Skip to main content

Határokon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer indult el a Duna-mentén

Határokon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer indult el a Duna-mentén

A KOMBIbike bringáit 5 szlovák és 4 magyar településen lehet használni

Szlovák-magyar együttműködésben, az Európai Unió, a magyar és a szlovák kormány támogatásával indult útjára a KOMBIbike elnevezésű kerékpárkölcsönző rendszer, amely 9 városban, 13 dokkolóállomáson, összesen 95 hagyományos- és 35 elektromos meghajtású kerékpárt kínál bérlésre. Ez a vadonatúj rendszer a hétköznapi bérlésen túl, a turisták számára is jó lehetőséget teremt a térség aktív felfedezésére.

A közösségi bringakölcsönző rendszerekre legtöbbünk úgy gondol, mint városon belüli közlekedési alternatívákra. Indulásuk óta a Bubi, vagy a Mária Valéria Bike tökéletes kiegészítői lettek a városi közösségi közlekedésnek, hiszen könnyen elérhetőek, és segítségükkel akkor is gyorsan el tudunk jutni A-ból B-be, ha a megszokott útvonalainkon valamilyen forgalmi zavar lépne fel. A most útjára indított KOMBIbike is alkalmas erre a szerepkörre, de funkciójában jobban hasonlít a szintén hamarosan elinduló szegedi tram-train projektre. A 130 kerékpárból 35-öt elektromos rásegítéssel látták el, így adva volt az ötlet, hogy akár települések között is használni lehessen a bringákat. A projekt megálmodóinak fantáziája rögtön határokon túlra merészkedett, így lehet az, hogy a KOMBIbike járműveivel akár a magyarországi Tatáról egészen a szlovákiai Érsekújvárig tekerhetünk.

„Nem véltelen, hogy a 2021. év a Kerékpározás Éve. Napjainkban valóságos kerékpáros forradalom zajlik hazánkban. A kerékpárút- és bringapark fejlesztések, az eszközbeszerzési támogatások – mint például az e-bike támogatási program –, a KOMBIbike rendszerhez hasonló infrastruktúra-létesítések, valamint az emberek egészségtudatosabb magatartása együtt teremti meg annak a lehetőségét, hogy a kerékpározás térnyerése töretlen legyen”, nyilatkozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki kiemelte, hogy ez a fejlesztés azért különleges, mert egyrészt fellendíti a kerékpáros turizmust, másrészt pedig megkönnyíti a hétköznapi életet.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósult projekt a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás vezetésével jött létre, amelyet három szlovákiai (Észak-Komárom, Ógyalla, Gúta) és négy magyarországi (Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány) önkormányzat hozott létre. Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC ügyvezetője elmondta, hogy „az összefogásnak köszönhetőn a program három feladatot is képes ellátni: alkalmas helyi közlekedésre, településeket összekötő hivatásforgalom lebonyolítására és a turisták igényeinek kiszolgálásra. A közel egymillió eurós beruházásból megvalósult fejlesztés keretében hazánkban négy (Oroszlány, Kisbér, Tata és Komárom), Szlovákiában öt városban (Komárom, Ógyalla, Gúta, Naszvad és Érsekújvár), összesen 13 dokkolóállomáson vált elérhetővé a KOMBIbike.”

Egy gyors regisztrációt követően 24 órás, 3 napos, vagy heti jegy is vásárolható, a hagyományos bringáknál az első fél óra biciklizés ingyenes. A KOMBIbike kerékpárok rendszeres használata esetén hasznos funkció a KOMBIbike kártya kiváltása, amely egyszerűbb bérlést, valamint a havi, féléves és éves bérletek vásárlásának lehetőségét is biztosítja. A KOMBIbike kártyák a meghatározott értékesítési pontokon vásárolhatók meg. A kerékpárkölcsönző rendszer kivitelezője a T-Systems Magyarország, a kerékpárokat pedig az esztergomi Neuzer cég készítette. A kerékpárok szállítását a KOMBIbike autóval és speciális utánfutóval végzik folyamatos karbantartás mellett.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds