Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Fehér sziklák és rejtett bunkerek

By 2022.01.05.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Gerecse déli vidékein, a Vértes északi határán túl vezet családbarát körtúránk. A túracélpont neve senkit ne riasszon el e fárasztó kaptatók nélküli, közepes hosszúságú és nehézségű túrától! Óbarokról a Szőlőhegy utcán indulhatsz el, ahonnan a piros sáv jelzés vezet fel az Öreg-Kőszikla-tetőre, ahonnan ízelítőt kapsz a csodás kilátásból. A csúcsról leérve ismét a Szőlőhegy utcát követed, ahonnan megint a piros jelzés vezet tovább. Balra tőled egy felhagyott bauxitbánya mellett haladsz el, amely nem látogatható. A Mária út vezet be a természetbe, innen ezt a jelzést kövesd! Vadlesek egész gyűjteménye lesz útitársad, a madarak pedig szolgáltatják a zenei aláfestést. Így érsz fel a Lófingató-hegy 305 méteres csúcsára. Itt lesz szükséged a fejlámpára: az épségben maradt szovjet bunkereket bejárhatod, viszont figyelj, első a biztonság! Innen már nem is kell tovább kapaszkodnod a Lófingató sziklák kilátópontjához, ahol a Gerecse panorámája vár. Innen már csak a visszaút van, de ez sem tartogat kevesebb látványt. A Váli-víz vonalán kanyarogsz le a piros jelzésen. itt láthatod a túra legszebb pontját: a hatalmas dolomitfalakat, amelyeknek az imént a tetején álltál.

Látnivalók

Lófingató-szikla

A Lófingató-szikla tetejéről kiváló panorámát nyújt, a tövében meg lenyűgöző sziklafalat mutat. Először a magasból nézheted a Gerecse hegyeit. Tiszta időben jó messze ellátni. A túra során viszont leereszkedsz a csúcsról, és maga a kilátópont változik át látványossággá. A monumentális fehér dolomitfalak alatt haladsz el a piros jelzésen.

+ Programtipp

Szovjet betonbunkerek

A Lófingató-hegyen nagyon szemfülesnek kell lenned: a bokrok és gaz között bejárható szovjet bunkerrendszer húzódik. Ezek szabadon látogathatóak, ha elég bátornak érzed magad, fedezd fel! Minden esetre a fejlámpát vagy zseblámpát pakold be, szükség lesz rá. Nem tudni pontosan, hogy milyen célt szolgáltak a betonbunkerek, de valószínűleg a 60-as és 80-as években folyamatosan épültek, bővültek. A hangulatuk biztosan különleges.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Pázmánd elérhető az M7-es autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds