Skip to main content
BlogEgyéb

Tisza-tó kvíz

By 2023.10.11.No Comments

/11

Tisza-tó kvíz

Már látható a mozikban a Tisza-tó - az ember alkotta pardicsom című film, melyből nagyon sok mindent megtudhatunk erről a különleges vízi világról.
Te mennyire ismered? Tedd próbára tudásod!
Ha nem láttad volna még a filmet, keress egy időpontot a tiszatofilm.hu oldalon!

1 / 11

1. A Tisza-tó vízfelszíne 6-7 méterrel van az alatta folyó Tisza vize fölött. Ez a halaknak leküzdhetetlen akadály, ha felúsznának ívni a tóba. 2014-ben építettek egy kerülőutat nekik, ahol lassú folyású vízen úszhatnak fel. Mi ennek a neve?

2 / 11

2. Miért jobb kenuban evezni, mint motorcsónakkal robogni a Tisza-tavon? [több helyes válasz]

3 / 11

3. Az inváziós állat- vagy növényfajok elfoglalják az őshonos élőlényektől az életteret, sokszor kiszorítva őket. Ilyenkor a természet egyensúlya felborul, mert egy idegen elem kerül bele. Ilyen hal a Tisza-tavon a kínai busa és az észak-amerikai fekete törpeharcsa. Hogy kerülhettek a Tisza vizébe? [több helyes válasz]

4 / 11

4. A tiszavirág Európában ma már csak a Tiszán és a Tisza-tavon élő kérész, amely régen Európa számos vizében lakott. Mennyit él a „kérészéletű” tiszavirág?

5 / 11

5. Melyik vízi virágot hívjuk a köznyelvben tavirózsának?

6 / 11

6. A sulyom Európa szinte minden vizéből kihalt mára. Ezért is védett a Tisza-tavon sűrű mezőkben „burjánzó” növény. A horgászok miatt mégis felszabdalják a sulyommezőket. Miért? [több helyes válasz]

7 / 11

7. Számos állat és növény visel beszédes, sokszor megmosolyogtató nevet. Az alábbi növények közül melyik nem létezik?

8 / 11

8. Mit nevezünk lihogónak?

9 / 11

9. A Tisza-tó expressz a nyári időszakban naponta, tavasszal és ősszel hétvégén és ünnepnapokon viszi átszállás nélkül a kerékpárosokat Budapestről a Tisza-tóra. Hány kerékpáros utazást regisztrált a MÁV 2022-ben?

10 / 11

10. A Tisza-tavon már négy kilátó is van, melyeket a víz közepére építettek. A Bölömbika kilátó az Év Kilátója is lett 2021-ben. Azóta a küszvágó csér, a fattyúszerkő és a nagy lilik is (mind Tisza-tavi madarak) kapott egy-egy ilyen kilátót. Miért különlegesek ezek az építmények?

11 / 11

11. Kenu és bringa nélkül is érdemes a Tisza-tóra látogatnod, mert nem csak a partról lesheted meg a vízi világot. Milyen módon fedezheted fel gyalog a tavat? [több helyes válasz]

Your score is

0%

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds