Skip to main content

Top 5 hely a Zselicben

Top 5 hely a Zselicben
Kalandozz az Erdőország vadonjába, a Zselicbe! Az erdőrengeteg őshonos fáival, növényeivel, vadjaival, bájos falvaival, fényszennyezettségtől mentes éjszakáival igazi kincs hazánkban. Válogatásunkban most összegyűjtöttünk 5 helyet, amit nem érdemes kihagyni, ha felfedeznéd ezt a különleges térséget.

Szigetvári Zrínyi vár

A szigetvári vár 1566-os ostroma csaknem mindenki számára ismert, hiszen Zrínyi Miklós itt állította meg maroknyi csapatával Szulejmán szultán százezres seregét. A várban egy állandó kiállítás vár, amely bemutatja a vár és a város történelmét, a török-magyar háborúk korát, a Zrínyi-családot, a vár történetét, az ostrom előkészületeit és az ahhoz vezető utat. Átfogó képet ad a török hódoltság koráról is: egy „török” szobát is berendeztek a látogatóknak.

Zselici Csillagpark

A tájvédelmi körzet az egyedülálló élővilága mellett arról  nevezetes, hogy ez Európa egyik legszebb csillagos égboltja, ahol nincs fényszennyezés: a kontinensen elsőként nyerte el a „nemzetközi csillagoségbolt-park” elnevezést. Nézz fel az égre, és csodálatos látványban lesz részed! A tájvédelmi körzetből felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható, derült nyári éjjeleken pedig az egész Tejút derengése is. A csillagvizsgálóban távcsőkupola és planetárium, valamint csillagászati témájú kiállítások várják
a látogatókat.

Szennai skanzen

A Szennai Skanzen az országban egyedülállóan egy élő faluban létrejött Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Jelenleg öt porta áll az egy utcából álló épületsoron. Az áttelepített lakó- és gazdasági építmények Belső- Somogy falvaiból származnak, és az 1848 utáni népi építészet emlékanyagát hordozzák. Az itt található 1785-ben népi barokk stílusban épült, festett kazettás mennyezetű református templom igazi ékköve a megyének. A skanzen 1982-ben megkapta az Europa Nostra-díjat.

Bőszénfai szarvasfarm

A Zselic szívében, Bőszénfán található a szarvasfarm. A szelíd szarvasok közelsége, a lovaskocsis vagy traktoros barangolás Európa legsokoldalúbb szarvasfarmján minden korosztály számára emlékezetes kalandot jelent. Az 1300 hektáron elhelyezkedő gazdaság közel 2000 nagyvadnak – gímszarvasoknak, vaddisznóknak, dámvadaknak, mufl onoknak és őzeknek – ad otthont.

Deseda-tó

A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A tó és környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt, de találsz itt arborétumot, kalanderdőt, és vár a Fekete István Látogatóközpont is. A tó körül kiépített kerékpárutat 2022-ben az Év Kerékpárútjának választották. A tó és környéke számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élő- és pihenőhelye.

+1 Ökofalvak a Zselicben

A Zselicben igazi kincsek várnak a korábban elnéptelenedett kis falucskák újjáéledésével. Gorica, Kán és Gyűrűfű egykori romos parasztházait felújították, így ismét régi fényükben tündökölnek. Egy részük üdülőfaluként üzemel, de Gyűrűfű például olyan állandó lakók közösségévé fejlődött, akik a világtól kissé elvonultan keresik a békét, a csöndet és a jó levegőt, és az ökológia és a környezettudományok eredményeit felhasználva gazdálkodnak.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds