Skip to main content

Top 5 hely a Bakonyban

Top 5 hely a Bakonyban
Barangolj a vadregényes Bakonyba!
A Bakonyt fenséges erdők, vadregényes szurdokok, legendákat ihlető kövek és csodálatos fekvésű hegyi legelők tarkítják. A bükkerdők lombja, mint egy természetes és hűs templom boltozata borul föléd a forró nyári napokon. A környék varázsát és romantikáját, sajátos hangulatát tovább fokozza az itt barangolók számára az is, hogy egykor betyárok tanyáztak az erdőrengetegben, emléküket pedig a számos barlangnéven felül a néphagyomány is őrzi. Válogatásunkban most összegyűjtöttünk 5 helyet, amit nem érdemes kihagyni, ha felfedeznéd ezt a különleges térséget.

Zirci Ciszterci Arborétum

Látogass el a Bakony legszebb barokk templomába a Zirci Ciszterci Apátságba, amely hazánk ciszterci rendjének központja. Az épület angolkert stílusban létesült parkjában minden évszakban kellemes és üdítő a séta. Tavasszal a virágok, nyáron az ezernyi zöld színárnyalat, ősszel a színpompás levelek, télen pedig a csendes álomba merült kert varázsol el, ha idelátogatsz. A növények nevét kis táblácskák ismertetik.

Római fürdő, Bakonynána

A Bakony egyik legszebb szurdoka a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti áttörése. A lezúduló víz a sziklafalak aljába medencéket vágott, amelyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak, így innen kapta a Római fürdő elnevezést. Csapadékos időszakban tajtékzó vízeséseket láthatsz erre, szárazabb időben viszont jóval szelídebben folyik le a patak a függőleges sziklafalak alkotta szorosban, majd játékosan megy tovább a mohás kőrengetegen. Télen pedig, amikor a víz megfagy, igazi csodavilággá válik a környék.

Hubertlaki-tó (bakonyi Gyilkos-tó)

A Bakony mélyén, bükkösök ölelte kis völgyben bújik meg a tiszta vizű tavacska, amely a Hamuházi-séd patak felduzzasztásával alakították ki, eredetileg vaditatónak készült. Víztükrét ugyanúgy, mint az erdélyi Gyilkos- tónál, facsonkok törik meg, köznyelvi elnevezése erre utal. Mivel a tó tükre megkettőzi a bakonyi erdőrengeteg zöld lombkoronáit és a kék égen úszó felhőket, ezért keresve sem találhatnál varázslatosabb úticélt egy Bakonybél környéki kiránduláshoz.

Csárda-hegyi őskarszt, Úrkút

Úrkút határában található ez az egykori régi mangánérc-bányászat során feltárult őskarsztos terület, amely nemcsak egy földtani csoda, hanem rendkívül látványos is, hiszen a lélegzetelállító katlanrendszert nyáron buja, árnyékot adó növényzet tarkítja. A Csárda-hegyi őskarszton egy izgalmas tanösvény vezet végig, nemcsak a katlan peremén, hanem korláttal ellátott falépcsőkön a völgy mélyébe is.

Cseszneki vár

A több mint 700 éves cseszneki vár pont olyan, mint amilyeneket a mesekönyvekben is láthatsz: erdőből kiemelkedő sziklaszirten magasodó bástyák és kőfalak, amelyek látványa minden irányból rabul ejt. Bentről, a várból pedig minden irányban pazar szépségű panoráma tárul eléd a Bakonyra.
Titkos tipp: a várlátogatás mellett jó program lehet az ország első vasalt sziklamászó (via ferrata) útjainak felfedezése, amelyet a legegyszerűbben a közeli Kőmosó-szurdokból közelíthetsz meg.

+1 Szent-Mauríciusz Monostor

A bencés rendhez tartozó bakonybéli monostorban 1018 óta élnek szerzetesek. A templom és az épületek mellett egy szép, ősfás angolkert is található, de megtekintheted azt a füveskertet és gyümölcsöst is, amelyben a monostor biogazdasága működik. Az ajándékboltban kapható teafüvek, lekvárok, kézműves csokoládék, egyedi likőrök és sörök az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján, fenntartható módon, a természeti folyamatokkal összhangban, alázattal készülnek.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds