Skip to main content

TOP 5 hely a Börzsönyben

TOP 5 hely a Börzsönyben

Igazi természetjáró kalandot keresel, közel a fővároshoz? Látogass el a Börzsöny szemet gyönyörködtető csúcsaihoz, erdős vadonjaiba a Dunakanyar mellé! Akár kisgyerekkel keresel hétvégi kikapcsolódást, akár elszánt bakancsos turista vagy, itt nem fogsz csalódni. Jól jelzett turistautak szelik át, köztük az Országos Kéktúra is, mégis sok pontján szinte érintetlen természettel találkozhatsz.

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. CSARNA-VÖLGY

A Csarna-patak völgye igazi történelmi kuriózum. A Kemencei Erdei Múzeumvasút végállomásától, gyalogosan indulva fedezheted fel a Börzsöny egyik legszebb csodáját, az egykori vasút nyomvonalát, melyet részben visszavett a természet, páratlan látványosságot alkotva. Tégy egy kellemes sétát a Hamuházig, majd vissza!

2. REMETE-BARLANG

Nagymaros és Zebegény közt található a Dunakanyar csúcsának is tekinthető ősi Remete-barlang. Számos legenda övezi a kilenc, emberi kéz vájta üreget. Gyönyörű a kilátás innen a Dunakanyarra. Ha bírja a lábad, és időd engedi,
akkor érdemes felkeresned a barlangtól nem messze lévő Julianus-kilátót is.

3. NÓGRÁD VÁRA

A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó nógrádi vár messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos, 286 méter magas andezitkúpon. A belsőtornyos, külső és belső várból álló építmény Magyarország egyik legrégebbi kővára, ahonnan pazar kilátás tárul eléd a Börzsönyre, a nógrádi dombvidékre, Drégely és Szanda várára, valamint a Naszályra. Tiszta időben akár a Mátra csúcsait, valamint észak felé a Zólyom-hegyet is megláthatod.

4. JULIANUS-KILÁTÓ

A közel 15 méter magas, középkori bástyát idéző, Julianus barátról elnevezett kilátót a Hegyestető 482 méter magas csúcsán találhatod meg. A hely érdekessége, hogy a Dunakanyart szinte teljes egészében be lehet innen látni, ráadásul a Börzsönyre is lenyűgöző kilátás nyílik, így minden irányból csodálatos panoráma tárul eléd. A kilátó épületének középső szintjén egy fedett helyiség található, ahová behúzódhatsz a szél és az eső elől, ha úgy alakul.

5. SZENT ISTVÁN TEMPLOM

A Nagybörzsöny határában álló Szent István templom kihagyhatatlan látnivaló. A román stílusú Árpád-kori templom hazánk egyik legszebb állapotban megmaradt műemléke. A templom parkolójából indul a Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény, amelyet végigjárva megismerheted a település és az erdei vasút kapcsolatát. Titkos tipp: Ha bejártad a tanösvényt, pattanj fel a kisvasútra Nagyirtáspusztán, és vonatozz vissza Nagybörzsönybe! Ha viszont még van erőd, akkor szállj át a Transzbörzsönyi Kisvasút másik szakaszára, ahol Márianosztrán keresztül egészen Szobig utazhatsz.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds