Skip to main content

Új turistaház várja az Orfűre látogatókat

Új turistaház várja az Orfűre látogatókat

A tó partján található Vízfő Turistaház kibővített kapacitással várja a pihenni vágyókat

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében új turistaházak átadására és a már meglévő, régebbi egységek korszerűsítésére került sor Orfűn. A 46 millió forintos támogatás révén magas minőségű, közösségi szálláshelyek létesültek, melyek együttesen 22 fő befogadását teszik lehetővé. A fejlesztésnek köszönhetően egy hiánypótló, a kereslethez igazodó, az aktív és természeti turizmus iránt érdeklődők céljainak, illetve fokozódó igényeinek is megfelelni képes szálláshely-szolgáltatás jött létre egész éves nyitva tartással.

2020. július 8-án adták át a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdaság kezelésében lévő, az Orfűi-tó partján található turistaház-komplexum vadonatúj egységit. Az új építésű, különálló épület 2 blokkja összesen 16 férőhelyes, a bővítéssel kialakított épületrész pedig további 6 férőhelyet biztosít. Az Orfűi-tó partján ez az egyedüli szálláshely, amely rendkívüli élményt nyújt az aktív turizmus szerelmeseinek. A nagy, bekerített udvar különlegessége, hogy a parttal közvetlenül határos, emellett az erdő közelsége is tovább növeli a természet-közeliség érzetét. Pár perces sétával el lehet jutni a part túloldalán lévő homokos strandra. Gyalog vagy kerékpárral könnyen megközelíthető a szomszédos Pécsi-tó is, ahol számtalan programlehetőség található, mint például minigolf, sportpályák, vízisportok, sárkányrepülőzés, éttermek, szórakozóhelyek.

„Az elmúlt 4-5 évben azt tapasztaltuk, hogy meglévő egységeink nem tudták kiszolgálni azokat a foglalási igényeket, amelyek folyamatosan felmerültek. Ez egyrészről örömteli, hiszen mindez bizonyítja Orfű vonzerejét, ugyanakkor cselekvésre is késztet, hogy a feltételek megteremtését követően minél többen elmerülhessenek a táj, az erdő, a tó szépségében. Nagyszerű dolog az, ha az előttünk lévő gyöngyöket nem átlépjük, hanem megtaláljuk, itt pedig rengeteg ilyen csodában lehet részünk”, mondta el ünnepi beszédében Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az erdészet a fejlesztéssel azt a növekvő keresletet kívánta kielégíteni, hogy az utazást tervezők egyre inkább olyan típusú szálláshelyeket keressenek, ahol önellátás mellett megfelelően biztosított kényelemben lehet pihenni. Ezek a típusú szálláshelyek jellemzően a településektől messzebb eső önálló házak, erdei apartmanok, aminek az orfűi faházak a fejlesztést követően tökéletesen megfelelnek. Az (S) turistajelzés, és egyben a Pécs-Orfű kerékpárút vonalán található fejlesztések olyan, a természetjárók körében népszerű helyszínek és attrakciók közvetlen közelében találhatóak, mint például a Vízfő-forrásbarlang, a Vízfő tanösvény, a Szuadó-völgy, az Orfűi Malmok vagy az Abaligeti-barlang.

„Az emberek életmódja, az életvitelük bármennyire is hihetetlen, de mérhető hatással van egy adott ország gazdaságára is. Éppen ezért van szükség egy teljes szemléletváltásra az aktív életmód tekintetében, amely nem csak az egyéni érdekeket, de hazánk gazdasági felemelkedését is szolgálja. A Kormánybiztosi Iroda az aktív életmód folytatásához, megéléséhez teremti meg a szükséges feltételeket úgy, hogy azok valóban vonzó és megfelelő színvonalon elérhető alternatívát biztosítsanak bármelyik generáció számára. A fejlesztési programoknak köszönhetően a mai turistaházak nem csak a külföldi nyaralással szemben jelentenek versenyképes megoldást, hanem a különleges természeti környezetük révén egyedülálló élmények megtapasztalását is lehetővé teszik”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy ha az idén nyáron itthon pihenő magyar emberek felfedezik maguknak az ország rejtett csodáit, szépségeit, akkor a Magyarország iránt növekvő büszkeségükön felül talán már nem fognak külföldi nyaralásra vágyni.

A kétmillió hektárnyi magyar erdőterület felét az erdészetek kezelik, ahol évente mintegy 40 millió látogató fordul meg, az erdőgazdaságok ökoturisztikai létesítményei pedig 3,5 millió látogatót fogadnak. 22 állami erdőgazdaság kezeli és működteti az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját, erdei szálláshelyeket, látogatóközpontokat, erdei iskolákat, tanösvényeket, erdei szálláshelyeket, kilátókat, kisvasutakat. Az erdészetek saját forrásból évente mintegy 4 milliárd forintot fordítanak a kezelésükben lévő ökoturisztikai hálózat fenntartására, mondta el az átadón Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy „a gazdasági hasznon túl kiemelten fontos, hogy az erdők a köz javát szolgálják, enyhítsék a klímaváltozás hatásait és rekreációs lehetőséget nyújtsanak. A Vízfő Turistaházhoz hasonló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország legszebb kirándulóhelyeit bárki felkereshesse, amely most különösen fontos, hiszen az emberek a járványhelyzet miatti gazdasági nehézségek közepette sem szeretnének lemondani a színvonalas szolgáltatásokról.”

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében arról beszélt, hogy „az erdészetek úgy tartják számon, hogy Magyarországon az erdővel borított területek mennyisége évente 11-12 millió köbméterrel gyarapodik, bővül. A szakmának a rendszerváltás óta tudatos vállalása, hogy az erdők növekményének egyharmadát meghagyja, így ennek eredményeként az elmúlt negyedszázadban az erdőterület Magyarországon folyamatosan és jelentős mértékben növekszik. Az erdő a legtermészetesebb rekreációs helyszín, ugyanakkor sajnos a magyar lakosság túlnyomó többsége ezt nem használja ki mentális felfrissülési célokra. A különböző programok, együttműködések elsődleges feladata, hogy megteremtve a színvonalas körülményeket, minél több ember figyelmét felhívják a természetben eltöltött idő fontosságára.”

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds