Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Ízelítő a Zöldútból körpanorámás várrommal és sztúpával

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Cserhát Natúrpark Zöldútjának több száz kilométeres hálózata átszövi a Cserhát legszebb részeit. Az itt ismertetett túrán egy rövid, ám annál izgalmasabb szakaszát járhatod be, ízelítőt kapva a Cserhát utánozhatatlan arcából. Becskéről a Zöldút és az Országos Kéktúra jelzésein elindulva legelőn, akácosban és erdőben jutsz fel az andezitkőfejtő tájsebéhez, ami mellett elsétálva rövidesen megérkezel a Cserhát egyik legszebb vulkáni csúcsához, a kék romjelzésen elérhető Szandai-várhegyhez. A várhegyre egy rövid sziklás kaptatón mászhatsz fel, odafent a Cserhát legkiválóbb körpanorámája feledteti az emelkedő fáradalmait. A természetes oszlopokként sorakozó andezitsziklák tetejéről, a csekély romok mellől az Alföldtől a Felvidékig pásztázhatod a tájat. Ha a Szandaváralja települése felé vezető lejtőn megszomjazol, ejtsd útba a Mária-forrás búcsújáró helyét, és töltsd meg kulacsodat a friss forrásvízzel! A településről ismét a Zöldúton kaptatsz fel a gerincre, majd a kék kereszt jelzésen folytasd utadat! A visszaúton ne hagyd ki az ország legkisebb buddhista sztúpáját, a becskei Megvilágosodás Sztúpát sem, ahol a tipikus cserháti kilátást élvezve meditálhatsz hangulatos, szépen gondozott környezetben.

Látnivalók

Megvilágosodás Sztúpa

A 2008-ban felavatott, kisméretű sztúpa meglepően jól olvad bele a cserháti tájba. A sztúpát a Gyémánt Út buddhista közösség építette a Becske melletti dombon, a közösség életében még ma is fontos szerepet játszik – többek között meditációs programoknak, kurzusoknak ad helyet. A Csiga-hegy tetején álló építményt a Petőfi Sándor utcából, rövid szerpentinösvényen közelítheted meg.

Szanda vára

A Cserhát egyik 500 méter felé emelkedő vulkáni csúcsán, a Szanda-hegyen állnak a középkori erősség csekély romjai. A tatárjárás után épített vár sokszor cserélt gazdát, a török végvári harcokban is több csatározás helyszíne volt. Az erődítményt a 16. században rombolták le, azóta omladoznak falai. A legjobb állapotban az öregtorony 8 méteres falcsonkja maradt meg. A Várhegyre azonban elsősorban nem a romok, hanem a varázslatos körpanoráma miatt érdemes felkapaszkodni!

Mária-forrás

A II. világháború előtt a Péter-hegyen volt egy népszerű búcsújáró hely, melynek a kőfejtés vetett véget. A hegyen található Péter-kútnál felállított keresztet megmentették a pusztulástól, és a közeli Mária-forrásnál állították fel. A helyiek csak Képecskének nevezik a helyet, ami helyi kezdeményezésre a közelmúltban megújult, így kulacsaidat kellemes erdei környezetben töltheted újra.

Szandaváralja tájház

A klasszikus palóc építészetet reprezentáló tájház a főút mentén található, ingyenesen látogatható bejelentkezéssel. A tájház a helyi értékek őrzésére jött létre közösségi összefogással, elsősorban a helyi népművészetet és mindennapi életet hivatott bemutatni.

Káponka, Buják

A több mint száz éve álló kis kápolna a Rákóczi út Kacsapart elnevezésű részén található. A benne elhelyezett Mária szobor különlegessége, hogy egyházi ünnepek alkalmával különböző, az ünnepnek megfelelő színű ruhákba öltöztetik.

+ Programtipp

Orsósmagnó múzeum, Terény

A múzeumban sok érdekes dolgot megtudhatsz az orsósmagnókról és az analóg hangrögzítés történetéről az Edison-féle fonográftól a szalagos stúdiómagnókig. A kiállítási anyag a megnyitás óta folyamatosan bővül, jelenleg csaknem ötszáz működő készülék tekinthető meg, melyek a világ 21 országából származnak. A világ legnagyobb orsósmagnó gyűjteménye nemcsak az eszközöket mutatja be, de olyan zenéket is, amelyek korhűen mutatják be ezek működését.

Sasbérci kilátó

A kizárólag hétvégén nyitva tartó kilátó akár gyalogosan, akár kerékpárral megközelíthető. A mesebeli kinézetű, bajor stílusban épült, eredetileg vadászháznak használt kilátó teraszáról körbepillantva a Cserhát erdős vidékében gyönyörködhetsz. A kilátó megközelíthető Szanda, Bokor, Terény és Buják irányából is.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Becskén a faluközpontban, vagy a Sztúpához vezető Petőfi Sándor út végén parkolhatsz, de Balassagyarmat felől akár busszal is megközelítheted a települést.

Becske, Petőfi Sándor utca

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Mária-forrás

A Mária-forrás ingyenesen igénybevehető vízvételi hely a turistaút mentén, szép erdei környezetben.

Várpult büfé, Szandaváralja

Túra közben vagy után térj be a hangulatos büfébe, ahol tócsnit, rétest és egyéb ételeket próbálhatsz ki, de hűtött és meleg italokkal is frissülhetsz.

Facebook

Szabó vegyeskereskedés és Retro büfé, Becske

A Becskén található büfében pizzákat és egyéb meleg ételeket fogyaszthatsz.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds