Skip to main content

TOP 5 hely a Velencei-tó körül és Völgyvidéken

TOP 5 hely a Velencei-tó körül és Völgyvidéken

Budapesttől 50 km-re, a város zajától távol, mégis elérhető közelségben kivételes természeti értékekkel, műemlékekkel, gazdag kulturális programokkal és hagyományokkal, jó borokkal és finom ételekkel vár a Velencei-tó és a Völgyvidék.

Túrázz a Velencei-hegység lankás domboldalain és ismerd meg az itt rejlő geológiai ritkaságokat: a számtalan forrást, barlangot és gránit sziklaképződményt! Tekerj az ország egyik legkedveltebb kerékpárútján a Velencei-tó körül vagy a Völgyvidék dimbes-dombos tájain! Fedezd fel a tó nádrengetegének és úszólápjainak gazdag élővilágát vízitúrázás közben, de strandolhatsz, vitorlázhatsz vagy kipróbálhatod a számos vízisportlehetőség valamelyikét.

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. BENCE-HEGYI KILÁTÓ – VELENCE

A csaknem 20 méter magas kilátó szintre 118 lépcsőfok vezet fel. A nyitott teraszra lépve, lélegzetelállító panoráma tárul eléd: északnyugat felé a Velencei-hegység legtekintélyesebb csúcsa, a Meleg-hegy, déli irányba a nádszigetekkel szabdalt Velencei-tó, azon túl pedig a Dinnyési-fertő látható.

2. BRUNSZVIK-KASTÉLY ÉS KASTÉLYPARK, AGROVERZUM – MARTONVÁSÁR

A Brunszvik család a gyönyörű, neogótikus stílusú kastély köré valódi földi paradicsomot varázsolt. A különleges fákkal beültetett park közepén kis tó található, benne sziget árnyas fákkal. A kastélyban Beethoven Emlékmúzeum, a kastély mellett az Agroverzum Tudományos Élményközpont működik, ezen keresztül közelíthető meg a kastély és a park is.

3. VÁRPARK ÉS SKANZEN – DINNYÉS

Ez a világ egyetlen anyaghűen megépített vármakettparkja, középkori váraink valósághű makettjeivel. A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek.

4. PÁKOZDI-INGÓKÖVEK TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET – PÁKOZD

A Velencei-hegység gránit kőzete Magyarországon ritkaságnak számít. A több tonnás, 300 millió éves, lekerekített gránittömbök (gyapjúzsákok) és sziklák (ingókövek) tarkítják gyertyános-tölgyesek és sziklagyepek ölelésében. A panorámás Pogánykő, a labilisnak tűnő Kocka és a grandiózus Pandúr-kő a leghíresebbek a természetvédelmi területen található ingókövek közül.

5. VÁL-VÖLGYI KISVASÚT – FELCSÚT

A gyerekeket vidám kikapcsolódással, a felnőtteket tartalmas nosztalgiázással várja a Vál-völgyi Kisvasút. A vasút végig a természetben halad, és minden állomáson egy-egy érdekes látnivalóval kecsegteti az utazókat.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds