Skip to main content

Megnyitotta kapuit a Somoskői Látogatóközpont

Megnyitotta kapuit a Somoskői Látogatóközpont

A Karancs-Medves vidék impozáns szálláshelye egy határon átnyúló program keretében újult meg

Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét a Salgótarjánhoz tartozó erdei városrészen, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. azért hozott létre, hogy a Somoskői Vadasparkot és a Karancs-Medves-vidéket felkeresők számára kulturált vendégfogadási feltételeket teremtsen, valamint tartalmas szabadidő eltöltési lehetőséget kínáljon. A 45 férőhelyes központ a Lévai Erdészet partnerségével 417 millió forint teljes ráfordítással valósult meg, melyből az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forintot biztosított a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül.

A 2015. évben megnyitott, illetve az elmúlt egy évben felújított és kibővített kirándulóközpont a Karancs-Medves-vidékre érkezők turisztikai bázisa, amely csodálatos természeti környezetben, a Somoskői vártól 400 méterre, a Medves-fennsík peremén, a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn található. A környék geológiai érdekességeket, történelmi épületeket és kiállítóhelyeket egyaránt rejt. Mivel a kirándulóhely tiszta erdei környezetben kellemes túrázási lehetőségeket kínál, ezért az osztálykirándulások kedvelt helyszíne is. A központ hegyi menedékház, kulcsosház minősítésű szálláshelyén korábban 3 szobában összesen 19 fő részére biztosított pihenési lehetőséget, azonban az átalakításoknak köszönhetően mostantól 7 szobában akár 45 fő is megszállhat. Az épület két közösségi térrel is rendelkezik, melyekből az egyikben főzőkonyha, a másikban pedig egy 80 fő befogadására alkalmas rendezvényterem található. Az Ipoly Erdő Zrt. által üzemeltetett kirándulóközponthoz egy kétszáz méteres sétával megközelíthető vadaspark is tartozik. A 15 hektáros vadasparkban, természetes környezetben hazai nagyvad fajok, így többek között dámok, muflonok, őzek és vaddisznók láthatóak.

Mivel a térség aktív turizmusának közeljövőben történő előrelendítése az Ipoly Erdő Zrt. egyik kiemelt célja, így az erdőgazdaság az egyedi természeti és történelmi értékek bemutatása mellett ezzel a látogatóközponttal szeretett volna hozzájárulni a turizmus fellendítéséhez. Ugyanakkor a most átadott komplexum lehetővé teszi, hogy az erdészet a környezeti nevelés és az erdőpedagógia eszközeivel a következő generációk számára megmutassa a határ menti térség különleges természeti értékeit. Ezért a látogatóközpont egyik fontos feladata az erdei iskolai csoportok fogadása, melyhez a Lesy SR és az Ipoly Erdő Zrt. között létrejött határon átnyúló összefogás nyújt segítséget.

Az erdészek már hosszú ideje felismerték azt a tényt, hogy az ember viszonya a kulturális, azon belül is elsősorban a természeti értékekhez nagymértékben befolyásolja a környezettudatosságot. Azt is napi szinten tapasztalják, hogy az átlagember nem érti a fenntartható erdőgazdálkodás jelentőségét. Ebben a határtérségben pedig hiányoztak azok a létesítmények, ahol a környezeti oktatást és az erdőpedagógiát hatékonyan lehetett volna alkalmazni. Azonban az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program lehetőséget teremtett arra, hogy a határ mindkét oldalán létrejöhessen a környezeti nevelés egy-egy új bázisa.

A Lévai Erdei Iskola bent a városban, több mint 4 ezer négyzetméteres területen egy egészen új felfogás mentén létesült, ahol az épületben interaktív természeti bemutatótereket alakítottak ki, az udvaron pedig egy kis zöld sziget és egy miniarborétum a vizuális megfigyelés lehetőségeit használva segíti a gyakorlati ügyességek fejlesztését. Ezzel párhuzamosan a Somoskői Látogatóközpont közel 6 ezer négyzetméteres területtel járul hozzá a magyarországi hálózat bővítéséhez. A térség a földrajzi fekvése révén tökéletesen alkalmas helyszín a központ programjának egész éves kitöltésére. „Nem sok olyan turistaház van, melyek teraszáról egyszerre két, a salgói és a somoskői vár is látható”, mondta az ünnepségen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn található kirándulóközpont a hét minden napján várja a látogatókat. A 21-es úton majdnem az országhatárig autózva, Somoskőújfalu központjában kell letérnünk a főútvonalról Somoskő felé, majd követni a kirándulóközpont irányítótábláit. A központról, valamint a szállásfoglalás feltételeiről az erdőgazdaság honlapján érhető el további információ.

 

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds