Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Hévíz és Keszthely között kerékpárral

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Hévíz és Keszthely között kerékpárral
Viszonylag sík terepen haladó, 20 kilométeres családi kerékpárkör Hévíz és Keszthely között.

Túrainfó

Hévíz és Keszthely a dombosabb vidék ellenére is kínál viszonylag sík, körülbelül 20 kilométeres kerékpáros kört családosoknak, amibe ráadásul számtalan látnivalót és érdekes megállópontot beiktathatunk.

A balatoni családi túráink közül talán itt keresztezünk a legtöbbször forgalmas közutat és a városi forgalomban is bringázunk keveset, ezért családosok csak úgy induljanak el, ha a gyerekeknek már van minimális rutinja ilyen szempontból, és betöltötték a 12. évüket. Akkor sem kell azonban lemondani a közös bringázásról, ha fiatalabbak a kicsik, hiszen a két város összeköthető oda-vissza végig kerékpárúton, ebben az esetben a táv is rövidebb lesz. Az általunk ajánlott kör erőnlét szempontjából nem igényel különösebb felkészültséget, a cserszegtomaji emelkedő kellően lankás ahhoz, hogy bárki könnyedén abszolválja, a környező táj pedig kárpótol az elégetett kalóriákért. Kerékpár szempontjából gyakorlatilag bármilyen váltós géppel teljesíthető a túra.

Keszthely és Hévíz a Balaton nyugati felének központja. Bár távoli célpontnak tűnik Budapestről, mégis viszonylag gyorsan megközelíthető, hiszen autóval gyorsan haladhatunk az M7-esen, vonattal pedig hasonlóan egyszerűen juthatunk le Keszthelyre. Kerékpározás szempontjából ennek a vidéknek az egyik legfőbb előnye a szintén csodaszép Balatonfüred környékével szemben, hogy szezonban is relatív kisebb a tömeg, csendesebb, talán barátságosabb vidék. Ennek ellenére hangulatos partszakasszal és stranddal is rendelkezik, kulturális látnivalóból is rengeteg akad.

Hévízen található a világ második legnagyobb termál tava, így a teljes szezonban működik a fürdőturizmus. A Tófürdőt meleg vizű forrás táplálja, amely gyógyító hatásáról is híres, kerékpáros számára sincs jobb regeneráció, mint egy bringatúra után a gyógyvízben és Festetics Fürdőházban tölteni a délutánt. A felvilágosult arisztokráciát képviselő Festetics család egyébként meghatározta mindkét város fejlődését, több máig is működő intézményt adtak a helybelieknek. A Keszthelyi Festetics-kastély az ország egyik legszebb és legnagyobb kastélya gyönyörű kerttel, ami a kihagyhatatlan turistalátványosság errefelé.

A letölthető GPX-en mi a hévízi Tófürdővel szemben lévő parkolót jelöltük meg kezdőpontként, de ha vonattal közelítjük meg a helyszínt, akkor a keszthelyi mólótól is indulhatunk, ahonnan a vasútállomás pár száz méterre található. A hévízi parkolótól eltéveszthetetlen az útvonal Keszthelyig, ráadásul végig kiépített és jól használható bringaúton melegíthetünk be az első 6 kilométeren. Az első útszakasz impozáns fasor között halad, az egyik legszebb kerékpárút Magyarországon. Körülöttünk a hévízi csatornahálózat is hangulatos hátteret ad, de nyáron azért ne álljunk meg hosszabb (értsd pár perc) bámészkodni, mert az irtás ellenére is támadnak a szúnyoghadak.

Közel a 3. kilométerhez Keszthely előtt át kell kelni a 71-esen, ahol nekünk kell elsőbbséget adni, itt nagy sebességgel haladnak a gépjárművek, legyünk óvatosak. Miután átkeltünk a főúton, csalóka lehet a táblázás, hiszen a kettéágazó bringaúton kétféleképpen is tovább mehetünk. Haladjunk egyenesen tovább és egy kilométer múlva forduljunk balra a központba vezető kerékpárútra. Utóbbi már a járdán halad megosztva, de ennek ellenére elég széles, jól használható. Keszthely sétálóutcáját elérve forduljunk jobbra a móló felé, majd a Fő térnél balra, ahonnan a gyönyörű gótikus stílusban épült Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomtól lefelé ível tovább a bringaút.

Miután jobbról elhagytuk a Helikonparkot, ismét egy körültekintést igénylő vasúttal kombinált kereszteződés következik, de ezután hamarosan meglátjuk a Balatont, a móló előtt jobbra több fagyizóból, büféből választhatjuk ki a szimpatikusabbat, ha pedig strandolást terveztünk, ezt is itt tehetjük meg. A GPX-en mi bejelöltünk itt egy kis plusz kört, ami – hétköznapokon, szezonon kívül – ha kevesen sétálnak a parton, körbebiciklizhető, a parton kacsákkal, hattyúkkal, szép rálátással a Balatonra. Hétvégéken, amikor sokan sétálnak itt, inkább mi is toljuk körbe a bringát, vagy ki is hagyhatjuk ezt a túrából.

A mólótól egy rövid szakaszon ugyanazon az útvonalon megyünk visszafelé, ahogy jöttünk, egészen a Festetics-kastélyig. Itt minimum néhány fotó erejéig érdemes megállni, de a kastélymúzeum, a kert és a madárpark akár túránk fénypontja is lehet. Közben Keszthely főutcáján több teraszos helyen is ebédelhetünk, sőt, ha bekanyarodunk a Pethő utcába, a Jordanics cukrászdában a környék legjobb fagylaltját is megkóstolhatjuk.

A Festetics-kastélytól már nem annyira egyértelmű a kerékpáros nyom, ugyanis hamarosan kereszteznünk kell a Hévízi út és a Csapás út találkozását, ahonnan Cserszegtomaj felé kell tovább haladnunk. Itt a rutinos közlekedők használhatják a forgalmi sávokat a letölthető GPX szerint, gyerekekkel túrázva pedig oldjuk meg inkább a gyalogátkelőhelyen a tovább haladást. Körülbelül féltávnál járunk ekkor, és Keszthelyt elhagyva nem túl forgalmas közúton megyünk tovább Cserszegtomaj irányába. Egyedül a 71-es újbóli keresztezése igényel odafigyelést.

Cserszegtomaj felé végig rálátunk balra a Hévíz környéki dombokra, a cserszegi fűszeres otthonára, ahogy a település neve is sejteti. Az út ezen a három kilométeren enyhén emelkedik, de ennyi kihívás talán gyerekekkel is belefér a túrába. Beérve a faluba egy buszmegállónál balra kanyarodunk a Dr. Bakonyi Károly utcánál, majd hamarosan elhaladunk a Balaton Ballooning telephelye mellett, ahonnan hőlégballon túrák indulnak, s egyben ez a mi körünk legmagasabb pontja. Innen a temetőt is érintve legurulunk a Sümegi út kereszteződéséig, ahol körültekintést igényel az átkelés, ugyanis ez forgalmas főútvonal.

Újra elérjük Hévízt, ahol az itiner szerint még beiktathatunk egy kitérőt az Árpád-kori egregyi templomig és pincesorig, ahol remek borokat kóstolhatunk, az éttermek közül pedig a Római pincét ajánljuk, ha itt szeretnénk betetőzni a túrát egy lakomával. Dönthetünk azonban úgy is, hogy visszabringázunk a parkolóig, ebben az esetben rövidül a túra 3-4 kilométerrel és megynyílik a lehetőség, hogy pihentessük lábainkat a thermál vízben.

Látnivalók

Hévízi Tófürdő és Festetics György Fürdőház

A Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A tó páratlan természeti környezetét a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák teszik különlegessé.

Festetics Kastély

Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és még e század folyamán többször átalakították. A kastély 101 helyiségből áll. A kastély bejárata előtt található a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát. A Festetics-kastély szerencsére a II. Világháború alatt sem szenvedett jelentős károkat, az elmúlt évtizedben pedig több ütemben is felújították. Gyakorlatilag egész napos programot kínál, itt található a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum, a Kastélypark az Oroszlános kúttal, a Kocsimúzeum, a Pálmaház és a Madárpark.

+ Programtipp

Ha a családnak vannak olyan férfi (esetleg hölgy) tagjai, akik vonzódnak a klasszikus amerikai autókhoz, akkor érdemes egy kitérőt tenni.  Keszthelyen a Helikonpark magasságában, a Kossuth Lajos u. 77. szám alatt található a Cadillac Múzeum tucatnyi autócsodával.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 21 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Hévízi Tófürdővel szemben lévő parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds