Skip to main content

Otthon a Pusztán

Otthon a Pusztán

Bugacon megújult szálláshely és oktatóközpont szolgálja a természetjárókat

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program részeként teljes megújuláson ment keresztül a Kiskunsági Nemzeti Park védett területén található CSEMETE Bugaci Oktatóközpont és Erdei Iskola Kulcsosház. Az elsősorban osztálykirándulások, erdei iskolák, egyesületek, nagyobb társaságok számára alkalmas épületet civil emberek segítségével újították meg, áramellátásáról pedig már napelemek gondoskodnak.

Bugac a Duna és Tisza között, annak középső részén, a Kiskunsági-homokháton helyezkedik el. Itt bújik meg a Kiskunsági Nemzeti Park védett területén, vadvirágos homoki rétek és az Ősborókás erdőrengetegének határán fekvő CSEMETE Bugaci Oktatóközpont és Erdei Iskola kulcsosház, amely teljes rekonstrukción esett át, köszönhetően az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 36 millió forintos támogatásának. A létesítmény új közösségi térrel gazdagodott, a meglévő épületállomány pedig teljes infrastruktúra-fejlesztésben részesült. Ez a vízellátástól kezdve az elektromos rendszerek korszerűbbé és biztonságosabbá tételén át egészen a fűtési rendszer megújításáig terjedt. Az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében a falak vastag hőszigetelő rétegeket kaptak, a nyílászárókat pedig új, hőtakarékos rendszerekre cserélték.

Egyaránt megújult a komplexum közösségi tereinek berendezése és a szálláshelyek bútorzata, valamint ezzel párhuzamosan kapacitásbővítésre is sor került. A bázishely energiaellátását tetőre szerelt napelemekkel és szélkerékkel biztosítják. Az ide látogatók kényelmét több szabadtéri fejlesztés is szolgálja. Az épületállományt többfunkciós összekötő folyosóval fűzték egybe, udvari bútorzatok és szabadtéri oktatási programokhoz is használható rönkasztal-rendszerek állnak a látogatók rendelkezésére. A fűtési szezonon kívüli kapacitások optimalizálásra és a kiscsoportos foglalkozások elkülönített megtartására pedig faházakat építettek.

Az Oktatóközpont fejlesztési munkáit a CSEMETE Egyesület döntő részben tagságának és aktivistáinak segítségével végezte el. Összesen 90-en önkéntes dolgozott a felújításon, akik közt voltak szakemberek, diákok, segítő civilek és lelkes ezermesterek is.

A CSEMETE Bugaci Oktatóközpont és Erdei Iskola kulcsosházba látogatók a civilizációtól távol, természeti környezetben pihenhetnek, ismerkedhetnek meg a hagyományos alföldi tájformákkal, a védett értékekkel és a hagyományőrző pusztai életformával. A közeli látnivalók közül kiemelendő a Kiskunsági Nemzeti Park Bugaci Ősborókása, a Lovasbemutató, a Pásztormúzeum, az Alföldfásítási Múzeum és a gyógyfürdő. A terület legnagyobb értéke mégis a csend. Az Oktatóközpont kialakítása és felszereltsége iskolai csoportok fogadására, kirándulások, erdei iskolák, túrák szervezésére, civil szervezeti vagy nagyobb családi programok lebonyolítására egyaránt alkalmas. A létesítményt a CSEMETE Egyesület üzemelteti, szálláshelyek az egyesület honlapján foglalhatók.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds