Skip to main content

Új turistaház épült a Téry Ödön Program révén

Új turistaház épült a Téry Ödön Program révén

A Kolokán Szálló közel 900 m2-en várja a természetbarátokat az Ormánságban

420 millió forintból, a Magyar Kormány által 2014 márciusában elindított Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében új turistaház átadására került sor Szaporcán. A fejlesztési és rekonstrukciós program célja, hogy megfelelő színvonalú, vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat, a családokat, akik szabadidejüket aktívan szeretnék eltölteni, felfedezve Magyarország gyönyörű tájait. Az aktív turisztikai szezon kezdetére 7 turistaház újult meg összesen 126 millió forint értékben, és további 5 turistaház felújítása zajlik, amelyeket hamarosan, már idén nyáron birtokba vehetnek a bakancsos turis

Dr. Nagy István,  agrárminiszter, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója egy 50 fő befogadására és elszállásolására alkalmas, egyedi turistaszállót adott át 2020. június 5-én a Baranya megyei Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont szomszédságában. Az új turistaház egy hazánkban őshonos, egzotikus megjelenésű vízi növényről, a kolokánról kapta a nevét. A Kolokán Szálló alapterülete 571 m2, ehhez jön hozzá a tetőtér 248 m2-es területe. A szállás épületében 11 szoba található 2+2, négy-, illetve hatágyas kialakításokban, melyek mindegyike saját fürdővel ellátott. Az épületben melegítőkonyha, társalgó, étkező és kerti pihenő is várja az ideérkező vendégeket.

„Örömünkre szolgál, hogy ez a minden igényt kielégítő, a XXI. század által megkövetelt magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó komplexum már a megnyitása pillanatában rendelkezik foglalásokkal. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a régió egyik legmodernebb szállóját tudtuk felépíteni a Magyar Kormány támogatásával, hanem annak is, hogy a Dráva folyó és az Ormánság keleti része természetvédelemi és naprajzi szempontból is az ország egyik legértékesebb területe. Az ilyen beruházásoknak gazdasági szempontból is óriási jelentőségük van, hiszen a térség felzárkóztatásában a turizmus kulcsszerepet játszik”, nyilatkozata Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A tervezés és kivitelezés során a környezetbarát üzemeltethetőség, illetve a megújuló energiák használata kiemelt fontosságú volt. Az épület fűtését levegő-víz hőszivattyúk biztosítják, a hőszivattyúk működéséhez szükséges villamos áramot napelemek segítségével állítják elő. Az épületben keletkező szennyvizet egyedi tisztítómű ártalmatlanítja, a tetőkön összegyűlő csapadékvíz pedig részben felhasználásra kerül az épület mellékhelyiségeiben.

„A Kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok egyike lesz. Ennek az egyik fokmérője az, hogy a szabadidőnket hogyan tudjuk eltölteni, hiszen az életminőség nagyban összefügg azzal, hogy mennyit mozgunk, mennyire tudjuk magunkat fizikálisan és mentálisan kipihenni, mennyi időt tudunk a természetben eltölteni. Igaz, hogy ezen a területen még sok a tennivaló, ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt egy évtizedben nagyon komoly előrelépések történtek ezen a területen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a csodálatos épület, amely tökéletes összhangban van azzal a célkitűzésünkkel, amely szerint az ország turistaházainak el kell érnie azt a színvonalat, mint például Ausztriában. A komplexum egyedisége és unikális jellege nem csak a kialakításban keresendő, hanem abban a fantasztikus természeti környezetben is, ahol az megépült”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A helyszín további különlegessége a közelben található Ős-Dráva Látogatóközpont is, amely
2015-ben elnyerte „Az Év Ökoturisztikai Létesítménye pályázat fődíját”. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében álló Látogatóközpont a Dráva folyót, az egykori ormánsági életet és a tradicionális gazdálkodási formákat mutatja be interaktív kiállítás, major és három különböző tematikájú tanösvény segítségével.

„Aki felfedezi hazánk csodálatos vidékeit, ízelítőt kaphat sokszínűségéből, utánozhatatlan hangulatából. Arra törekszünk, hogy mindenki magáénak érezhesse a páratlan szépségű magyar tájakat, nemzeti parkokat és erdőket. A világjárvány okozta veszélyhelyzet még határozottabban hívta fel a figyelmet arra, hogy most különösen fontos, hogy olyan helyet válasszunk úti célnak, ahol vigyázhatunk saját magunk és mások egészségére is”, mondta el Nagy István, agrárminiszter. A tárcavezető szerint a kikapcsolódásra vágyóknak nem szükséges külföldre utazniuk, hiszen hazánk bejárását lehetővé teszik az ország szinte egészét lefedő szebbnél-szebb vendég-, kulcsos- és turistaházaink. Hozzátette: az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti a biztonságos kikapcsolódás lehetőségeinek megteremtését, a természet megőrzését, valamint értékeinek minél szélesebb körű megismertetését. Éppen ezért a nemzeti park igazgatóságok összesen több mint 40 milliárd forintot fordítanak természeti értékeink megőrzését és bemutatását célzó közvetlen beruházásokra az idén véget érő többéves pénzügyi időszakban, míg az erdőgazdaságaink az elmúlt tíz esztendőben több mint 20 milliárd forintot fordítottak az erdei turizmust szolgáló fejlesztésekre.

A pandémiás helyzet enyhülésével – természetesen az életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között – a nemzeti park igazgatóságok nem csak itt, hanem az ország egész területén ismét várják a négy fal közül kiszakadni vágyókat. Legyen szó akár hajnali madárlesről, izgalmas kenutúráról, napközbeni rövidebb tanösvénytúráról, kihívást jelentő teljesítménytúráról, vagy éjszakai csillagsétáról, a nemzeti parkok munkatársai felkészülten várják a látogatókat. Ugyanakkor ezek a programok nem csak szervezetten állnak rendelkezésre. Ha valaki önmaga indulna útnak, az igazgatóságok tanösvényei információs táblákkal, rövid leírásokkal segítik egy-egy terület természeti, illetve kultúrtörténeti értékeinek felfedezését. A tanösvények többségéhez pedig kísérő- és munkáltató füzetek is vásárolhatók a látogatóközpontokban, bemutatóhelyeken.

A kormánybiztos a most induló Vándortábor-szezon kapcsán kiemelte, hogy „a Kormánybiztosi Iroda kezdeményezésére az egyik kerékpáros vándortábor-útvonal ide, ebbe a térségbe fog érkezni. Ennek köszönhetően kb. 400 gyermek fog itt a nyár folyamán megfordulni. Ezek a gyerekek a különleges élményeiket meg fogják osztani nem csak a szűkebb, hanem a tágabb környezetükkel is, amely már rövidtávon is éreztetni fogja a turisztikai hatását nem csak itt, hanem más régiókban is.”

A most átadott új turistaszálló mellett idén már 7 másik részleges megújítása, korszerűsítése is megtörtént. A Nomád Baradla Kemping és Turistaszálló, a szögligeti Szalamandra Ház és Erdei Iskola, a Lujza-majori kulcsosház, a Nagy-Hideg-hegyi Turistaház, valamint a Rudolf-tanya kulcsosház, a Halápi Turistaház és a Kisgyón-Balinka kulcsosház egyaránt várja a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseit.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds