Skip to main content

Különleges bringatúrák, kivételes Duna-élmények

Különleges bringatúrák, kivételes Duna-élmények

Kevesen tudják, de csodálatos folyónknak, a Dunának is van nemzetközi napja, amit minden év június 29-én ünnepelnek. Az idén immár 20. alkalommal megtartott emléknap célja, hogy a Duna menti országok évente emlékezzenek meg az éltető folyó természeti értékeiről a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig. Azonban nemcsak az érintett országok társadalmi-gazdasági élete fonódik szorosan össze a Dunával, hanem az egyéné is, hiszen fantasztikus aktív kikapcsolódási lehetőségeket nyújt úgy a vízen, mint annak partján. Így most 5 olyan kerékpáros túraútvonalra helyezzük a hangsúlyt, ahol a hazánkban 417 kilométer hosszan futó szeretett folyónkhoz különleges módon tudtok kapcsolódni.

1. EuroVelo 6 – Fővárosok felfedezése a Duna menti kerékpárúton

A Duna mentén haladva Bécs, Pozsony és Budapest gyönyörű fővárosait és világörökségi helyszíneit fedezheted fel. Rajkától a Szigetközben biciklizhetünk végig kerékpárúton egészen Győrig. Onnan Komáromig új, egészen széles bringaút vezet. Innen a szlovák oldalon érdemes jelenleg tekerni, majd Helembánál visszatérünk az országba és Budapestig újra végig kerékpárúton gurulhatunk a Börzsöny lábainál. Az úttal párhuzamosan párhuzamosan egy sűrűn közlekedő vasútjárat növeli a szolgáltatási színvonalat. Budapest lenyűgöző panorámája után a Csepel-sziget árvízi töltéseiről sűrű vízi- és madárvilág mellett tekerhetünk. A további déli részeken a kiépítettség egyelőre hiányos, az útvonal Szerbia felé folytatódik.

2. Tekergés a Szigetköz árterében

Ezen a túrán Dunaszigetről indulva megtekintheted a környék legöregebb és legnagyobb fűzfáját, majd hazánk első hallépcsőjét is. Innét az Öreg-Duna felé véve az irányt, annak partján egészen a dunaremetei kikötőig kerekezhetsz. Lipótra érve körbenézhetsz a Holt-Duna parti madárlesen, magadba szippanthatod a látványpékség illatát, ízeit. Egy csodálatos vadgesztenyefasoron keresztül érkezel Darnózselire, ahol a Horgony Tanya szeretettel vár. Majd Hédervár következik, ahol az ország legöregebb, 800 esztendős tölgyfája áll, bár a monda szerint már Árpád vezér is ehhez a fához kötötte a lovát. Innen egy másik úton visszaérsz Lipótra, majd onnan Dunaremetére, illetve Püskire, és egy hátsó földút mentén végül Dunaszigetre térsz vissza.

Tekergés a Szigetköz árterében

3. Vizek mentén a vizek városában

Ha egy könnyű családi tekerésre vágynál, ezt az útvonalat neked találták ki! Az útvonal nem véletlenül kapta a „Vizek mentén” elnevezést, hiszen az Által-ér, a dunaalmási forrásvizek, a Duna és a tatai Öreg-tó uralja a nyomvonalat. Vértesszőlősön állj meg Samunál, majd Tatán folytathatod a vizek feltérképezését az Öreg-tóval és a Fényes Tanösvény lenyűgöző élővilágával. A kerékpárút ezután is varázslatos tájon halad keresztül, az útirányt végig táblák mutatják. Dunaalmáson a Duna és számtalan forrás zárja a vizek sorát. Itt sétálj egyet a Duna-parton egy hűs limonádé társaságában, majd gurulj vissza az Által-ér mentén Tatabányáig!

Vizek mentén

4. Duna-parti kerekezés a Dunakanyarban

A nagyjából végig a Duna-parton vezető túrán bőven lesz lehetőséged megcsodálni a folyót, és a kijelölt strandokon akár meg is merítkezhetsz benne. Az utadba eső településeken számos múzeum, templom, kápolna nyújt majd lelki felüdülést, de étkezési lehetőségekben sem lesz hiányod. Szob után nem a Duna, hanem az Ipoly mellett haladsz tovább, jelenleg az Ipolydamásd határában épülő hídig vezet az út. Visszafelé Szobon vonatra szállhatsz, de ezt megteheted később is, ha másik Duna-parti településnél fáradsz el útközben.

Duna-parti kerekezés

5. Körtúra dunai átkelésekkel Budapest közelében

Budapestről indulva a Duna vezeti végig utadat ezen a könnyű, kerékpáros körtúrán, ahol háromszor is átkelsz a Dunán. A kirándulás legnagyobb részében kerékpárúton haladhatsz. Budakalász és Szentendre között az országban egyedülálló ártéri galériaerdőn keresztül fogsz tekerni. Szentendre előtt elgurulsz a Lupa-tó mellett, ahol a távolban a Pilis fest szép hátteret. Szentendréről átkompozol a Szentendrei-szigetre, amelynek hangulatos, természetközeli világa fog elvarázsolni. A sziget keleti oldalára érve Horányból újra komppal kelsz át Dunakeszire, ahol nyüzsgő, éttermekkel teli Duna-part vár. Innen egészen a Római-partig tekersz majd vissza.

Duna-parti kalandok Budapest közelében

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds