Skip to main content

TOP 5 hely a Dunakanyarban

TOP 5 hely a Dunakanyarban

Meséket, legendákat, hősöket rejt a Pilis és a Visegrádi-hegység szurdokvölgyekkel, barlangokkal, kolostorromokkal, „sziklaszobrokkal” teli tája, amely felfedezésre csábít. Ezért laktak a Pilis erdőiben a pálos szerzetesek, ezért emelt fellegvárat Visegrádon Mátyás király. Ha két keréken szereted járni a természetet, akkor a Duna-menti kerékpárút vagy a Pilis tükörsima erdei útjai lesznek a segítségedre. A térség szurdokvölgyei romantikus neveikkel csábítanak: a Holdvilág-árok egy óriási játszótér, a Rám-szakadék egy igazi kalandpark. Piliborosjenő határában kővé vált teve mozgatja meg a fantáziád, onnan kőhajításnyira pedig az Egri csillagok díszletvárát nézheted meg. A Spartacus ösvényen szarvasok nyomába lépsz, a Prédikálószék kilátásának látványa pedig arra fog csábítani, hogy újra és újra visszatérj ide. A meséket rejtő hegyek között éld át a saját meséd! 

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. SZIGETCSÚCS, KISOROSZI

A Dunakanyarra gyönyörű kilátást kínáló szabadstrandjáról és fűzfák alatt megbúvó táborhelyeiről híres szigetcsúcs a Szentendrei-sziget északi végén nyújtózik, Kisoroszi békés településén. A szárazföldi és vízi úton egyaránt megközelíthető partszakasz tökéletes helyszíne családi kirándulásoknak, romantikus sétáknak és aktívan eltöltött, kerékpáros vagy evezős napoknak is. Míg nyáron pezsgő élet fogad a sekély vizű, kavicsos parton, az év többi részében csendben élvezheted itt a természet közelségét.

2. PRÉDIKÁLÓSZÉK

A Prédikálószék nem véletlenül az egyik leglátogatottabb kirándulóhely a Visegrádi- hegységben. A 639 méter magas andezitcsúcsra épült kilátó klasszikus dunai panorámával várja a természetjárókat: jól kivehető innen a szemben az ég felé nyújtózó Szent Mihály-hegy alatt kanyarodó Duna és a visegrádi vár. Tiszta időben a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy vonulatain is megakadhat a szemünk, de különleges élményt nyújt egy-egy naplemente vagy a folyón úszó párafelhők látványa is!

3. VISEGRÁDI KIRÁLYI PALOTA ÉS VÁR

A visegrádi Várhegy tetején úgy tündököl teljes pompájában a fellegvár, mint egykor királyaink fején a Szent Korona, melynek élethű másolatát most is megtekintheted a várban! Különlegesen pazar dunakanyari panorámája és történelmi jelentősége minden évszakban letaglóz. A várból érdemes a Salamon-toronynak is nevezett alsóváron keresztül visszatérned a városba, ahol megelevenedik a magyar királyság reneszánsz fénykora az élethűen rekonstruált királyi palotában.

4. LEÁNY- ÉS LEGÉNY-BARLANG

Kesztölc-Klastrompuszta mellett fedezheted fel a Pilis legszebb sziklaormait. Itt, a Csévi-szirtek oldalában egy teljes barlangrendszerre bukkanhatsz, aminek leglátványosabb üregei a Leány- és a Legény-barlang. Mindkét barlang látogatható, zegzugos részeiben érdemes elemlámpával körbenézni, hiszen látványos mészkőképződményeket csodálhatsz meg. A barlangok széles bejáratából pedig élvezd láblógatva a pazar kilátást Kesztölc és a Kétágú-hegy irányába!

5. SPARTACUS-ÖSVÉNY

Visegrád és Pilisszentlászló között kanyarog Magyarország egyik legkultikusabb túraútvonala, amit a keskeny erdei ösvények és az Öreg-paphegy oldalából eléd táruló varázslatos panoráma tesz majd felejthetetlenné! A régebben csak vadászok által használt útvonal száraz időben akár nagyobb gyerekekkel is biztonságosan bejárható. Az ösvény kellemesen emelkedik és végig csodálatos látnivalókkal, természeti kincsekkel kényeztet!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds