Skip to main content

2024-ben is keressük az Év Kerékpárútját!

2024-ben is keressük az Év Kerékpárútját!

A Közlekedési Kultúra Napja eseménysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős Államtitkárság, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpáros útvonalát keressük. A pályázat által azt szeretnénk elérni, hogy minél többen szálljanak két kerékre, és ezzel is tegyék életüket aktívabbá. Az ország különböző szegleteiből jelölt kerékpáros útszakaszok megmutatják, hogy Magyarországon számos jó minőségű kerékpáros útvonal fut, melyek csodás helyeken vezetnek. Emellett felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ezek megépítése, fejlesztése és fenntartása folyamatos munkát igényel. A kerékpáros útvonalak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

Pályázati feltételek:

2024. március 1-13. között várjuk a bárki által beküldhető pályázatokat, amelyeknek a következő szempontoknak kell megfelelniük:

  • A kerékpáros útvonal lehet belterületi, külterületi, vagy mindkét szakaszon vezető nyomvonal is.
  • Az útvonal legalább 50%-a gépjárműforgalomtól elzárt útvonalon (például önálló kerékpárút, erdészeti út, vízügyi töltés) kell, hogy vezessen.
  • A jelölt szakasz lehetőleg legyen 7 km-nél hosszabb, de 50 km-nél rövidebb (pl. a Balatoni Bringakör egyben nem jelölhető, de egyes részei igen). Amennyiben maga az útvonal ennél hosszabb, akkor egyértelműen meg kell határozni, hogy mely szakaszra vonatkozik a beadott pályázat
  • A kerékpáros útvonalnak összefüggőnek kell lennie, tehát nem lehet benne olyan szakadási pont, ahol a kerékpáros közlekedés akadályozva van (például forgalmas útszakasz, lépcsőn megközelíthető felüljáró).
  • A jelölt kerékpáros útvonalról kérünk egy rövid indoklást, hogy miért esélyes az Év Kerékpárútja címre.
  • Az útvonalról várunk egy jó minőségű fotót, ami jól érzékelteti az útvonal hangulatát, illetve segít beazonosítani azt.
  • Az elmúlt évek Év kerékpárútjaira nem lehet pályázatot beadni.

A pályázatokat ezen a linken várjuk. A pályázat regisztrálásával a beküldő hozzájárul, hogy a pályázatot kiírók felhasználják a csatolt fényképet az Év Kerékpárútja online kommunikációjában. A beküldött pályázatokból egy szakmai bizottság az alábbi szempontok alapján kiválasztja a 11 legjobb útvonalat. Ezt követően a zsűri szavazásra bocsátja a legjobbnak ítélt jelöléseket. Ezeket április 12-én közzétesszük az Aktív Magyarország Facebook-oldalán. A nagyközönség itt tudja leadni szavazatát. A szavazási időszakban megosztott hivatalos album képeire és a meghirdetett, a kerékpárutakat egyesével bemutató bejegyzések kedvelésének összege adja meg az Év Kerékpárútja nyertesét. Az első helyezettről később kisfilm készül, illetve kihelyezett tábla fogja hirdetni ezt.

A beküldött pályázatok értékelési szempontjai:

  • turisztikai attrakvititás
  • közlekedésbiztonság
  • hálózati szerepkör
  • használati mód
  • műszaki kialakítás
  • szolgáltatási szint
  • komfortszint

A pályázat ütemezése:

Pályázás: március 1-13.

Szavazás a 11 legjobb kerékpáros útvonalra: április 12-24.

Év Kerékpárútja eredményhirdetés: április 25.

Díjátadás: május 10.

 

A végeredményt április 25-én fogják kihirdetni a szervezők. A hivatalos díjátadás A Közlekedési Kultúra Napja országos nyitórendezvényén a Művészetek Palotájában, május 10-én lesz, amelyet a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervez meg – a szaktárca, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

2023-ban a Wenckheim kerékpárút lett a nyertes, amely egy vadonatúj bakancslistás bringaút a Körösök-völgye kastélyainak felfedezése. A pósteleki kastélyrom és a szabadkígyósi kastély mellett a természeti látnivalók sem maradnak el, így átgurulhatunk a varázslatos nevű Élővíz-csatorna melletti kerékpárút-szakaszon is.

2022-ben a Kaposvárról induló kerékpáros útvonal nyerte el a címet, amely megkerüli a Deseda-tavat. Nem a tó az egyetlen látnivaló, ha az ember itt teker: játszóterek, vízi világot bemutató látógatóközpont és lombkorona-sétány is várja a bringásokat.

2021-ben a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakasz lett az Év Kerékpárútja. A négy hídból álló komplexum az egyik leglátványosabb kerékpáros fejlesztés. A kerékpárút nem véletlenül lett az ország kedvence, tavaly több mint 150 ezren tekertek át a Tisza-tó fölött.

2020-ban a Tatabányát Tatával összekötő, az Által-ér mentén kanyargó kerékpárút kapta az elismerést. A kiváló minőségű burkolaton, az autóforgalomtól távol vezető kerékpárút csodás tájon kanyarog itt, hiszen az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt.

Ehhez hasonlóan idén is keressük az ország kedvenc kerékpáros útvonalát.

További információért várjuk leveleiket a kommunikacio@aofk.hu e-mail címre.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds