Skip to main content

Túrainfó

Az egykori Tokaj–Kassa–Tarnów királyi borút egy szakaszát teszed meg, amikor Tokaj-Hegyalja ikonikus településeit felfűzöd egy túrára. Abaújszántóról indulva, festői szépségű dombok között kanyarogva, fokozatosan simul ki a táj, és az erdőt is felváltják a lankákra kúszó ültetvények.

A túrát az abaújszántói helytörténeti gyűjtemény megismerésével érdemes kezdeni a Rákóczi-házban. Innen Tállya irányába indulj a főúton, amely mára egy viszonylag kis forgalmú úttá alakult. De a falu előtt le kell térj róla, mert a korábban nagy forgalmú utat elterelték mellette. Tállya ugyanis a „Magyarország legalápincézettebb települése” címmel büszkélkedhet, és ezt az értéket védeni kell az autóforgalomtól. Egyik borházában találod az Encsy kőzet- és ásványgyűjteményt, amely bizonyítéka annak, hogy a borvidék igazi aranybánya a szép kövek szerelmeseinek. A szőlővel ölelt falu központjában áll a Rákócziak kúriája. Az 1670-es években kora barokk stílusban épült ház ma szálláshely, de mindenképp megéri körbejárni, kívülről megcsodálni. Tállya Európa egyik mértani közepeként is ismert, amiről a főutcán állított Főnix szobor és az egyik zsákutcájában található, Tállyoló elnevezésű Hello Wood-installáció is megemlékezik. Tekerj át a településen, majd vedd az irányt a sváb nemzetiségű Rátkára, amelynek tájházától ritkán látsz ma takarosabbat.

Az izraelita emlékekben gazdag Mádra átvezető út menti dombon vonzza a tekintetedet a Padi-hegy oldalában a Padi Manó pillantása. Két hatalmas szemként simul a tájba a borvidék különleges épülete a Sauska birtokon. Jó lesz itt megpihenni egy pohár borral. Zárszónak pedig mindig érdemes valami különlegességet hagyni. Ez alkalommal Mád jelentse ezt: amellett, hogy gasztronómiai élményekkel csalogat, Europa Nostra-díjas zsinagógája igazi kuriózum. Állomásáról alig félórás vonatút visz vissza Abaújszántóra.

Látnivalók

Zsinagóga, Mád

Az Europa Nostra-díjas, 18. századi zsinagógát kívülről a barokk és a copf építészeti stílus harmonikus keveredése teszi különlegessé. A belső tér harmóniáját a négy tartóoszlop biztosítja. Közepén kupola borul a tóraolvasó asztal fölé, körülötte két oszlopban padok húzódnak. Több, mint 150 évig szolgálta a helyi zsidóközösséget, ma zarándokhely és múzeum. A Csodarabbik útja egyik fő látványossága.

Tokaj-Hegyalja szeme, Rátka

Szerényen, de meghatározó módon emelkedik ki Tokaj-Hegyalja lankái közül a Padi-hegy, ahonnan belátni Rátka és Mád környékét. A domboldalba süllyesztett két hatalmas kör a szigorúan vágott vonalaival a szemét nyitogató, ébredező Padi Manót jeleníti meg. Laposan pislog a rendezetten fésült szőlősorokra. Segíts neki pásztázni a tájat a birtoktulajdonos borászatának, a Sauskának nedűjével a kezedben.

Rákóczi-ház, Abaújszántó

A múzeumban helytörténeti gyűjtemény mutatja be Abaújszántó múltját, a térségben betöltött szerepét, híres szülötteit és hagyományait. A műemlék jellegű klasszicista épület nevét onnan kapta, hogy a település a Rákóczi-uradalomhoz tartozott, az épület pedig eredetileg hercegi pihenőhely volt. Jászai Pál történetíró és Kalocsay Kálmán eszperantista emlékszobája mellett különleges a csizmadia céh relikviákból nyílt kiállítás.

Európa mértani közepe, Tállya

Tállyát adták meg Európa mértani közepének 1992-ben. Ennek emlékére készítettek Főnix emlékművet 2000-ben a Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola művészei. A madár 4 méteres faszobra, amely nagy terméskövön áll a főutcán, igazán feltűnő látvány a községben. A falu egyik zsákutcájában található, Tállyoló elnevezésű Hello Wood-installáció, amely iránytűként megmutatja, hogy merre vannak még azok a települések, amelyek az Európa mértani közepe címre pályáznak.

Encsy György Tokaj-Hegyalja Földtani Gyűjteménye, Tállya

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység ásványait, kövületeit, illetve földtani ritkaságait mutatja be a gyűjtemény, amely az Encsy család 1749-ben épült gyönyörű, barokk stílusú, boltíves kapubejáratú borházában tekinthető meg.

Mailloth-kastély, Tállya

A Kerekdomb Fesztivál és más rendezvények kapcsán nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt az 1650-es években, eredetileg Rákóczi-vadászkastélynak épült kúria, amelynek első és egyúttal a II. világháborúig utolsó igazi lakói a francia gyökerekkel rendelkező Mailloth család tagjai voltak. Rendezvényhelyszínként kiállításoknak, művésztáboroknak, koncerteknek ad otthont.

Sváb Tájház, Rátka

A 200 éves parasztház és berendezése időutazásra hívogat. Rátka múltjába és a sváb hagyományokba enged betekintést.

+ Programtipp

Aranyosi-völgy

A Zempléni-hegység előhegyei között nyíló és a Hernád völgyébe csatlakozó Aranyos-völgy nagyon változatos tájképű védett terület, ami kedvelt a turisták körében. A 15 kilométer hosszan húzódó völgykatlan a „kádárok völgyének” nevezett Erdőbényét köti össze Abaújszántóval. A festői szépségű út mentén piknikhelyeket alakítottak ki padokkal, tűzrakóhelyekkel.

Mádi Látogatóközpont, Mád

A digitális tájékozódási lehetőségek mellett személyes információkat is biztosít, de mint rendezvényhelyszín és kiállítóhely is csábítja a turistákat. A multifunkcionális termek tárlata egészen különleges módon mesél mindarról, ami hozzájárul a finom tokaji borok jellegéhez, zamatához, illatához és persze ízéhez. Ha túrádat innen indítanád, és szeretnél bringát bérelni, itt találod a borvidék legnagyobb e-bike flottájat. MTB és treking áll rendelkezésedre.

3+1 Hello Wood-szobor

Abaújszántón a Dekantáció, Tállyán a Tállyoló, Rátkán a Rátkakas és Mádon a Furmintvillám. Egy-egy Hello Wood-installáció a túra útvonalán, és négy abból a 11-ből, amelyet a borrégió hét településén állított fel 150 egyetemi hallgató és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész 2017-ben. A helyi jellegzetességeket – az egyedülálló természeti adottságokat, a kulturális és épített örökségeket, az évszázados hagyományokat – figyelembe véve, a bor és az építészet kapcsolatára koncentrálva hozták létre a csodás alkotásokat. Keresd meg, fedezd fel sorra mindet!

Első Mádi Borház, Mád

Több szempontból is első ez a csalogató épület. A falu első háza, amely fogadja az ideérkező és az átutazó vendégeket. Ez az első olyan intézmény, amely igyekszik összefogni és méltó környezetben bemutatni a mádi borászatok munkájának lényegét: a hitét a mádi dűlők különleges fekvéseiben, az ásványoktól duzzadó talajban, a szigorú terméskorlátozásban, a kemény munkában és a baráti összefogásban. Ezeket a csodás borokat a régió alapanyagait is felhasználó sokszínű bisztrókonyha kíséri.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 14.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Abaújszántói Hely- és Bortörténeti Gyűjtemény, 3881 Abaújszántó, Béke út 42.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Oroszlános Borbirtok
4 kölcsönözhető e-bike áll rendelkezésedre, hogy felfedezd Tállyát és a környező vidéket. A túrád végén kellemes hangulatú borkóstolón vagy dűlőtúrán is részt vehetsz.

Honlap

Bártfay Udvarház

Gyermek- és felnőtt kerékpárok kölcsönzésére egyaránt lehetőséget biztosít a szálláshely, sőt, előzetes egyeztetés alapján a túraútvonal kialakításában is segítséget nyújtanak.

Honlap

Mádi Látogatóközpont, Mád

Kerékpáros bázis (e-bike töltő és kölcsönző állomás, kerékpárszerviz)

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds