Skip to main content

Megújult a soproni Kecske-hegyi kilátó

Megújult a soproni Kecske-hegyi kilátó

A Tómalom és a Fertőrákos közötti területen álló kilátó a régi helyén épült újjá

Újabb turisztikai fejlesztés valósult meg a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTF Zrt.) koordinálásában, ugyanis az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt keretében megújult a Kecskehegyi-kilátó. A Fertőmelléki-dombságon, avagy a Szárhalmi-erdőben álló korábbi kilátót elbontották, a helyén pedig egy új faszerkezetű építmény létesült. A kilátópontról pazar kilátás nyílik a környék erdőségeire, amely csak gyalogosan közelíthető meg.

Sopronon és környékén kívül nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol viszonylag kis területen ennyi kilátóval találkozhat az erdőjáró. Az építmények közül most a Kecske-hegyi kilátó újult meg, melynek kivitelezési munkálatai még 2021 őszén indultak el a régi kilátó szerkezetének elbontásával. A kilátó négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méter magasan található kilátószintre 56 db falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen az építkezés teljes ideje alatt gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére is.

Az építészeti műtárgy különlegessége, hogy a kilátószintről rálátni a Fertő-tóra, a kőhidai medencére, a Dudlesz erdő és a Bécsi domb vonulatára, a Virág-völgyre, az Aranyhegyre, valamint Sopron városára is. Az építmény – ahogy korábban is – csak a turista forgalom számára, gyalogosan közelíthető meg. Így a Nagytómalomtól mintegy 20 perces könnyű sétával a sárga jelzést követve érjük el a Kecske-hegy panorámapontját. Fertőrákos irányából is indulhatunk, a kőfejtőtől fél óra gyaloglás után érkezünk meg a dombtetőre.

A Kecske-hegyi kilátó elődje még 1905-ben készült el, amely a II. világháborúban teljesen megsemmisült. A Tanulmányi Állami Erdőgazdaság 1971–72-ben kilátóépítési programba kezdett, melynek első állomásaként épült meg a Fertőrákos határában álló faszerkezetű létesítmény Rosenstingel Antal tervei alapján. Most pedig, a több évtizedes múltra visszatekintő kilátó ismét a TAEG Zrt. átfogó karbantartási programja keretében újulhatott meg.

Az 530 millió forintos összköltséggel rendelkező „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt átfogó célja a Sopron-Fertő turisztikai térség területén az aktív turizmus élénkítése a helyiek és a turisták igényeit kiszolgáló infrastruktúra- és szolgáltatás-fejlesztéssel. A Sopron-Fertő turisztikai térségben egy olyan versenyképes vonzerővel bíró aktív turisztikai desztináció kialakítása a cél, amely az aktív turizmus valamennyi ágát lefedi. Így nemcsak kilátó épül, hanem az SFTF Zrt. koordinálásában megújul a Sopront és Harkát összekötő, valamint a Nemeskúti útnál található 4 kilométeres kerékpárút. Mindezeken felül madárlest is kialakítanak a Fertő tó nádasában, a Ciklámen tanösvény bekerül a Digitális Vándor alkalmazásba, illetve játszótéri elemmel bővítik a Lövér Alpin Parkot.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds