Skip to main content

Lépj közelebb a Tisza-tóhoz!

Lépj közelebb a Tisza-tóhoz!

A Tisza-tó akkor is új arcát mutatja, ha letámasztod a bringát, és a kikötőben hagyod a kenut. Így azok a „minimalisták” is temérdek szépségre számíthatnak, akik a két lábukon szeretik felfedezni a világot. Ha esetleg félnél a víztől, megnyugtatunk: száraz lábbal is megúszhatod a kalandot. Madarat láthatsz séta közben is, a víz felszíne fölött sétálhatsz, és még a magasból is megcsodálhatod a tájat. Túracipőt fel, mutatjuk a tippeket!

Pallólabirintus a nádasban

Egy stégre kisétálni azért különleges, mert szárazföldi lényként a víz világába léphetsz anélkül, hogy elhagynád a komfortzónádat. Képzeld, a Tisza-tavon ezt másfél kilométer hosszan megteheted a Poroszló melletti Tisza-tavi Vízi Sétányon! A cölöpökre vert pallót végigjárva nem leszel saját ismereteidre hagyva, egy tanösvény mutatja be neked, mit is látsz magad körül. Három szigetet, két madárvártát és egy madármegfigyelő tornyot is érint a túra. A séta után biztosan meg tudod majd különböztetni a bakcsót a vakvarjútól. Jaj, azt pont nem, mert ugyanaz a madár. Minden esetre szerencsésnek tarthatod magad, ha meglátod. Ha valahol, akkor itt találkozhatsz vele.

Nyakig (térdig) sárosan

Ki ne szeretne kitörni az emberek kocka világából, és figyelmen kívül hagyni a „ne gyere be a házba azzal a cipővel” felszólítást? A Tisza-tónál kedvedre elmerülhetsz a természetben. A múlt héten vásárolt fehér sportcipődet akaszd szögre, és húzz gumicsizmát! A Göbe egyik ágán át kell húznod magad egy csónakon, így fizikailag is távolabb kerülsz a megszokott környezetedtől – egyenesen bele a pákászok világába. Hogy kik is ők, azt megtudod a helyszínen, a Örvényi Pákász Tanösvényen. Tiszaörvényen továbbá a Tiszavirág Ártéri Sétaút bemutatja a Tisza-tó élővilágát és a névadó kérészfajt. Mindkét tanösvény egész évben látogatható, és akár túravezetést is kérhetsz. A belépőjegyet a Szabics kikötőben vásárolhatod meg, ahonnan csónakkal visznek majd át a Tiszán. Egy dolog biztos: új szemmel nézel majd a Tisza-tóra.

Madártávlat és halszemoptika

Ha már az új szemszögekről beszélünk, a Tisza-tó ebben is meg tud lepni. Biztosan hallottál a Bölömbika kilátóról, amit csak evezve érhetsz el. A jó hír, hogy Kiskörén a száraz partról mászhatsz fel a 19 méter magas Lábasház kilátóba, hogy megnézd, mit is látnak a tóból szárnyas barátaink. Ha nagyon elvarázsol – amit nem csodálunk -, a kikötőben azonnak bérelhetsz kenut, csónakot.

A Tisza-tó egyik különlegessége, hogy egyszerre tó és folyó, ami a halaknak nagyon kedvez. Évtizedekig viszont a vízgyűjtő gátja áthatolhatatlan akadályt képezett, ami íváskor volt a legnagyobb probléma, mert ilyenkor sok halfaj felúszik a folyón, hogy lerakja ikráit. Ma már egy lassú folyású hallépcsőn úszhatnak fel a pontyok, keszegek. És ezt te is könnyen megnézheted a víz felszíne alatt, és még csak búvárszkafanderbe sem kell bújj. Kiskörénél egy üvegen keresztül csodálhatod meg a halakat. Olyan mint egy akvárium, csak ide nincsenek bezárva az itt lakók, sőt szabadabbak, mint bármikor a vízlépcső megépítése óta.

A Tisza-tó két dimenzióban is érdekes

Gyalog biztosan nem leshetsz be minden titok mögé, már ami a tavat illeti. Hogy semmi lényegesről ne maradj le, készült egy film, ami a (víz)felszín alá néz. Ami számodra szinte láthatatlan, vízikamerák, légifelvételek mutatják meg. A Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom egész estés természetfilm másfél órában tárja eléd a tó kincseit, melyeket Ljasuk Dimitry mutat be. Szendőfi Balázs csodás rendezése mellett mind a négy évszakban filmezett a csapat, hogy teljes képet kaphass a Tisza-tóról. Ha nem bírod kivárni a szeptembert, látogass el egyik premier előtti vetítésünkre!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds