Skip to main content
VízitúraTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Bárkával a Vén-Dunán

By 2023.09.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az evezést kezdd a Vén-Dunán, a Bárka Vendégháztól nem messze tudsz vízre szállni. Ha magas a vízállás, akkor szerencséd van, mert be tudsz kicsit kalandozni az ártéri erdőbe, az öreg nyárfák, füzek közé a Csertára, amely egy régi fok rendkívül vadregényes maradványa. Visszatérve a Vén-Dunára, alacsony vízállásnál köss ki a Senki szigeténél, ahol, ha jól figyelsz, láthatod a hódrágások nyomait és a kidöntött fákat, meleg időben pedig ez a legjobb strand fehér homokkal, idilli erdei látképpel és a lassan csordogáló folyóval. A kőgátak között szűkületnél gyakran zubog a víz, ami némi ügyességet és lendületet igényel az áthaladáshoz, de azután már kievezel a nagy Dunára, a főágra, és 2 kilométert haladsz a parthoz közel, folyásiránnyal szemben, felfelé. Fordulj be a Rezéti-ágba, és evezz a halászkunyhóig! Itt kicsit kiköthetsz, majd fordulás, és visszatérsz a Dunára. A sodrást kihasználva lecsoroghatsz a Vén-Duna alsó bemeneti pontjára, ahol befordulva megérkezel a kiindulópontra, a Bárkához.

Fontos, hogy nagyobb csoportok csak a területileg illetékes vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától beszerzett engedély birtokában indulhatnak vízitúrázni.

Látnivalók

Türr István-kilátó, Baja

A Duna és a Sugovica összefolyásánál találod a bajai születésű Türr István emlékművét. 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel a kör alakú, oszlopos, kőből készült épületet, ami Miskolczy Ferenc és Nagy András tervei alapján készült. A teraszáról pazar panoráma tárul eléd az ugyancsak róla elnevezett Duna-hídra, az egyesülő folyókra és a gemenci erdő lombkoronájára.

Szentháromság tér

Baja városi rendezvényeknek, fesztiváloknak otthont adó főtere gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre. Valaha a jellegzetes bazaltkockákkal borított tér piacok, vásárok színtere volt, de a régi patinás épületek ma is őrt állnak az idő felett, szállodának, üzleteknek, kávézónak adnak otthont.

Petőfi-sziget

Baja egyedi bájához nagyban hozzájárul a Petőfi-sziget, amely az ország kevés, emberi kéz alkotta szigetei közé tartozik. A városból a Sugovicán átívelő hídon juthatsz át a szigetre, ahol víziturisztikai központ, éttermek, kemping, uszoda, teniszpályák és sétányok várják a látogatókat.

+ Programtipp

Bajai Halfőző Fesztivál

Az ország legnagyobb és leghíresebb halászléfőző fesztiválja hagyományosan július közepén várja a látogatókat. A népszerű bajai rendezvény a Szentháromság téren, a hozzá vezető utcákon és a Petőfi-szigeten zajlik. Tapasztald meg te is, ahogy több ezer bográcsban rotyog a hallé a fesztiválon, amely időközben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 16 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Bárka Pihenőház 6500

Baja, Bárka u. 75.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Potyka Csárda

Itt mindig otthon érezheti magát az ember, hiszen a csárdában kellemes, nyugodt, családias környezet fogadja a vendégeket, akik ízletes halételek és frissensültek széles kínálatából válogathatnak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds