Skip to main content

SUP: ilyen a vízen járni

SUP: ilyen a vízen járni

A SUP-pal egy vadiúj sportágat próbálhatsz ki, lassan az ország minden vizén. Az állva evezés gondolata viszont nem mai: a napsütötte Hawaii-szigeteken már nagyon rég óta eveznek így az óceán hullámain. Persze neked nem kell a Csendes-óceánig zarándokolnod egy kis szórakozásért, ma már szinte minden vízisportolásra alkalmas vízen próbára teheted egyensúlyérzékedet.

SUP-ozni nem csak nagy buli, de amilyen nehéznek gondolnád, pont olyan egyszerű a valóságban. Ráállsz a deszkára, és evezel.

Kis helyet foglal, könnyen szállítható, és manapság már könnyű hozzájutni. Ez is hozzájárul, hogy ilyen robbanásszerűen terjed, és egyre többet látni belőle. A SUP-ok többsége felfújható, a levegő tartja a víz felszínén. Már csak egy evező kell hozzá, és meg is van az alapfelszerelés, indulhat a kaland. Ha először ingatagnak érzed, ne bátortalanodj el: indulj el a SUP-on ülve! Ha ráéreztél a dologra, feltérdelhetsz. Fontos, hogy mindig állítsd a pozíciódhoz a lapát hosszát. Karodat teljesen kinyújtva felfelé kényelmesen markold meg az evezőlapát mankóját (végét), és meg is van az állva evezéshez ideális beállítás. Mert hogy mégiscsak állva evezve a legnagyobb poén SUP-ozni…

Kezdésnek válassz hullám- és szélcsendes helyet, hogy gyorsan legyen sikerélményed! A Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó vagy az Orfűi-tó tökéletes terep, hogy megtedd az első evezőcsapásokat. Haladóként a Bodrogzug lehet egy jó terep. Természetesen nem érdemes fejjel ugrani a sportba, ne a SUP megvásárlásával kezdd utadat! Gombamód nyílnak az újabb és újabb kölcsönzők, ahol több modellt is kipróbálhatsz. Így később könnyebben el tudod dönteni, melyik a nekedvaló. Aranyszabály: inkább nagyobb legyen, mint kisebb. Túl sekély vízben nem jó kísérletezni, mert könnyen megsérül a hajó alján lévő skeg.

Ha kenuztál már, az evezésben semmi új nem lesz: oldalanként két-két csapással tudsz legkönnyebben egyenesen haladni. Elsőre azt hinnéd, hogy ez egy kargyakorlat, de ha jól akarod csinálni, az egész testeddel kell húzd magad előre. Nézz előre! Így nem csak könnyebben tartod magad irányban, de a táj is elfeledteti veled, hogy te most „kézzel-lábbal” dolgozol. És itt jön be a SUP-ozás legnagyobb értéke: csak elengeded magad, és átadod magad az élménynek. Bár lehet, hogy olimpiai sport lesz belőle, neked nem kell őrült módjára kapkodnod. A SUP-ozás egy már-már meditatív mozgásforma, ahol mindenképp a relaxáción van a hangsúly. Éld át a víz hullámzását!

Magyarország tele van SUP-ozásra alkalmas vizekkel. A fent említett négy – legnépszerűbb – tó mellett számos lehetőség van az állva evezésre. Talán a leglátványosabb helyszín erre (is) a Dunakanyar. No persze nem árral szemben érdemes evezni, de például Szobtól lecsorogva Budapestig az ország egyik legjobb panorámáját élvezheted. A természetet persze nem csak egyedül lehet élvezni, sőt csapatban evezni még nagyobb buli. Ha nincs hozzá társaságod, vagy nincs elég magabiztosságod egyedül elindulni, keress egy vezetett túrát, ahol egy profi túravezető mellett SUP-ozhatsz biztonságban.

Evezz biztonságban!

Minden sporttevékenység célja, hogy egészségesebb legyél, jobban érezd magad a bőrödben. Itt viszont a víz is tartogat veszélyeket. Ha betartasz pár alapszabályt, akkor jó eséllyel az egyik legizgalmasabb kalandként emlékezel vissza minden evezésedre. Elsősorban sose szállj vízre rossz időben! A nagy szél, az eső, vihar, a villámlás mind rendkívül veszélyes, ha vízen vagy. Persze szép időben is akadnak problémák, ezért mindig viselj úszást segítő mellényt! A mentőmellény még nagyobb biztonságot ad, de az akkor indokolt, ha valaki valóban nem tud úszni, vagy lehet, hogy órákon keresztül kell a vízben tartózkodnia. 14 év alatt viszont kötelező a mentőmellény. Lehet, nem jutna elsőre eszedbe, de egy póráz, angolul leash még egy elengedhetetlen eszköze a sportnak. Borulásnál könnyen elsodródhat a deszka, és akkor nagy bajban vagy.

Evezve számos olyan világot fedezhetsz fel, amit még sosem láttál. Lehet, hogy csak egy kis színt viszel a balatoni nyaralásba. De az is lehet, hogy magával ragad a hangulata, és több napos SUP-túrára indulsz valamelyik magyar folyón. Az evezésen túl jógázhatsz is rajta, vagy akár az egész családot felpakolhatod egy nagyobb hajóra. De az sem ritka, hogy négylábú barátjukat is magukkal viszik emberek a vízre. Kalandra fel!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds