Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Az Erdőország vadonjában

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a sasréti vadászkastélytól indul, ahova hétvégéken akár az ország egyik legkeskenyebb nyomtávú, Almamellék és Sasrét között közlekedő kisvasútjával is eljuthatsz. A bajor stílusú vadászkastélyt báró Biedermann Rezső építtette 1902-ben. A ház mellett a megye egyik legöregebb erdője, egy 200 éves ősbükkös terül el, amelyet a benne kanyargó tanösvény és kiépített források tesznek különösen izgalmassá. Sasrétről nagyon szép aszfaltozott út vezet Terecsenyig, a festői szépségű völgyben fekvő törpefaluba. Terecseny ma békességével és tiszta levegőjével vonzza a belföldi és külföldi turistákat egyaránt, egyre több holland és német állampolgár vásárol itt házat.

Innen egy emelkedővel eléred a jól kerékpározható piros jelzésű turistautat, amely a néhai Kaposvár–Szigetvár vasútvonal nyomvonalát követi. Ez a vasút megépülésekor sokat tett a kis falu felvirágoztatásáért, és felszámolása vissza is zökkentette alvó állapotába Terecsenyt. Itt fog vezetni hamarosan a Kaposvár–Szigetvár kerékpárút, amin keresztül visszatérhetsz Almamellékre. Útközben gyakran rálátsz a völgyben húzódó halastavak láncolatára, néha egészen közel tekersz a tóparthoz. Amint eléred az almamelléki országutat, az almamelléki kisvasút mentén – a piros kereszt jelzésű úton – fordulj vissza Sasrét irányába. Ez a Hársas út, ami nagyrészt a kisvasút nyomvonalát követi egészen a Biedermann Vadászkastélyig, Sasrétre.

Látnivalók

Biedermann Vadászkastély

A báró Biedermann Rezső által 1902-ben építtetett, bajor stílusú vadászkastély a szentegáti központú nagybirtokhoz tartozott az akkori Somogy vármegyében. A csendes erdei környezet és a nagyvadban gazdag terület a családtagok és vendégeik pihenését szolgálta. Szintén Biedermann báró hozta létre 1901-ben a ma is üzemelő, 600 mm nyomtávú gazdasági kisvasútvonalat, ami manapság a kirándulókat szállítja Sasrét és Almamellék között.

Sasréti tanösvény – Ősbükkös

A sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola épülete mellől indul a 1,5 km hosszú tanösvény az almamelléki ősbükkösön át. A majd kétszáz éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetsz a helyi lágyszárúakkal és az erdő természetes felújulásával, ugyanis a kidőlt fák helyén különböző korú újulatfoltokra bukkanhatsz.

Zselici Csühögő – almamelléki kisvasút

Különleges élményt nyújt az Almamellék és Sasrét között közlekedő erdei kisvasút, a Zselici Csühögő. Az ország legkeskenyebb nyomtávú kisvasútjának létesítése Biedermann báró nevéhez fűződik, 1901-ből. A pálya 6 km hosszan halad a széles, szép panorámájú völgyön át. Az almamelléki állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás várja az érdeklődőket. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett zakatol, majd a sasréti erdők irányába fordul. Utazás közben gyönyörködhetsz a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban. Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezel meg a végállomásra.

+ Programtipp

Látogatás az ibafai Pipamúzeumban

Almamellékről kis kitérőt tehetsz Ibafára, ahol a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből 1968 óta látható dohányzástörténeti kiállítás vár. Napjainkban teljes átalakuláson megy keresztül a kiállítás, ami 2022 év végén fejeződik be. Látható lesz itt az Ibafán keletkezett egyházi pipagyűjtemény és a Janus Pannonius Múzeum legszebb dohányzástörténeti kollekciója is. Sok-sok érdekes műtárgy, interaktív eszközök és vetített filmek kalauzolják a dohányzás kultúrtörténetének különleges világába a látogatókat.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 18 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Autóval Budapestről haladj az M7-esen a 67-es leágazóig, itt térj le, és a 67-es úton, Kaposváron keresztül menj tovább Szigetvár irányába. Szentlászló után fordulj Almamellék felé a 7934-es alsórendű úton, majd haladj tovább Sasrétig.

Vonat a budapesti Keleti pályaudvarról indul Kaposvárra. Innen busszal tudsz eljutni Almamellékig.

Almamellék megközelíthető autóbusszal is, Budapestről két átszállással.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Biedermann Vadászkastély

A Zselic gyöngyszemének is hívott vendégház 2020-ban kapta vissza régi nevét Biedermann Dénes úr szíves hozzájárulásával, és az üzemeltetők igyekeznek az elnevezéshez méltó színvonalú szolgáltatással megtölteni a patinás kastélyt.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds