Skip to main content

Túrainfó

A 20 állomáshellyel rendelkező Fürkész ösvényen kényelmes séta keretében jól szórakozhat az egész család. Érdekes feladatok és változatos helyszínek várnak minket.

A Tengerszem Szálló alatti parkolóból a nagy fakapu alatt, a völgyön lefelé induljunk el. A Törőfej-völgyben az árnyas fák alatt kora tavasszal keltikék tarka virágszőnyege virít, esők után pedig fekete-sárga foltos szalamandrák keresztezhetik lomha, kígyózó mozgással utunkat. A völgyben lejjebb érve bővizű források csatornákba kényszerített ágain haladunk keresztül: ezek a Baradla-barlang forrásai, a Jósva-források. A Jósva-források vizének felduzzasztásával létrehozott Tengerszem-tó mesebeli kékeszöld vize igazán szemgyönyörködtető látványt nyújt. A malomárok bevezet minket Jósvafőre, az egykori középső vízimalomig.

Sétánk során a Jósva-patakot hol elhagyjuk, hol ismét visszatérünk hozzá, az egyik állomáshelyen akár függőhídon is átkelhetünk rajta. A Kúria Oktatóközpont és Hucul Lovasbázis előtt egy újabb patak csatlakozik a Jósvához: ez a Kecső. Érdemes felkapaszkodnunk a templom melletti dombra, hiszen az egész Jósva-völgy elénk tárul. Hamarosan ismét zárt erdőbe haladunk: a Tengerszem-tó fölötti gerincen vagyunk. Utunk végén egy meredek lejtőn leereszkedve a Baradla-barlang jósvafői bejáratához érünk, melynek közelében található a hangulatos Tengerszem Étterem.

Látnivalók

Baradla alsó barlangjai, Jósva-források

A Baradla alsó barlangjai vezetik a felszínre a barlang vizeit. Egy Rövid- és egy Hosszú-Alsó barlang létezik, melyek nincsenek kapcsolatban egymással, vizük mégis egymás közvetlen közelében ér a felszínre: ezek a Medence- és a Táró-forrás. A Táró-forrás (a Rövid-Alsó-barlang forrása) áradásokkor normál vízhozamának többszörösét produkálja, vize ilyenkor a sok hordaléktól zavarossá válik.

Tengerszem-tó, turbinaház

A tavat az 1940-es évek elején hozták létre a Jósva-források vizének felduzzasztásával. A völgyzáró gát alatt látható épületben turbina működött, mellyel a barlang jósvafői szakaszának áramellátását biztosították. A turbinaház helyén korábban a felső malom (már itt is termeltek áramot) majd turistaház üzemelt.

Komlós-forrás

Az Aggteleki-karszt 2. leghosszabb barlangjának, a Béke-barlangnak (7 km) a forrása. Rövid felszíni útja során számos mésztufagátat épít, majd belefolyik a Jósvába.

Jósvafő malmai

Jósvafőn egykoron három malom, sőt még kapahámor (egyszerű szerszámokat gyártó üzem) is működött, hiszen bővizű forrásainak vize télen sem fagyott be. A felső malom helyén áll a turbinaház. A falu túlsó végén lévő alsó malom mára már teljesen elpusztult. A középső malom felújított épületében étterem és szálláshely található.

 

Jósvafői református templom

A 14. században már állt a templom nyugati része. Festett kazettás mennyezete, szószéke és padelői az egykori festőasztalosok keze nyomát dícsérik. A templom és a torony nem épült egybe, ahogyan azt a környék több templománál is láthatjuk.

+ Programtipp

Tájház

A tájházban az egykori élet kellékein túl kiállítást láthatunk a barlangkutatásról, a helyi iparról és az iskola történetéről. A kert szabadtéri gépkiállításán kendertörőt és cséplőgépet is felfedezhetünk.

További információkTérkép

Kúria Oktatóközpont és Hucul Lovasbázis

Az egykori kisnemesi kúria épületében működik az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság oktatóközpontja, ahol nyáron családoknak szóló programokat is szerveznek. A gazdasági épületekben megtekinthetőek a tarpánhoz (vadló) igen közel álló hucul lovak. Előzetes bejelentkezéssel fogatolás vehető igénybe.

További információkTérkép

Kessler Hubert Emlékház

Az emlékház földszintjén eredeti dokumentumok és másolatok segítségével megismerkedhetünk a ház történetével, a Törőfej-völgy fejlődésével, és a Baradla-barlangról szerzett ismereteinket is bővíthetjük, sokféle nézőpontból. Az emeleten található Kessler Hubert emlékszobában személyes tárgyak idézik fel a Baradla első és legeredményesebb igazgatójának az életét és munkásságát.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információ

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Jósvafő, Tengerszem Szálló alatti parkoló

Miskolcról a 26-os úton Kazincbarcikáig, onnan Múcsony felé kanyarodva juthatunk Jósvafőre. Autóbusszal Miskolcról Edelény vagy Kazincbarcika felé is vannak járatok Jósvafő felé. A tornanádaskai vonatról Aggtelek-Jósvafő vasútállomásnál kell leszállni, onnan busszal érhetjük el Jósvafőt.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds