Skip to main content

Kerékpáros „autópályázás” Szentendrére

Kerékpáros „autópályázás” Szentendrére

Az Év Kerékpárútja pályázaton a Budapest-Szentendre szakaszra is szavazhatsz május 4. éjfélig ITT, hogy az ország kedvence legyen! A kerékpárút bejutott a 11 legjobb útvonal közé. Tokaji Nagy Csaba (Footstrong SE) elmeséli, hogy miért is olyan izgalmas ez a hely.

Az ország egyik legszebb és leghívogatóbb kerékpáros régiója a Pilis-Visegrádi hegység erdészeti útvonalhálózata, melynek kapuja: Szentendre. A 2020-ban átadott új 6 km-nyi kerékpárút immár méltó, korszerű módon kapcsolja össze a fővárost a Dunakanyar egyedülálló turisztikai lehetőségeivel.

Az új útvonal nagyon szerethető. Csupán 6 km, ám olyan, mint egy kis „bringás kalendárium”, hiszen szinte minden olyan jellemzővel bír, amely miatt érdemes nyeregbe szállni bármely korosztálynak. A Duna mellett halad, melynek csöndes, állandó folyama nyugtatólag, a rajta zajló vízisport-élet pedig képeslapként hat az utazóra. Kis ártéri erdőben kanyarog, szó szerint pár méterre a kajakosoktól, horgászoktól, kikötött hajóktól. A madárcsicsergős zöld után a Lupa-tó hatalmas vízfelülete fogad, amely akár célpont is lehet bringásbarát szolgáltatásaival, büféivel, tengerpartot idéző homokos strandjával.

A szemközti Pilis hegyei felett lebukó narancsvörös napot legalább egyszer kötelező látni a tó tükrében, ehhez pihenőpont is épült a bringásoknak a tó sarkánál. Az útvonalban enyhe emelkedők, romantikus kanyargások és hosszabb egyenesek igazi bringás sztrádát jelentenek, amelyen biztonságosan elfér akár 3 kerékpár is, hiszen sehol sem keskenyebb, mint  2,5 méter. A Dera-pataktól ugyan régebbi és kicsit keskenyebb, de továbbra is élvezetes aszfaltcsík vezet Szentendrére, ahol a Postás strand hatalmas zöldje, tűzrakó és pihenőhelyei, és még szabadtéri edzőterme is piknikezésre csábítanak. A gyerek(ek)kel érkezőknek a büfén túl pedig szuper játszótér kínál további örömforrást.

A sportosabb országútisoknak is „csúzliként” szolgál ez a biztonságos és akár gyorsforgalminak is nevezhető kivezető Budapestről. A Pilisben és „ikertestvérében” a Visegrádi-hegységben több 100 km útvonalat variálhatunk akár forgalommentes erdészeti aszfaltutakon vagy a széles országutakon egyaránt Szentendrétől Visegrádig vagy Dobogókőtől Esztergomig.

Szentendre kulturális és gasztronómiai értékei egyedülállóak, a „művészek otthona” hazánk egyik kiemelt turisztikai desztinációja, amelyben folyamatosan és felkészülten várják a vendégeket. Az új kerékpárút ennek az élmény-palettának a kulcsa, akár családdal, párosan vagy barátokkal kötnénk össze mindezeket a lehetőségeket a bringázás élményével. A Budapest-Szentendre útvonal minden tekintetben világszínvonalú élmény, a minőségi szabadidő eltöltés lehetőségének egyik megvalósult példája. A Megyeri-hídtól a szentendrei Dera-patak új hídjáig olyan kerékpárút modell épült, amely etalonként szolgálhat a további hazai kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztéseknek.

Tartsatok velem, és fedezzétek fel ti is a Dunakanyart kerékpárral!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds