Skip to main content

Vadludak és aktív kalandok Tatán

10 menő program a nyári szünetre gyerekekkel

Ha úgy érzed, hogy eltávolodnál Budapest zajától és valami igazán természetközeli élményre vágysz, akkor a fővárostól alig egy órányi utazás után máris elmerülhetsz Tata szépségében! Most hétvégén pedig különösen érdemes lesz ellátogatnod ide, hiszen november 24-én és 25-én tartják a Vadlúd Sokadalmat, amely egész Európában egyedülálló természeti jelenségre épülő esemény. Irány a vizek városa és gyönyörködjetek együtt a kicsikkel a több ezer madár látványában!

Tata gazdag történelmi múlttal rendelkező, nyüzsgő kisváros a Gerecse lábánál, amely már a régi időkben is változatos vízi formakincseiről volt híres. A város egészét átszövik a patakok, források, a „magyar Garda-tóként” is emlegetett Öreg-tó pedig az ország legrégebbi halastava.

Európa fontos élőhelyeit összefogó Natura 2000-es hálózathoz tartozó Öreg-tó és környezete miatt, Tata a Ramsari városhálózat – egyetlen magyarországi – tagja. Magyarország egyik legrégebbi és legépebben fennmaradt angolkertjét, egy romantikus várat, egy Esterházy kastélyt, egy impozáns Kálvária-dombot, sőt még egy kilátót is találsz itt. A megkapó panorámán túl az éttermek, cukrászdák kínálata, valamint a sokszínű sportolási lehetőség is vonzó lehet számodra.

Ha ezek után kedvet kaptál a kalandozáshoz, akkor ezzel az 5 programtippel biztosan nem fogsz mellé lőni.

1. Mesebeli Angolpark Tatán

Rövid sétára a vártól, gyerkőcökkel való bóklászásra vagy egy szerelmes andalgásra egyaránt vonzó terep az ország legépebben fennmaradt, egyik legelső angolparkja. A 25 hektáros kertet 1783-ban alakították ki, centrumában a Cseke-tóval. A szentimentális stílusú kert különlegessége, hogy több helyen is források törnek fel benne, melyeket műromok tesznek még romantikusabbá. Felújított központi épületében, az Esterházyak késő barokk stílusú nyári lakában átélheted az úgynevezett „Sala Terrenat”, a 18. századi életérzést, amely ellazulást, kikapcsolódást jelent. A Cseke-tó körüli sétány 3 kilométeren bűvöl el kis szigeteivel, hatalmas platánfáival és vízre lógó fűzfáival.

2. Kopár és fenséges Kálvária-domb

Az Esterházy-kastélytól induló Fazekas utcán 10 perc sétával éred el a tatai Kálvária-dombot, amely nem csupán vallási szempontból „ér meg egy misét”, csupasz szikláival önmagában is fenséges látvány. A város legmagasabb pontján lévő kopár mészkőfennsíkon a barokk Kálvária- szoborcsoport és a fehér kápolna vonzzák a szemet. A környék szó szerint legkiugróbb pontja a 40 méter magas, 175 lépcsőfokon megmászható Fellner Jakab-kilátó, amely 1939-ben épült, és eredetileg sörétöntő toronyként szolgált. A Kálvária-domb tövében, az egykori kőfejtő udvarán található a Szabadtéri Geológiai Múzeum is, ahol több száz millió éves leleteket tanulmányozhatsz.

3. Két keréken az Öreg-tó körül

Az Öreg-tó kör biciklire pattanva tökéletes kisgyermekes program: könnyű terep, sok látnivalóval, akár kiegészítője is lehet egy Tatabánya – Tata vagy Tatabánya – Dunaalmás útvonalnak. A 7,5 kilométeres kerékpártúra során tóparti sétányon és erdei tanösvényen is végigtekersz, miközben feltárul előtted a tatai Öreg-tó és a tavat övező erdő élővilága, majd a romantikus Tatai vár. Jobbnál jobb pizzériák, éttermek, büfék is várnak útközben. A túra kerékpárúton, murvás sétányon, gépjármű forgalom elől elzárt kis utcákon teljesíthető, miközben végigkísér a vár panorámája. Alternatívaként futva, gyalog, babakocsival vagy rollerrel is teljesítheted a távot.

4. Via ferrata a Kálvária-dombon

Ízleld meg a hegymászás szívdobogtató izgalmát, a táj látványának fűszerével az ősmaradványok földjén, a Kálvária-dombon, Tatán!
A vadonatúj tatai vasalt útvonal egy felnőtt és egy, kifejezetten gyermekek részére kiépített pályából áll mintegy 200 méteres hosszúságban. Ezek a pályák nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik tervezik, hogy meglátogatják a hazánk különböző pontjain kiépített vasalt útjait, de előtte szeretnének gyakorolni, tapasztalatot szerezni, hogy megalapozzák a biztonságérzetüket a magasabb nehézségi fokozatú pályákhoz. Próbáld ki te is ezt a fantasztikus sportot!

5. Vadlúd Sokadalom

November 24-én és 25-én mindenképpen érdemes ellátogatnod Tatára és környékére! A Vadlúd Sokadalom egész Európában egyedülálló természeti jelenségre épülő esemény. Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak. Aki eljön vadludat figyelni, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehet tanúja, de egy történelmi kisváros barokk hangulatát is élvezheti.
Ne hagyd ki!

Bővebben a programról

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds