Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Alsópetényi kilátókör

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A 18. századi Prónay-kastélyról, és a kisebb méretű, de szintén szép környezetben található Andreánszky-kastélyról nevezetes Alsópetényből kényelmesen járható (ámde csapadékos időben igen sáros) ösvényeken indulsz el az Országos Kéktúra nyomvonalán. Az erdőből ritkásabb, ligetesebb hegyoldalba vezet az út, amelynek egy pontjáról remek rálátás nyílik a falura. Innen jobbára már széles erdészeti utakon, tölgyerdőben, egy hangulatos erdészházat érintve kaptathatsz fel a környék viszonylag fiatal nevezetességéhez, a Kecske-kő tetején álló Prónay-kilátóhoz. A 2017-ben felavatott kilátó összesen 128 lépcsőfokán felkaptatva körbepillanthatsz a Naszály, a Börzsöny, a Selmeci-hegység, az Ipoly-vidék, a Cserhát és a Mátra tájain, majd ha szabad szemmel már elég ideig vizslattad a tájat, a kihelyezett távcső segítségével akár a legnevezetesebb pontokat (például Szanda várát, vagy a Naszály tetején álló geodéziai tornyot) is megkeresheted. A faluba a sárga sáv és négyzet jelzéseken jutsz vissza, a túra végeztével pedig nyugodtan pihenj le a festői fekvésű Cser-tó partján, tekintsd meg a dombtetőre épült, XV. századi eredetű templomot, vagy fogyassz valamilyen ételkülönlegességet valamelyik vendéglátóhelyen!

Látnivalók

Prónay-kilátó

A Romhányi-hegy egyik csúcsán, a Kecske-kő 421 méteres platóján, sűrű tölgyerdő tisztásán áll a 26 méter magas torony, melyet a kéktúrázók is megközelíthetnek egy rövid kitérővel. Habár a torony tetejéről a fák valamelyest takarják a kilátást, így is szép körpanorámát kapunk a Cserhát és a környező hegységek látványával. Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásaként készült kilátó mellett padok és asztalok csábítanak erdei piknikezésre.

Cser-tó

A Kő-hegy aljából ered a patak, amelynek vizét felduzzasztva létrehozták az árvízcsúcs-csökkentő tározót, amely mára népszerű horgászhellyé és üdülőhellyé nőtte ki magát. Környezetében büfé, játszótér, szabadtéri színpad, vizesblokk is létesült.

Prónay-kastély

Az egykor a Prónay család birtokában lévő, 18. században épült, barokk kastély ma rendezvényhelyszínként, szállodaként és konferenciahelyszínként üzemel.

Római katolikus templom, Alsópetény

A XV. században, gótikus stílusban épült római katolikus templomot többször átépítették, jelenlegi formáját a 18. században nyerte el, harangtornya is ekkor épült.

+ Programtipp

Legénd, kilátó

Legénd településről néhány perces sétával érhető el a 15 méter magasságú fatorony, mely akár bivakszállásnak is alkalmas. A lankás dombháton álló építményből tekintetedet a békés cserháti tájon pásztázhatod körbe.

Bánki-tó

Akár egy rövid vízparti sétára vágysz, akár hosszabb kerékpártúrát tervezel, a környék egyik legszebb és legnagyobb természetes állóvize, a Palócföld Balatonjának is nevezett Bánki-tó kiváló választás. A tópart a horgászat szerelmesei számára is remek kikapcsolódást nyújt, az adrenalinfüggők pedig a kalandparkban tehetik próbára képességeiket.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.3 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Alsópetényben a faluközpontban parkolhatsz, a Községháza és a Posta melletti területen. Busszal többek között Budapest, Vác, Nézsa, és Rétság irányából is eljuthatsz a faluba.

56-os emlékmű
2617 Alsópetény, Petőfi út 34.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Cser-tó büfé

Horgászbüfé hangulatos környezetben, a Cser-tó partján.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds