Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Szurdokon át, Sasbércre fel

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Szurdokon át, Sasbércre fel
Cserhát barangolás patak vár mesés kilátás erdő meredek fal parasztfürdő rom kápolna vadászház kilátó panoráma bérc

Túrainfó

Ezen a hosszú túrán változatos domborzat és látványos tájak kísérnek. Utadat érdemes a buszmenetrendhez igazítanod, ha nem szeretnéd néhány kilométerrel meghosszabbítani a túrát, hogy bezárd a kört. Görbeország legszebb tájain fogsz barangolni, olyan útvonalakon, amelyeket viszonylag ritkán járnak a hétköznapi túrázók.

Cserhátszentiván hegyvidéki klímájú és hangulatú falujából a magas, meredek falú, erdővel borított sziklás hegyek között áttörő Zsunyi-patak szurdokán át vezet az út, sokszor a patak kövein egyensúlyozva. Útközben két forrásnál is csillapíthatod szomjadat, és felkeresheted az egykori parasztfürdő romjait is. Bujákon érdemes felkeresned a vár impozáns, de omladozó romjait, ahonnan mesés kilátás nyílik a környező bércekre. Ha időd engedi, a fehérre meszelt falú Szent Anna kápolnához és a Kálváriához is kapaszkodj fel. Aki a túra legmagasabb pontján lévő Sasbérc egykor vadászháznak használt kilátójából szeretné élvezni a panorámát, ezt a túrát hétvégére vagy ünnepnapra időzítse, mert a kilátó hétköznap zárva van!
A túrát a csendes Bokor településen fejezed be, ahonnan busszal – vagy ha erőd és időd engedi, gyalog térhetsz vissza a kiindulópontra.

Látnivalók

Sasbérci kilátó

A kizárólag hétvégén nyitva tartó kilátó akár gyalogosan, akár kerékpárral megközelíthető. A mesebeli kinézetű, bajor stílusban épült, eredetileg vadászháznak használt kilátó teraszáról körbepillantva a Cserhát erdős vidékében gyönyörködhetsz. A kilátó megközelíthető Szanda, Bokor, Terény és Buják irányából is.

Zsunyi-szurdok

Cserhátszentivántól Ecsegig a Zsunyi-patak egy szűk, köves szurdokvölgyben folyik. A szurdokban átvezető útvonalon alakították ki az Ecseg-Cserhátszentiván tanösvényt. Az útvonal többször átvezet a patakon, csapadékos időben igazi kaland a köveken való átugrálás. A völgyben két forrás is fakad: a Malom-forrás és a Hármas-forrás.

Buják vára

Buják várának romjai az erdőben bújnak meg, egy hegy tetején, ahova csak jelöletlen ösvény vezet. A meglepő nagyságú romok elől a hegyet az elmúlt évszázadokban a természet szép lassan visszafoglalta, a falcsonkokat sűrűn szövik át a futónövények. A tatárjáráskor épült várat 1552-ben a török foglalta el, uralmuk emlékét egy mecset maradványa őrzi a falak között. A bástyák tetejéről szép kilátás nyílik a környező erdőkre.

Buják kálvária

A Szent Anna kápolna és a szomszédos kálvária műemlékegyüttese egy hegytetőn áll, közvetlenül Buják település felett. A klasszicista stílusban épült kápolna mellől, a 19. századi, nyolcszögletű kerítőfallal védett kálváriától szép kilátás nyílik a Mátra vonulatára. A viharos sorsú, korábban búcsúhelyként is használt kápolna többször megrongálódott, a rendszerváltás után ki is fosztották.

+ Programtipp

Kéz kilátó

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, melyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A 2020-ban átadott Kéz Kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

Tepke

A Cserhát Zagyva-völgy felé eső, 500 méter felé emelkedő, nagyjából 5 kilométer hosszú vonulatának egyik legkiemelkedőbb csúcsa a Tepke, amelynek tetején egy 22 méter magas acélszerkezetű kilátó áll. Az 1960-as években még fúrótoronyként használt szerkezetet nem selejtezték le, miután eredeti rendeltetését betöltötte. Minimális átalakítással kilátóként állították szolgálatba a Karancson található, ugyanilyen szerkezettel együtt. Ha a teraszról körbepillantasz, kitűnő kilátásod nyílik a Mátra hatalmas tömbjére, Pásztó városára, de akár Hollókő várát is megkeresheted!

Béri-andezitcsúszda

A Nagy-hegy csúcsán bányászat eredményeként bukkantak a felszínre az egyedülálló, íves andezitoszlopok, amelyeket formájuk miatt andezitcsúszdának is neveznek. A hegytetőről szép kilátás nyílik a Cserhát délkeleti részére, a Mátrára és a Börzsönyre. Közvetlenül a csúcs alatt egy nagy kiterjedésű kőtengert találsz, lejjebb pedig pihenőhelyet kőtárral.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 23.3 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Bokor és Cserhátszentiván egyaránt megközelíthető autóval és busszal, parkolni a faluközpontokban lehet.

Bokor, templom
3066 Bokor, Szabadság út

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vadvirág étterem, Kozárd

A díjnyertes étterem csütörtöktől vasárnapig várja azokat, akik különleges gasztroélményre vágynak.

Honlap

Cserhátgyöngye kisvendéglő

A vendéglőben házias ízek és pizzák várják a megfáradt, éhes túrázókat.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds