Skip to main content

Családi kirándulások a Soproni-hegységben

Családi kirándulások a Soproni-hegységben

A Soproni-hegység hazánk legkisebb területű középhegysége. Festői szépségű tájak, sűrű turistaút-hálózat és sok kilátópont várja a kirándulókat. Blogbejegyzésünkben négy túrát ajánlunk, amelyek gyerekekkel is teljesíthetők.

Ciklámen tanösvény

A soproni erdők jellegzetes virágjáról elnevezett tanösvény volt az ország első sétaútja. A 9 kilométeres, kanyargós erdei ösvény méltán népszerű ma is, hiszen a Soproni Parkerdő legszebb részeihez vezet el, a júliustól szeptemberig virágzó ciklámenmezők és források mellett, termetes fenyők, tölgyek és bükkök alatt, kis szurdokvölgyek mentén. Érinti a környék legszebb panorámáját nyújtó Várhely-kilátót is, melybe felmászva eléd tárul az egész Soproni-hegyvidék, a város, a Fertő, a Hanság és az Alpokalja vonulatai. Érdemes megnézni a kilátótól nem messze feltárt, több ezer éves kelta földvár maradványait és a halomsírokat is. A tanösvény nem körtúra: a végpontjától akár busszal, akár gyalog vissza tudsz jutni Sopronba.

Várisi sétaút

Ha a Soproni Parkerdő fatörzsein stilizált Tűztorony jelzést látsz, akkor a Várisi sétaút tanösvényen egy kényelmes és hangulatos körtúra útvonalát érted el. A könnyű, 3 és fél kilométeres sétaút egy erdei tornapályával kezdődik. A soproniak esküsznek rá, hogy legintenzívebben itt érezhető a soproni erdő illata. Te is így érzed? A tanösvényen továbbhaladva padokat, pihenőhelyeket, játszóteret találsz, majd az út beletorkollik az I. világháborúban az erdélyi Ojtozi-szorosban harcolt soproni honvédeknek emléket állító Ojtozi sétaútba.

Tolvaj-árok természetvédelmi tanösvény

Meredek zugaival, keskeny, kimosott útjaival, hegyoldalaival az 1,2 kilométeres Tolvaj-árok a soproni hegyvidék legvadregényesebb és legszebb völgye. A Brennbergi-völgyből (Gyermek- és Ifjúsági Tábor buszmegálló) vagy a Várhely felől is megközelítheted. Az út során hat tájékoztató́ tábla segít megismerni a Soproni-hegység jellegzetes növény- és állatvilágát, kőzeteit. Ha a Tolvaj-árkot elhagyod, kapaszkodj fel a Postás-forráshoz, ahonnan egy kunkort téve érsz el a kora vaskori kelta településhez. A Várhely-kilátótól vedd az irányt visszafelé a Brennbergi-völgybe.

A Károly-magaslat és környéke

Sopronra szokták mondani, hogy a kilátók városa. Kilenc kilátója közül a legnépszerűbb a Károly-kilátó, melynek tetejéről az Alpoktól a Fertő tóig tartó hegy- és dombvidék tárul eléd. A kilátó mellett természetismereti kiállítás (Kőhalmy Múzeum), mezítlábas ösvény és erdei játszótér várja a gyerekeket – és a kíváncsi felnőtteket is. A közelben fekszik a Trianon Emlékpark. A terméskőből és apró méretű kövekből kirakott Magyarország-térképen piros kövekkel jelölték az I. világháborút lezáró békediktátummal elcsatolt országrészeket, és zöld kövekkel burkolták a mai Magyarország területét. A területek között futó sétaúton magad is körbejárhatod. Nem messze a kilátótól találod a Lővér Kalandparkot, ahol 120 akadályos drótkötélpálya-rendszeren és mászófalon próbálhatod ki ügyességedet. A kalandpark elől indul a Boszorkány meseösvény, mely kincsestérképével és meseházikójával a gyerekek nagy kedvence.

Soproni kilátások

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds