Skip to main content

5 mesés gyalogtúra a Zemplénben

5 mesés gyalogtúra a Zemplénben

A Zemplén lágy ívű hegyoldalai, hatalmas erdői, a köztük megbúvó falvak kiváló túracélpontot jelentenek a bakancsos turisták számára. Erdei tavak, gyönyörű erdők, felejthetetlen kilátások és monumentális várak jellemzik ezt a vadregényes hegyvidéket, amelyet sűrű turistaút-hálózat szel át. Az alábbiakban 5 gyalogtúrát találsz, amelyek különleges panorámát nyújtó kilátópontokhoz, történelmi pincesorokhoz kalauzolnak el.

Tarcali panorámatúra

Ez a könnyű és látványos kirándulás Tarcal legszebb látnivalóit fűzi fel. A faluból induló panorámaút egy gyümölcsfákkal beültetett domboldalon kanyarog a település fölé magasodó Áldó Krisztus-szoborhoz. Innen fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre: alattad Tarcal és a szőlőföldek kottára emlékeztető sorai, míg a horizont az Alföld síkságába olvad. A legszebb kilátás a bányató felé nyílik. Ehhez a tóhoz sétálhatsz el, ha lefelé, a panorámaút elágazásánál balra indulsz tovább. A tótól a kopasz-hegyi TV-toronyhoz kapaszkodhatsz fel, majd a hegyen átvágva eléred Tokajt. Ott még érdemes a Finánc-dombi kilátóból megcsodálni a Tisza és a Bodrog összefolyását – igazi látványosság.

Tarcali panorámatúra

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút

A Sárospatakról induló körtúra első állomása a Megyerhegyi tengerszem. Az óriási sziklafalakkal körbevett tó valójában nem tengerszem: a 15. századtól malomkőnek való követ bányásztak itt – erről két ottfelejtett malomkő is tanúskodik. Később, a bánya bezárása után a fejtési gödörben alakult ki a ma is látható tó. Ha kalandvágyó vagy, feltétlenül próbáld ki a tengerszem mellett kiépült, új via ferrata pályát, ahol a sziklamászást biztonságos körülmények között, kötélpályák mentén gyakorolhatod. A túra érinti a bájos zsákfalut, Makkoshotykát és a két különleges pincesoráról híres sváb települést, Hercegkutat is. Itt érdemes megnézni a sváb tájházat.

Megyer-hegyi tengerszem és Hercegkút – gyalogos körtúra

Körtúra a Sátoros-hegyek csúcsain

A Sátoraljaújhely felett körben magasodó, vulkáni eredetű csúcsokat sokan a Zemplén legszebb hegyvonulatának tartják. Ennek a hegyláncnak a felfedezésére indulhatsz most – a túra az öt csúcs közül kettőt, a legszebbeket érinti. A Magas-hegyről, a Zempléni Kalandpark alsó állomásától indulva, meredek kaptatókon mászod meg a szomszédos Szár-hegyet, ahol a Szent István-kápolna mögötti sziklákról fantasztikus kilátás nyílik a környékre. Visszaereszkedve a városba, érdemes kitérőt tenni a Zsólyomka-völgy felé. A pincék között csörgedező kis patak ellenállhatatlan hangulatot kölcsönöz a településrésznek. A túra a Zempléni Kalandpark középső állomásánál ér véget.

Körtúra a Sátoros-hegyek csúcsain

Könnyed túra a várak és a természet szerelmeseinek

Ez a túra sokkal többet nyújt az aktív túrázók számára, mint egy szimpla várlátogatás, hiszen a javasolt útvonalon haladva elmélyülhetünk a vár természeti környezetének szépségében továbbá belepillanthatunk Regéc, az egykori váruradalomhoz tartozó falu akkori és mai életébe.

Könnyed túra a várak és a természet szerelmeseinek

Fel a János vára kilátóhoz

A zempléni Kovácsvágás falu mellett magasodó fa kilátótoronyból gyönyörű panoráma nyílik a hegyközi falvakra és a hegységre. Indulj el Pálházáról, az erdei vasút melletti parkolóból. Nemsokára elhaladsz egy középkori eredetű vízimalom és egy bánya mellett. Lassan eléred az erdővel borított Som-hegyet, majd azon átvágva Kovácsvágást. A falu határában indul a hosszú, 1050 fokból álló lépcsősor, amely a János-hegy tetejére, a kilátóhoz vezet. Visszaérve Pálházára még látogass el – akár erdei kisvonattal is – a festői szépségű Kőkapuhoz, ahol a Károlyiak romantikus vadászkastélya alatt egy szelíd tó csábít csónakázásra.

Fel a János vára kilátóhoz

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds