Skip to main content

Top 6 bringatúra a Felső-Tisza környékén kezdőknek és haladóknak

Beregi körtúra

Budapesttől két és fél órányi autóútra, Magyarország északkeleti csücskében elvarázsolt világot találsz. A Felső-Tisza-vidék az eldugott tőzeglápok, mosolygó szentek és apró középkori templomok hazája. A Felső-Tisza vidékét talán kerékpáron a legizgalmasabb felfedezni. A Tisza mellett az ország leghosszabb jelzett kerékpárútjai kanyarognak az autóktól távol, a biztonságos kikapcsolódás élményét nyújtva. Fedezd fel az ország e rejtett szegletét és ismeretlen kincseit!

Egynapos kerékpártúrák kezdőknek

Ezen a vidéken nem kell tartani a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől – sokak számára éppen ezért vonzó ez a térség. Errefelé – az Alföld más tájaitól eltérően – máig megőrződött a középkorban kialakult aprófalvas településszerkezet. A falvak egymástól alig karnyújtásra sorakoznak, és mindegyikben érdemes leszállni a nyeregből egy parányi templom vagy más látványosság kedvéért. Záhonytól indulva kitáblázott kerékpáros túraútvonal vezet a Tisza és a Szamos partján egészen Csengerig, majd onnan a Debrecenig. Népszerű még a Nyíregyházát Tokajjal összekötő bringaút is. A térségben fokozatosan épülnek ki a kerékpáros szolgáltatások, szervizpontok, kölcsönzők, pihenőpontok, túraközpontok.

Beregi körtúra

A túraútvonal szinte végig forgalomtól elválasztott, aszfaltozott árvízvédelmi töltésen, kitáblázott nyomvonalon halad, hangulatos falvakat, látványos örökséghelyszíneket és szabadstrandokat érintve. Családok számára is ideális túra lehet. Az út Vásárosnaményból, a Bereg szívéből indul. Nincs más dolgod, csak követni a táblákat. A tákosi és csarodai református templomot mindenképpen nézd meg! Ezután kövesd a Szőlőhegy tanösvény tábláit, és tekerj fel bátran a tarpai Nagy-hegy tetejére – pazar látványban lesz részed. Tarpán érdemes megállni a 15. században épült református templomnál és a tarpai szárazmalomnál. A táblák vissza fognak vezetni a töltésre, innen indul a túra legszebb szakasza Tivadarig, ahol érdemes lehűteni magad a szabadstrandon. A híd előtt tudsz visszakapaszkodni a töltésre, mely Gulács és Jánd érintésével visz vissza Vásárosnaményba. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túraútvonal: Fehérgyarmat – Tivadar – Kisar – Nagyar – Szatmárcseke – Túristvándi – Kölcse – Sonkád – Csaholc – Vámosoroszi – Kisszekeres – Nagyszekeres – Zsarolyán – Fehérgyarmat

Túra besorolása: könnyű

Táv: 67 km

Időigény: 6 óra

Útvonal

GPX letöltés

Szamos menti körtúra

Ezen a túrán a Szamos menti kis falvak meghódításával folytathatod a szatmári táj felfedezését. A túra a vadregényes Sza- mos folyó aszfaltozott töltésén halad Fehérgyarmat és Csenger között, majd visszafelé egy párhuzamos, alacsony forgalmú közúton fogtok tekerni. Az útvonal számos nevezetes látnivalót érint: Cégénydányádon a Kölcsey–Kende-kúriát, Gyügyén és Szamosújlakon a két Europa Nostra-díjas templomot mindenképp érdemes megnézni! Csengersima kihagyása esetén 11 kilométerrel csökkenthető a táv. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túraútvonal: Fehérgyarmat – Cégénydányád – Gyügye – Szamosújlak – Szamosbecs – Csenger – Komlódtótfalu – Szamosbecs – Szamostatárfalva – Csegöld – Csengersima – Csegöld – Jánkmajtis – Zsarolyán – Fehérgyarmat

Túra besorolása: közepes

Táv: 83 km

Időigény: 8 óra

Útvonal

GPX letöltés

Várostörténeti bringatúra Nyíregyházán

Sokan érkeznek Nyíregyházára, hogy megnézzék Magyarország – sőt, mára Európa – egyik legjelentősebb állatparkját, vagy meglátogassák a város híres üdülőterületét, Sóstó- Gyógyfürdőt. Azt ajánljuk, ne állj meg itt! Fedezd fel bringával a város kulturális és természeti örökségét, emblematikus épületeit, parkjait a belvárostól Nyírturáig és vissza. Nyíregyháza kiterjedt kerékpárút-hálózattal büszkélkedhet, a túraútvonal ezeken a városi kerékpárutakon, tereken, parkokon, árnyas erdei utakon, a Nyírségre jellemző dimbes-dombos alacsony forgalmú közúton halad. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túraútvonal: Nyíregyháza – Sóstó-Gyógyfürdő – Libabokor – Körmendi-tanya – Nyírtura – Nyíregyháza

Túra besorolása: könnyű

Táv: 37,5 km

Időigény: 4 óra

Útvonal

GPX letöltés

Többnapos bringás örökségtúrák haladóknak

A következő túrákat haladóknak ajánljuk. Ezeken a túrákon akár extrémebb kalandok révén is, de megközelítheted a térség minden olyan látnivalóját, melynek ott kell lennie a bakancslistádon. Ezek a túrák már több szervezőmunkát igényelnek, hiszen többnaposak, így szállásszervezés is szükséges; ráadásul nem kör-, hanem vonaltúrák. Azonban ha ezeket végigbringázod, elmondhatod, hogy teljes horizontjában megismerted a Felső-Tisza-vidék és a Nyírség tájait.

Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

Ez a túra a Felső-Tisza-vidék legszebb és legautentikusabb tájait, a beregi Tiszahátat, a szatmári és a szamosháti területeket köti össze. Mindazt, amit az előző túrákban egynapos körtúrák formájában ajánlottunk, most egy 230 kilométeres, 3 napos vonaltúrába sűrítettük. A túra Kelet-Magyarország legnagyobb vasúti csomópontjából, Záhonyból indul, végig táblázott nyomvonalon halad a Tisza és a Szamos mellett dél felé, Csengerig, onnan pedig visszakanyarodik Fehérgyarmatra, ahol újra vonatra szállhatsz. Elképesztő mennyiségű és lélegzetelállító szépségű középkori templom, népi építészeti emlék, irodalomtörténeti emlékhely, bájos kis vidéki kúria, vulkánok, lápok, természetvédelmi területek kísérik végig utadat. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túra besorolása: közepes

Táv: 228 km

Időigény: 3-4 nap

Útvonal

GPX letöltés

Szent László örökségtúra

A Szent László-örökségtúra a legnépszerűbb örökség- túra-útvonalunk, melyen a Felső-Tisza-vidék kevéssé is- mert nyugati felének: a Nyírség, a Rétköz, a Bodrogköz és a Nyíri Mezőség világának felfedezésére indulhatsz, miközben végigjárod a vidék legfontosabb várait és kastélyait. Az útvonal alacsony forgalmú mellékutakon, kerékpárutakon, árnyas fák lombjai között halad szinte végig, gátakon csak kisebb szakaszokon fogsz tekerni. Ez a túra igazi időutazás a történelemben: a honfoglalás és az Árpád-házi uralkodók korától a kora újkor lángoló évszázadain át eljutsz a 20. századig. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túra besorolása: közepes

Táv: 189 km

Időigény: 3 nap

Útvonal

GPX letöltés

Nyírségi örökségtúra

A túra a Dél-Nyírséget szeli át, sorba fűzve e térség nagy kaliberű látványosságait. A Báthori, Kállay és Károlyi családok nyomában haladunk, akik mind formálták e vidék épített örökségét és történelmét. Máriapócs csodás kegy- helye, Nyírbátor késő gótikus, kora reneszánsz templomai és várkastélya mellett a kállósemjéni Kállay-kúriát, a nagykárolyi Károlyi-kastélyt és a bátorligeti őslápot érdemes megnézned. Az útvonal nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon, kisebb szakaszokon földúton, illetve kerék- párúton halad. A részletes túraleírásért kattints ide!

Adatok

Túra besorolása: közepes

Táv: 208 km

Időigény: 3 nap

Útvonal

GPX letöltés

Még több érdekességre vágysz a Felső-Tisza térségében? Több tucat gyalogos, bringás- és vízitúrát találsz az alábbiakban.

Felső-Tisza vidék és Nyírség

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds