Skip to main content

Kerékpárral Záhonytól Debrecenig – újabb kitáblázott kerékpáros túraútvonal a Felső-Tisza vidékén

Kerékpárral Záhonytól Debrecenig – újabb kitáblázott kerékpáros túraútvonal a Felső-Tisza vidékén

Minden együtt van ahhoz, hogy a Felső-Tisza vidéke egy nagyszerű kerékpáros paradicsommá váljon – kezdte beszédét Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Záhony-Debrecen kerékpáros túraútvonal első szakaszának átadásán, amelyet rendhagyó módon a zsurki református templomban tartottak. Mintegy 90 kilométer hosszan táblázta ki a Magyar Közút Tivadar és Záhony között többségében kisforgalmú utakon és árvízvédelmi töltéseken a legújabb kerékpáros túraútvonalat, amely szervesen fog kapcsolódni a nemrégiben teljessé vált Debrecen és Nagyvárad közötti kerékpáros útvonalhoz. Így Kelet-Magyarország a hazai biciklis turisták célpontjává válhat.

A Felső-Tisza vidéke a hagyományosnak mondható vízi turizmus mellett a kerékpáros turizmus számára is egyre népszerűbb célponttá válik. Ezt segíti elő, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a helyi civilekkel együttműködve elkészítette a térség aktív turisztikai térképét és egy füzetet, amely a legizgalmasabb kerékpártúrákat mutatja be.

Arra, hogy a Felső-Tisza vidéke a hazai köztudatba bekerüljön, még egy fontos lépést tettünk. Elsők között indítottuk el a térségben a kerékpáros vándortáborokat. Minden évben körülbelül 500 gyerek jön nyáron bringás vándortáborokba. Nagyon sok olyan helyen jártam már, ahol elmondták, hogy a gyerekek sok helyen még ugyanabban az évben elvitték a családjukat abba a térségbe, ahol a vándortáborban bicikliztek. – mondta el Révész Máriusz.

Közös összefogás eredménye, hogy ez a kitáblázás megvalósulhatott. Tele van a vidék csodálatos középkori templomokkal, amelyek érdemesek arra, hogy az egész ország megismerje ezeket. A kitáblázás segít abban, hogy akár a helyiek, akár az idelátogatók jobban megismerjék a vidéket. Továbblépésként szeretnénk a kerékpáros fejlesztéseket kinyitni a határon túlra, a Felvidékre és Kárpátalja irányába is. – mondta el Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

A rossz idő ellenére is népes csapat próbálta ki az új útvonalat.

A túraútvonalak kitáblázását a Magyar Közút végzi. Összesen 14 kerékpáros projektet tartalmaz a teljes 350 millió forintos keret.

A Magyar Közút számára a kerékpáros fejlesztések olyan küldetéseket jelentenek, amelyben meg tudjuk mutatni, hogy a Közút elhivatott, modern vállalat, amely a kor kihívásainak eleget tud tenni. Az ilyen beruházások arról is szólnak, hogy jobb hellyé tegyük Magyarországot, ahol jó lenni és jó élni. – mondta el Szilvai József, a Magyar Közút vezérigazgatója.

A Felső-Tisza-vidéki turisztikai kerékpárutak táblázás teljes szakasza Debrecenből indul és többek közt Mátészalkát-Csengert-Tivadart-Gergelyugornyát-Záhonyt érintve Dombrádig fog tartani. Debreceni kiegészítő szakasz jelenleg egyeztetés alatt van. Az eredeti szakasz hossza 250 kilométer. A táblatervek és nyomvonalak az Innovációs és Technológia Minisztériummal, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Közúttal és az illetékes önkormányzatokkal egyeztetésre kerültek, illetve kerülnek. A teljes eredeti szakaszra elkészültek a táblázási tervek, a táblák gyártása és kihelyezése folyamatban van.

 

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds