Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Fazekasság és gótika az Őrségben

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Őriszentpéter–Bajánsenye–Magyarszombatfa–Velemér–Szentgyörgyvölgy–Kerkáskápolna–Pankasz–Őriszentpéter 

A kiváló kerékpártúra-terepnek számító Őrség legszebb részeit lehet felfedezni ezen a túrán. Az Őrség nevét arról kapta, hogy a történelmi Magyarország nyugati határvidékét védte a hódítóktól. A trianoni döntés után is itt húzódott a szigorúan őrzött államhatár, így ez a környék kimaradt a városias fejlődésből ugyanúgy, ahogy a nagyüzemi gazdálkodás káros hatásaiból. Ennek a mellőzöttségnek köszönhető az az idilli táj, amelyen most átsuhanunk kerékpárunkkal. A szelíd dombok között tavak bújnak meg, fenyvesek váltakoznak bükkerdőkkel, lápos rétek lehelnek párát reggelente. A csendes falvakban kiváló éttermeket találunk, ahol megkóstolhatjuk a csak ezen a tájon fellelhető ételkülönlegességeket. Román kori templomokat is érint túránk, de a legnagyobb ma élő európai emlősállatokat, a bölényeket is megpillanthatjuk az Őrségben.

Őriszentpéterről indulunk, ez a környék legnagyobb települése, így itt boltot, kávézót is találunk, valamint itt áll a Natura 2000 Fogadó- és Látogatóközpont. Az épület földszintjén ajándékboltot és Tourinform-irodát találunk, emeletén pedig az Őrség Natura 2000 terület természeti értékeit bemutató kiállítást nézhetjük meg.

Innen dél felé indulunk Bajánsenye irányába a kis forgalmú, kitáblázott kerékpáros nyomvonalon. Hét kilométer múlva érjük el Bajánsenyét. Ahogy az Őrség legtöbb települése, ez a község is több településbokor, úgynevezett szer összevonásával alakult ki. A település déli határában egy nagy horgásztavat találunk, a partján olyan étteremmel, amelyben a tó egykori lakóit szolgálják fel.

Továbbhaladva Magyarszombatfára érünk, az őrségi fazekasság központjába. Mivel a környék földjei soványak, a helyiek fazekassággal foglalkoztak, az itt készült, messze földön híres edények eladásából szereztek megélhetést. 2002 óta minden évben nyár derekán megrendezik itt a Nemzetközi Fazekastalálkozót, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi fazekashagyományokkal.

Következő állomásunk az Árpád-kori templomáról híres Velemér. A Papréten található, a Szentháromság tiszteletére épült, egyhajós, nyugati tornyos (azaz keletelt), kőből és téglából épült katolikus templom jelentős műemlék. Építésének pontos évszámát nem lehet tudni, a stílus alapján az 1200-as évek végére teszik. Freskóit Aquila János festette 1378-ban.

Dombok és erdők között tekerve, hangulatos utakon érünk át Szentgyörgyvölgybe. Nem is hinnénk, hogy ezen a tájon 7500 éve is éltek emberek – erről a település határában talált, neolit korból származó, vonaldíszes agyagtehén szenzációs régészeti lelete árulkodik.

Innen Magyarföld irányába tekerünk tovább, keresztezve a Kerka völgyét. Kerkáskápolna következik, majd észak felé a népi hagyományait híven őrző Pankasz a következő megállónk. A település szoknyás haranglábjáról híres, amely 1755-ben épült. Fából ácsolt, fazsindellyel és zsúppal fedett jellegzetes őrségi építmény. Innen már csak hét kilométer van hátra, hogy visszaérjünk kiindulópontunkra, Őriszentpéterre.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 47 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Őriszentpéter, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Látogatóközpont

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Sárgaliliom tanösvény:

A Sárgaliliom tanösvényt 2004-ben nyitották meg. Veleméren, Gödörházán és Magyarszombatfán végigvezető, körülbelül 6 kilométer hosszú útvonal. A sárgaliliom az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, amelyet Carolus Clusius németalföldi botanikus írt le elsőként, még a 16. században. Ezek a virágok több veleméri telek patakhoz közeli részén nyílnak. A Clusius által Hollandiába vitt sárgaliliomokból a holland kertészek tucatnyi eltérő színű változatot nemesítettek, amelyek a veleméri Cserépmadár szállás előtti ágyásban megtekinthetők. A tanösvény két okból kapta nevét erről a virágról. Egyrészt, mert a sárgaliliom nagy számban fordul elő a területen, ez Velemér és az Őrség egyik legjellegzetesebb növényritkasága. Másrészt azért, mert a tanösvény kialakításához szükséges anyagi alapot a budapesti holland nagykövetség, az egykori kutató hazájának képviselete biztosította. 

Fazekasmúzeum, Magyarszombatfa:

A fazekasság hagyományait mutatják be ebben az 1790-ben épült zsúpfedeles parasztházban, amely 1975 óta működik tájházként. Az életformát szemléltetve itt még láthatóak azok az edényformák, szerszámok, szakmai segédeszközök, amelyek a 19. század végétől a 20. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. Az udvaron lévő melléképületek interaktív szolgáltatásokkal várják a látogatókat. A szomszédos Velemérből áttelepített műhelyben ki lehet próbálni a korongozást. Egy másik melléképületben hagyományos őrségi boglyakemence áll, évente egy-két alkalommal bemutatják, hogy milyen volt régen a hagyományos fatüzelésű égetés.

Szoknyás harangláb, Pankasz:

Az Őrség egyik jelképének számító épület, az 1755-ben épült református fa harangláb Pankasz legmagasabb dombján, egy lejtős gyümölcsös tetején áll. A szoknyatető zsúpból készült, a harangtorony sisakjának fedése fazsindely. Az építmény faszerkezetei nélkülöznek minden díszítést. A felhasznált fa természetes színével, bárdolt vagy simított felületével, tökéletes szerkezetével, jó arányával a szerkezet és forma egységéről tanúskodik. Műemléki helyreállítására 1965-ben került sor. Érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei jó állapotban voltak, így az idők folyamán elpusztult szerkezeti elemeket a harangtorony lebontása nélkül cserélték ki. A harangláb szomszédságában egy felújított kovácsműhely is megtekinthető.

+ Programtipp

Őrségi bölények:

Különleges élményben lesz részünk, ha meglátogatjuk az őrségi bölényeket Szalafő mellett. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat. 2017-ben Kistapolcsányból került ide tizenegy bölény, egy pedig a Körös–Maros Nemzeti Parkból érkezett. A bölények veszélyes állatok, így csak a kerítésen kívülről szemléljük őket, bármilyen békésen legelésznek!

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds