Skip to main content

Aggteleket mint magyarok lakta települést elsőként egy 1295-ös oklevél említi Ogogteluk néven. Ismertségét Közép-Európa egyik leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti. A Baradlát már az őskori ember is ismerte és lakta. A mai kor embere viszont – vállalkozó kedvétől és vérmérsékletétől függően – számos barlangtúrából választhat, hogy megismerje. A Baradla-barlang aggteleki bejárata fölé magasodó 51 méter magas sziklafalról nagyszerű panoráma tárul elénk. A fedetlen, mészkősziklákkal borított karszt peremén állva megcsodálhatjuk az Ős-Sajó hordalékával borított fedett karsztot.

A falu határában található, egykor erdővel borított Tó-hegyen, a fedetlen karszt nagyon szép példája, az ún. Ördögszántás figyelhető meg. Aggtelek református temploma a 13. században épült, a tatárjárás után.

Szolgáltatások:

Az Ördögszántás karrmezőjének lábánál, az Aggteleki-tó mellett Aggtelek egyik legszebb helyén található, kategóriájában kedvező árfekvésű szállás. Megújult belsővel – minden szoba saját fürdőszobával (zuhanyfülke, vagy kád), 2 szobánként közös, teljesen felszerelt konyhával – kényelmes szállást biztosít családok és kisebb csoportok számára is. A földszinten és az emeleten is 1 db 3 ágyas és 1 db 5 ágyas apartman található (összesen 16 férőhely). Minden szobában smart LED televízió és hűtőszekrény áll a vendégek rendelkezésére, valamint az egész ház területén ingyenes wifi érhető el. Az Apartmanházba a közös használatú helyiségekre tekintettel kutya és más háziállat nem hozható! Parkolás a ház előtt lehetséges.

Néhány percre található élelmiszer bolt, presszó. A szálláshely mellől könnyen rácsatlakozhatnak a Jósvafőre vezető jelzett túraútvonalra, vagy a Baradla Tanösvényre. A falut északról kerülve, a túraútvonalon lehet gyalogosan eljutni a Baradla-barlang, népszerűbb nevén az „Aggteleki Cseppkőbarlang” bejáratához, ahol több szolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére az egyébként közismert barlangtúrákon kívül.

Látnivalók a környéken:

Baradla-barlang, Ördögszántás, hucul ménes, jósvafői tengerszem, Aggtelek és Jósvafő falukép

Turistaház adatlap

Országrész: Északi-középhegység
Helyszín: Aggtelek
Férőhely: 20

Elérhetőség

Telefon: +36/(48)503-000 (Tourinform),
+36/(30)228-9583 (Technikai segítség)

E-mail: naturinform.anp@gmail.com,
kovirozsa@anpi.hu
Weboldal: anp.hu/szallas-etterem/5
Facebook: /AggtelekiNemzetiParkIgazgatosag
Cím: 3759 Aggtelek, Deák Ferenc utca 22.
GPS: 48.471096°, 20.509228°

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds