Skip to main content

Zala megye szívében garantált az aktív kikapcsolódás

Zala megye szívében garantált az aktív kikapcsolódás

Megújult erdei és horgászlakot avattak az erdők által körülölelt Kistolmácson

Zala megyében, dimbes-dombos vidékén, csodálatos zöld völgyben fekszik Kistolmács, amely varázslatos és érintetlen természeti környezetben várja az ide látogatókat. Mivel a településen áthalad a Dél-dunántúli Kéktúra útvonala, ezért a bakancsos turizmust kedvelők sokasága fordul meg itt, ugyanakkor a térség egyre ismertebb a kerékpárosok körében is. A település északi határában kialakított mesterséges tó mellett fekszik a 2020. augusztus 3-án átadott, mintegy 40 millió forintos költségkeretből kibővített és teljes rekonstrukción átesett Erdei Lak, valamint közvetlenül a tóparton elhelyezkedő, saját stéggel rendelkező felújított Horgász Lak is. A turistaházzal szemben helyezkedik el a csömödéri erdei kisvasút végállomása, amely kicsinek és nagyoknak egyaránt nagy kedvence.

„Az elmúlt tíz évben 150 turistaház újult meg és 50 új kilátó épült országszerte, jelenleg pedig további 40 turistaház korszerűsítése zajlik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program jóvoltából, melynek keretében a Kistolmácson történt rekonstrukciókra is 32,5 millió forint támogatást biztosított a Kormánybiztosi Iroda. Azonban a térség az erdei túrázáson, a horgászaton és a kisvasútozáson felül számos más lehetőséget is tartogat az aktív turizmus szerelmeseinek, hiszen a Mura és a Dráva kiváló vízi túrázási körülményeket biztosít, a folyamatosan fejlődő és bővülő kerékpárút-hálózat pedig a biciklizést kedvelők számára újabb és újabb kalandok megélését kínálja. Tehát mindent egybevetve az ország ezen régiójában is minden körülmény adott ahhoz, hogy a turisták egyik legkedveltebb célpontjává váljon Zala megye, és azon belül Kistolmács”, mondta el ünnepi beszédében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Az Erdei Lak Kistolmács és Bázakerettye között, Kistolmácstól 1 km távolságra, a víztározó északkeleti végénél, a közút mellett található. Ezt a klasszikus vadászházat 1988-ban a korábban itt álló munkásszállóból alakították ki, amely a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően teljes felújításon és átalakításon ment keresztül. A fejlesztéseknek köszönhetően a turistaház már 8 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget két különálló lakrésszel. Mindkét apartman két szobával, saját konyhával, étkező helyiséggel, fürdőszobával és külön bejárattal rendelkezik. A kisebb alapterületűhöz egy erdőre néző fedett terasz, a nagyobbikhoz egy fa nyílászárókkal körbevett, az év minden szakában használható télikert tartozik. Az Erdei Lak egy, a télikerthez kapcsolódó közösségi helyiséggel is rendelkezik, ahol egyidejűleg elegendő hely biztosított az összes vendég számára.

A Kistolmácsi-víztározó kellemes kikapcsolódást nyújt akár a fürdőzés, akár a horgászat szerelmeseinek. Változatos halállományával ez a tó egy igazi horgászparadicsom, melynek délkeleti sarkán korábban egy egyszerű kis büféépület állt hosszú évekig. Ennek a helyére egy könnyűszerkezetes, korszerű, saját stéggel rendelkező horgászlakot épített a Zalaerdő Zrt. A három férőhelyes épületben a hálótér mellett egy melegítő konyha, valamint egy kis fürdőszoba kapott helyet. A tó fölé nyúló, faburkolatos, fedett kiülővel is rendelkező stég feledhetetlen horgászkalandokat ígér az idelátogató családoknak, baráti társaságoknak.

„Dél-zalai fejlesztési programjainkat az általunk kezelt állami erdőkhöz, valamint a már meglévő infrastruktúrához kötötten hajtjuk végre. Ez jelenti új létesítmények létrehozását és a régiek felújítását, átépítését is egyaránt. Lényeges, hogy rendszerben gondolkodunk, az egyes elemek egymásra épülve, egymáshoz kapcsolódva emelik az adott térség turisztikai vonzerejét, látogatottságát. A most átadásra kerülő két objektum, amely hiánypótlásként jött létre, egyrészt a csendet, nyugalmat kedvelő családoknak, kisebb baráti társaságoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, másrészt az Erdei Laktól 1,5 km távolságra lévő, közvetlenül a vízparton elhelyezkedő ház a horgászat szerelmeseinek biztosít egyedülálló körülményeket”, hangsúlyozta Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy a Mura-programnak köszönhetően augusztusban kezdődik egy kisvasútépítési projekt is, melynek keretében a ház előtti végállomástól új pályaszakasz készül el egészen a faluig.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a térség országgyűlési képviselője a Mura-program kapcsán elmondta, hogy „évtizedek óta ez az egyetlen átfogó fejlesztési program ebben a térségben, melynek két alappillére az agrárium és a turizmus fejlesztése, ami egyszerre szolgálja a gazdaságfejlesztést és a helyben élők boldogulását.”

A most bővítésre kerülő Csömödéri Állami Erdei Vasút hazánk leghosszabb kisvasúti hálózata. Jelenlegi végállomása az Erdei Lak szomszédságában található, ahonnan Csömödéren át egészen Lentiig lehet utazni. Kistolmácsról könnyen megközelíthető a Bázakerettyei Termálfürdő és a Budafai Arborétum is. A ház mellett fut a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala, közúton pedig 16 km távolságra található Páka, ahol Öveges József professzor emlékháza lelhető fel. Nem egészen fél óra alatt autóval elérhető Szécsisziget is, ahol számos további látnivaló fogadja a túrázókat, mint például a Kerka Vízimalom Múzeum, a bivalyrezervátum, az Andrássy-Szapáry kastély, a Mároki-kápolna, egy kilátó és a Serény gyógynövényműhely is.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds