Skip to main content

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden évben meghirdetésre kerülő kampányainkkal, hogy új célpontokat fedezzen fel a természetjáró közönség. Olyan új vagy felújított kilátókra, turistaházakra és kerékpárutakra lehetett szavazni, melyeket érdemes felvenni a bakancslistára. Lássuk melyek voltak az idei év kedvencei!

1. Szent László-kilátó, az Év Kilátója 2023-ban

A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó igazán egyedi építmény a Mogyoród fölötti Somlyó-hegyen. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de a Börzsöny, a Pilis és a Mátra is főszerepet játszik. Mogyoród sok szálon kapcsolódik Szent László királyhoz az 1074-es csata, illetve az általa épített (és a tatárok által felperzselt) Szent Márton templom miatt. Az Árpád-házi király nevét viselő kilátó földszintjén kápolna is található, benne Szent László fából készült szobrával.

Bővebben az Év kilátójáról

2.  Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK), az Év Turistaháza 2023-ban

Kihasználatlan épületek újragondolásával hozta létre 2021-ben ezt az erdei szálláskomplexumot az Északerdő Zrt., ami a kútházzal, a haranglábbal és a fogadókapuval akár mini skanzen is lehet. Szolgáltatásaiban is sokszínű, de szálláshelyként tölti be legfontosabb szerepét a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK). A Zemplén mélyén megbúvó létesítmény a sárga vagy zöld jelzésen túrázók számára egyértelmű választás az éjszakázásra, de a kerékpárosoknak is jó opció. Aki ülve szeretne eljutni a RÖNK-be, a legjobb, ha a Pálházi Állami Erdei Vasútra vált jegyet – egészen a végállomásig. A helyszínen erdei iskola és látogatóközpont várja a természet titkait kutató gyerekeket és felnőtteket.

Videó az Év Turistaházáról

3. Wenckheim kerékpárút, a 2023-as Év Kerékpárútja

A Wenckheim kerékpárút csodás építményeket sorakoztat fel, és lenyűgöző természeti környezetben halad álomba illő aszfaltúton. A grófi család évszázadokkal ezelőtt elkezdte szépíteni/építeni az Alföldnek ezt a szeletét, hogy neked kaland legyen bringázni a síkságon. A kerékpárút tavaly nyerte el mai formáját, és meg is telt élettel – nem csoda, hogy idén elnyerte az Év Kerékpárútja díjat. Az útvonal a Dobozi úton vezet ki minket a városból, hogy az Ó-Körös Gerlai-holtága fölött átgurulva érkezünk meg a Wenckheim család örökségének első darabjához Gerlára. A kastélyparkban tett sétánk után a mostoha sorsú pósteleki kastélyrom vár, de a fák üde zöldje megadja a romantikus keretet, hogy itt is elidőzzünk egy kicsit. Veszelytől a mesés nevű Élővíz-csatorna lesz az útitársunk fás-vizes élőhelyével. Békéscsabán ellenkező irányban átgurulva délre fordulunk a halásztavak felé, ahol a madárlesről szárnyas barátainkat is szemügyre vehetjük. Túránk megkoronázásaként jutunk el Szabadkígyósra, a grófi család teljesen felújított kastélyához – az Alföld igazi gyöngyszeméhez. Ha végigtekerve az Év Kerékpárútján még mindig nem elégítettük ki a természet iránti kíváncsiságunkat, a Körös-Maros Nemzeti Park vár a Kígyósi-puszta egyedi világával.

Videó az Év Kerékpárútjáról

4. Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben tekergő bicikliút, az Év Erdei Kerékpárútja 2023-ban

2023-ban az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán, a szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben tekergő bicikliút nyerte el az Év Erdei Kerékpárútja címet. A NEFAG Zrt. kezelésében álló Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben, kocsányos tölgyesek alatt vezet ez a 1026 méter hosszú erdei kerékpárút, árnyékot biztosítva kerékpárosnak, gyalogosnak, minden feltöltődni vágyónak.
A szilárd burkolatú bicikliút kapcsolódik Szolnok város kerékpárút-hálózatához. Az erdei környezet szépsége, nyugalma jelentős számú látogatót vonz. A parkerdő ahhoz az alföldi fásítási programhoz kapcsolódik, amely még Kaán Károly nevéhez fűződik, s célja, hogy megtörje a szárító, és pusztító szelek erejét. A 225 hektár nagyságú kocsányos tölgyerdőben húzódó útszakaszt bátran használhatják gyermekes családok is.

Bővebben az Év Erdei Kerékpárútjáról

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds