Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Biciklivel hegyeken, völgyeken, halmokon át

By 2022.07.15.január 8th, 2024No Comments

Biciklivel hegyeken, völgyeken, halmokon át
Kerékpártúra, IV. Béla király kútja Pannonhalma, Tényő falu, Sólymos Szilvesztere kilátó, Szent Villebald templom

Túrainfó

A kerékpárút elején rögtön szembe kell nézned egy nagyobb kihívással: fel kell jutnod Szent Márton hegyére, a Pannonhalmi Főapátsághoz. A dombtetőn viszont kárpótol a Főapátság épületegyüttesének lenyűgöző látványa, melyet a várkörön körbe sétálva még inkább lehetőséged van megcsodálni. A kezdeti teljesítménypróba után már könnyebb dolgod lesz–bár nem kerékpárúton, de jó minőségű, aszfaltos úton haladhatsz végig.

A Sokorói-dombságban, csendes, tiszta levegőjű vidéken jársz–élvezheted a csendet és a táj adta nyugalmat. Érinted Tápot is, a dombság pannonhalmi vonulatának keleti lejtős részén fekvő, hangulatos kis falut. Mielőtt visszatérsz Pannonhalmára, Ravazdon pihenj meg a Pándzsa-ér egyik forrásánál, Béla király kútjánál és frissülj fel a forrás vizéből–ahogy ezt IV. Béla is tette 1241-ben, a tatárok elől menekülve.

Látnivalók

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Boldog Mór-kilátó és Lombkorona tanösvény

A Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Boldog Mór-kilátó és Lombkorona tanösvény az apátság épületegyüttesétől délre eső dombon található. A Sokorói-dombság tölgyfáiból épített 20 méter magas kilátóból ráláthatsz a dombságra, a Pannonhalmi medencére, de tiszta időben jól látni innen a Bakony északi vonulatait is. Az apátságtól sétaút vezet ide, a kilátó körül pedig a tanösvény Pannonhalma érdekességeit mutatja be. Ez a tanösvény 2018 tavaszán igazi látványossággal bővült: a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú, hal formájú fa-sétányról gyönyörködhetsz az alattad elterülő táj szépségében.

Tápi tájházak

A Hegysor utcai műemlékegyüttes megmenekült az 1881-es tűzvésztől, és élő múzeumként jelenleg is őrzi az egykori faluképet. Az 1970-ben védetté nyilvánított, 8 házból álló népi épületegyüttes azért egyedülálló országos szinten is, mert szinte egy egész házsor maradt fennszoros egységben, megőrizve a 18. századi zsellértelepítések emlékét. A házak döngölt falú nádtetős épületek.

Béla király kútja, Ravazd

Egy 1238-as oklevél szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király is ivott már a forrás vizéből, melynek gyógyító hatásáról számos feljegyzést őriz az apátság. A múltban tapasztalt hatásokat megerősítette a világhírű japán kutató, Masaru Emoto egyik utolsó munkája: az általa alkalmazott fagyott, kristályos vízvizsgálat is igazolta a „kút” víz kiváló minőségét.

+ Programtipp

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatók itt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyibencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Győrság (Pincesor, Pozsonyi csata emlékmű)

A falu címere is bizonyítja, hogy a településen a szőlőkultúra régóta meghatározó-ennek ékes bizonyítékai a homokkőbe vájt Uraság-hegyi pincesor és a Kiáltó-hegyi pincesor. Érdemes elsétálnod erre, és megkóstolnod a többségében fehér borokat.15-20 család is foglalkozik itt bortermeléssel, és a pincesor felől gyakran hallatszik harmonikaszó. Szintén a Kiáltó-hegyen találod az úgynevezett Pozsonyi csata 1110. évfordulójára emelt szobrot, amely a magyarok keleti frank sereg fölött aratott győzelmének állít emléket. Ez az ütközet hozta el a honfoglalás lezárását, és a magyarság végleges Kárpát-medencei letelepedését.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 27 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Győrből autóval vagy vonattal.

Pannonhalma Vasútállomás, 9090 Pannonhalma

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zümi Méhészet, Pannonhalma

Méz, lekvár, szörpök, aszalványok–vásárlási lehetőség, és a méhészet megtekintése.

Honlap

Herold Pince, Pannonhalma–Gesztenyés horog

Borozás és harapnivalók a hangulatos pincében vagy a teraszon.

Honlap

Pausa Apátsági Kávéház, Pannonhalma

Különleges, apátsági gyógynövényekkel készült sütemények és fagylaltok, a teraszról csodás kilátással a főapátságra.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds