Skip to main content

Hajdúböszörmény legsikeresebb beruházása készült el

Hajdúböszörmény legsikeresebb beruházása készült el

Új futókört alakítottak ki az Aktív Magyarország Programnak köszönhetően

Hajdúböszörmény városa egy új futópályával gazdagodott. Az egy kilométer hosszú rekortán borítású futókör a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban létesült, ahol jelenleg is több fejlesztés zajlik. Az Országos Futópálya-építési Program keretein belül megvalósult beruházásra a város 28,6 millió forint állami támogatást nyert, melyet 31,7 millió forint saját forrással egészített ki. A futópálya helyszínéül választott park számos további szolgáltatást – vízvételi lehetőség, mosdók, biciklitároló – nyújt a kikapcsolódni vágyóknak.

Hajdúböszörményben sokan választják szabadidősportként a futást. Erre eddig igen korlátozottak voltak a lehetőségek. A közel 150 éve alapított, fás-ligetes Fürdőkerti szabadidőpark ideális helyszínt biztosít az új gumiborítású futókörnek, amely az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által meghirdetett, és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) által koordinált programban leadott nyertes pályázatnak köszönhetően épülhetett meg. „Ez az eddigi legsikeresebb beruházás a város történetében, hiszen alig van olyan pillanat, hogy ne látnánk a pályán futókat, kocogókat, sétálókat”, nyilatkozta Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. A városvezető hozzátette, hogy a közeljövőben indul a Fürdőkert területén egy BMX freestyle pálya beruházás is, illetve az elkövetkező időszakban szeretnének a városban megyei és térségi sportágválasztó egészségnapokat is szervezni, hogy a testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont elsődleges célja, hogy megfelelő lehetőségeket nyújtson a város lakosságának és az ide látogató turistáknak a szabadidős tevékenységekre. A pálya mindenki számára könnyen elérhető a város bármely részéről gépjárművel, tömegközlekedéssel vagy gyalog, de akár a nemrégiben elkészült új városi kerékpárútat használva biciklivel is. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy „a Fürdőkert rendezvénytere folyamatosan alakul, köszönhetően a különböző pályázatoknak. Ez az átadó egy nagyon gondos tervezés egyik állomása.”

A futókör kialakítását 28,6 millió forinttal támogatta az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a megvalósítás teljes anyagi ráfordítása pedig meghaladta a 60 millió forintot, amely magába foglalja a tervezés, a műszaki ellenőrzés és a kivitelezés költségeit is. Töli Gergely, az Aktív Magyarország Program vezetője elmondta, hogy az Országos Futópálya-építési Program 2019-es indulása óta összesen 23 ehhez hasonló futópálya létrejöttét támogatta a kormány hazánkban.

A ligetes szabadidőpark területén a futók számos kényelmi szolgáltatást érnek el, mint például az ivóvíz, a mosdók, különböző parkbútorok, biciklitároló és büfé. A helyszínen egyéb sportolásra, kikapcsolódásra alkalmas lehetőség is adott, mint a műfüves kisméretű futballpálya, a teniszpályák, a streetball pálya, vagy akár a játszótér. Jelenleg a szabadidőpark fejlesztésére egy nyertes pályázat megvalósítása van folyamatban, így az elérhető szolgáltatások tovább fognak bővülni. Ezek közül a futók szempontjából megemlítendő a plusz mosdóhelyiségek, egyes szakaszokon közvilágítás kiépítése, további utcabútorok (pad, hulladékgyűjtők, ivókút), kiépített gyalogösvények, további fásítás, valamint térfigyelő kamerák és WiFi hotspotok.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds