Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

Kastélytúra Fertődtől Keszthelyig

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Fertődről Fertőszentmiklósig kerékpárúton tekerhetünk, ami egy idő után a Szent Miklós Templom udvarába vezet.

Fertőszentmiklós kastélya, a Bezerédj-kastély folyamatos felújítás alatt áll, így jelenleg nem látogatható. A települést elhagyva közúton, alacsony forgalom mellett, jó minőségű közúton tudsz elindulni, Répcelak irányába.

Nick felé egy egészen látványos kerékpáros alagúton tekerhetsz át a gyorsforgalmi út alatt. A település határában, a Kis-Rábára épített műgát lehet még érdekes látnivaló. Ostffyasszonyfára beérve már minden bizonnyal hallani fogod a Pannónia-Ring motorzúgását, ami alig néhány kilométerre van a településtől, nyugati irányban. Ostffyasszonyfa után Celldömölk felé kanyarodj, ami a túraútvonal egyik legnagyobb városa. Itt minden a közeli egykori vulkánról szól, a Sághegy lábánál Vulkán parkot és Vulkánfürdőt is találsz. Celldömölk ideális helyszín egy hosszabb-rövidebb pihenőre: vagy ha két napra bontod a túrát, akkor meg is szállhatsz itt.

Celldömölk után a túra egyik leghangulatosabb része következik, ugyanis Köcsk községet követően Borgátafürdő következik (itt van egy termálfürdő is), ahonnan az út egyenesen a Kis-Somlyó 3,9 millió éves tanúhegyének szőlődombjaira vezet.

Sajnos nem csak szemet gyönyörködtető kastélyok vannak ezen a túraútvonalon. Jánosháza és Dabronc mellett elhaladva is láthatsz két, szebb időket megélt kastélyt, melyek már állapotromlásuk miatt nem látogathatóak. Innen egy jó darabig eseménytelen lesz az út, napraforgótáblák és egyedi hangulatú fasorok ölelésében halad az útvonal a zalaszentlászlói dombokig.

Vidornyaszőlős után Zalaköveskút felé kanyarodik a túra. Emelkedős rész következik, de jutalomként felmehetsz az út mentén magasodó úgynevezett Teréz Anya kilátóba is, ahonnan igazán szép a kilátás. Nemesbük után már Hévíz következik, ahol elég sok a látnivaló és, ha kedved van, körbetekerheted a Hévízi-tavat is. Hévíz után először egy erdei kerékpárúton, majd aszfaltozott úton jutsz el a túra végéig, a keszthelyi Festetics-kastélyig.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Esterházy-kastély, Fertőd

A magyar Versailles-nak is nevezett kastély Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Mivel ez az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya, mindenképpen érdemes időt szánni a megtekintésére. (Sajnos bringával nem lehet bemenni még a kertbe sem, úgy sem, ha tolod.)

Kemenes Vulkán Park, Celldömölk

A Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. A kiállítás bemutatja a Föld vulkánosságát általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányóit, és az öt és fél millió éves bazaltvulkánt, a Ság hegyet is.

Vulkánfürdő, Celldömölk

Celldömölkön található kivételesen gyönyörű, nyugodt környezetben a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. A fürdőzés élményét a Ság-hegyi panoráma teszi még emlékezetesebbé.

Hévízi-tó

Európában egyedülálló, meleg vizű tőzegtó. Kerékpárral körbejárható, de a tófürdőt is érdemes kipróbálnod, ha már arra jársz.

Festetics-kastély, Keszthely

A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt. Parkja természetvédelmi terület. Még pálmaház és madárpark is helyet kapott a területen, igazán mozgalmas program minden korosztálynak.

+ Programtipp

Kisfaludi Vadaspark, Dénesfa

Állatsimogatás és etetés, sétakocsikázás és lovaglás is lehet a kiegészítő program, ha meglátogatod a vadasparkot. A gyerekeket játszótér,  sőt edukációs előadások is várják, így kicsikkel mindenképpen érdemes felkeresni.

Tőzike-tanösvény, Csáfordjánosfa

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó tanösvény fő látványossága a tavaszi hóolvadást követően – február végétől, akár március végéig – az egész erdő avarszintjét beborító millió szál tőzike virág, de a hely meglátogatása egész évben egy kellemes sétát nyújt. A még elő és már kidőlt, többszáz éves fák különleges hangulatot adnak az erdőnek, évszaktól függetlenül.

Kemence kápolna, Sénye

A sényei szőlőhegyen található kápolnát mindenképpen érdemes felkeresned. Amellett, hogy itt látható az egyik legnagyobb magyar zászló, a kilátás is lenyűgöző innen. Belátható ugyanis innen a Rezi-vár, a zalaszántói Sztúpa és még egy erdei bánya is.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 132 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Fertőd, Esterházy-kastély vagy Fertőszentmiklós, vasútállomás

A vonatközlekedés a fővárosból Fertőszentmiklósra egyszerűbb, így, ha ezt a közlekedési módot választjuk, akkor a túra indulhat a vasútállomásról. Ha Fertődről indulnánk, akkor a kastélyról annyit mindenképpen érdemes kerékpáros szemszögből tudni, hogy bringával nem lehet bemenni. Így, ha szeretnénk megtekinteni – kastélytúráról lévén szó, kár lenne kihagyni – akkor ezt kiegészítő programként javasoljuk beiktatni a túrába.

TérképTérkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds