Skip to main content

Palackorrú Lebegő Kikötők várják a vízitúrázókat

Palackorrú Lebegő Kikötők várják a vízitúrázókat

Három Felső-Tisza menti település folyópartján született újjá a műanyaghulladék

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött hulladékot, illetve népszerűsítsék a Tisza és a partmenti települések látnivalóit. A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza partján épültek fel. A Zsurkon tartott átadón került sor a kikötök felavatására és forgalomba helyezésére.

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyílnak átjárók. A szakemberek biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó, mini-pontonokat építettek fel Tiszakóród, Zsurk és Záhony közelében. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzeten elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező túrázókat. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Tilki Attila országgyűlési képviselő, Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere, Helmeczi László, Záhony polgármestere és Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója 2020. július 6-án, hétfőn, ünnepélyes keretek között adták át a vízisport szerelmeseinek ezeket a vadonatúj létesítményeket.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki maga is napokat evezett a szervezőkkel, az ötletgazdákkal, valamint egy tucat gyermekkel együtt a folyón, ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „a Tisza egyszerre gyönyörű és borzalmas vizuális élményt nyújt. Csodálatosak az érintetlen erdők, a bedőlt fák, a természeti környezet, ugyanakkor sajnos a Tisza úgy néz ki, mint egy szemétlefolyó. Folyamatosan tele van hulladékkal, többek között iszonyatos mennyiségű PET palackkal. Éppen ezért fantasztikus, hogy van ma egy csapat Magyarországon, akik a PET palackok gyűjtésében láttak fantáziát. Ezt 8 év után sikerült olyan szintre hozniuk, hogy emberek szabadságot vesznek ki a Tisza folyó takarításáért, miközben fergetegesen érzik magukat. Kormánybiztosként pedig nem csak azt látom feladatomnak, hogy az aktív életmódot hirdessem, hanem azt is, hogy a környezetvédelemért is tegyek.”

A Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyaghulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók. A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, és ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani. Az eljárás során szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják.

„Sajnos az ukrán oldalon a szeméttelepek túl közel vannak a folyóhoz, és magas vízszintnél a Tisza ezeket kimossa. Így szükség van olyan komplex programokra, egyéni kezdeményezésekre, melyek országhatáron átnyúlóan, akár saját, akár uniós forrásokat felhasználva tesznek valamit ennek elhárítására, felszámolására. Mivel azonban a legmodernebb technológiák – mint például a tavaly üzembe helyezett tiszai uszályok – sem képesek minden hulladékot felfogni, így szükség van az emberi erőre is. Ennek pedig az üzenetértéke a legfontosabb – elsősorban a fiatalok számára –, hiszen mindenki tehet azért, hogy védje a környezetét. Ezzel együtt pedig egy jó ötlettel, valamint a hulladékban rejlő nyersanyag hasznosításával fantasztikus, illetve hasznos dolgok születhetnek”, osztotta meg gondolatait Tilki Attila országgyűlési képviselő.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Lebegő Kikötő tervei.

„Több hónapon keresztül kísérleteztünk azon, miként lehet a vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, amely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag deszkák készítésére. A Tiszából gyűjtött műanyag palackok pedig stabil felhajtóerőt biztosítanak a kikötőnek. Bízunk benne, hogy a most megvalósított prototípusok beválnak, és a jövőben több hasonló, újrahasznosított anyagból gyártott kikötő létesülhet a Tisza mentén”, mondta el az avatón Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Lebegő Kikötő ötletgazdája.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds