lesz! A régióban gyalogszerrel is élvezet túrázni, de kerékpáron ez még nagyszerűbb. Ráadásul a barangolást és a nagy szintkülönbségek legyőzését nagyban megkönnyítik a jó minőségű e-bike-ok és a helyi vezetők tapasztalata, helyismerete. Mivel az elektromos rásegítés minden úti célt elérhetőbbé tesz, így a legtöbb túrát családoknak, kezdőknek és akár szépkorúaknak is ajánljuk. Kalandra fel!

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds