Skip to main content

Először adták át az Aktív Magyarországért díjakat

Először adták át az Aktív Magyarországért díjakat

A kitüntetettek idén a miniszterelnöktől vehették át a díjakat

Az aktív turizmus területén robbanásszerű változások mentek végbe az elmúlt évek folyamán. A kormány jelentős forrásokkal támogatja az aktív időtöltés lehetőségeinek szélesítését, de a fejlődés valódi motorjai a saját területükön évek és évtizedek óta dolgozó szakemberek és civilek. Ennek a munkának az elismeréseként az idei évtől állami kitüntetésben részesülnek azok a fáradhatatlan szakemberek, akik példaként állhatnak mindannyiunk előtt. Az Aktív Magyarországért díjat olyan természetes és jogi személyek kaphatják, akik az aktív életmód és kikapcsolódás területén példamutató, illetve kiemelkedő tevékenységet végeztek. Az elismerés évente legfeljebb öt fő részére adományozható, akik az emlékplakett és az adományozást igazoló oklevélen felül 1 millió forintos pénzjutalomban is részesülnek. Az első alkalommal átadott díjakat Orbán Viktor, miniszterelnök és Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át. Ismerjétek meg az idei év díjazottjait!

Deák Attila

Deák Attila a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési osztályvezetője, a MAKETUSZ elnökségi tagja, a Középkori Templomok Útja Egyesület alapító tagja, titkára. 2009 óta foglalkozik a Középkori Templomok Útja tematikus útvonallal, amely 2017-ben elnyerte a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) díjat. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Felső-Tisza-vidék aktív turizmusának fejlesztésével foglalkozott annak érdekében, hogy ez a térség is felkerüljön a hazai és külföldi turisták mentális térképére. Felismerve azt, hogy ennek a térségnek az aktív turizmus lehet egy kitörési pont, szerteágazó tevékenységével összefogta a régió szolgáltatóit, a térség tenni tudó és akaró embereit. Ő volt annak az infrastruktúra-fejlesztésnek is a projektkoordinátora, amely 350 km-es hosszban kitáblázással kapcsolta be a hazai kerékpáros úthálózatba a vízügyi töltéseket. Mindemellett szálláshelyfejlesztésekkel és táboroztatással járul hozzá a gyerekek térségi élménygyűjtéséhez. Turisztikai szakemberként rendszeresen publikál, tudásával pedig hozzájárul a jövő nemzedékének edukációs szemléletformálásához is.

Pénzes Erzsébet

Pénzes Erzsébet a magyar sport-, valamint kerékpárszakmai élet unikális alakja. 15 évig dolgozott adjunktusként a veszprémi egyetemen, majd polgármesteri posztot töltött be Hidegkúton. A MAKETUSZ megalapítása óta dolgozik a szervezet kötelékében, ugyanakkor az Európai Kerékpáros Szövetség elnökségének is tagja. Kiemelkedő sportsikerekkel is büszkélkedhet, hiszen tájfutásban országos bajnoki címet, tájkerékpárban pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett. Az aktív turisztika területén végzett kimagasló munkája mára a terület megkerülhetetlen szereplőjévé tette. Olyan projektek fűződnek a nevéhez, mint például a kerékpáros Vándortábor elindítása, az Országos Bringapark Program szakértői feladatainak ellátása vagy az EuroVelo hálózat magyarországi koordinációja. Az egészséges élet iránti elkötelezettsége, a természetszeretete nem csak a lányai szemében jelent követendő példát, de a vele kapcsolatba kerülőket is inspirálja.

Békatutaj Szabadidősport Egyesület

Az egri gyökerekkel bíró egyesület 2007-ben alakult. A túravezetők egy középiskolai baráti társaság tagjai, akik saját élményeiken keresztül szerettek volna másokat is bevonni az aktív kikapcsolódás páratlan világába. Eleinte csak itthon, később már világszerte szervezték túráikat. A túraszervezésen felül társadalmi munkájuk is kiemelkedő, hiszen évenként szervezik meg szemétszedési akciójukat a Tisza-tavon, különleges faültetési projektjük pedig 2019-ben elnyerte a CheckINN GREEN díjat. 2021-ben olyat alkottak, ami példátlan az országban: két, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátót építettek a Tisza-tavon. Közösségszervező erejük révén sikerült 15 helyi szolgáltatót összefogva a kilátók hosszú távú állagmegóvását is biztosítani.

Egri Józsefné (Factory Aréna)

Miskolc városában, egy vasgyári arénában található az extrém sportok központja, a Factory Aréna. A létesítményt üzemeltető Komlóstetői Kerékpáros Klubot Egri Józsefné alapította 25 évvel ezelőtt, melynek saját családi házuk udvara adott otthont. A klub legfontosabb küldetése, hogy a gyerekeknek egy olyan közösséget hozzon létre, amely feltölti tartalommal az életüket, célt és értékrendet biztosít számukra, energiájukat pedig a sportra tudják koncentrálni. A program olyannyira bevált, hogy 2004-re kinőtték az udvart, és egy 5000 négyzetméteres öreg csarnokban leltek új otthonra. A család mindvégig anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezte a munkáját, azonban tevékenységüket egyre többen támogatják. Ezen pártfogásoknak köszönhetően újult meg a csarnok, illetve létesült egy európai szintű falmászó központ. A Factory Aréna mára a hitvallás, az önzetlenség, a kitartás és a közösségteremtés szimbólumává vált.

BSI Sport Kft.

A Budapest Sportiroda három évtizede meghatározó szereplője a főváros és az ország sportéletének. A SPAR Maraton, a Wizzair Félmaraton, a Vivicitta’ versenyeik mostanra egész hétvégés, tízezreket megmozgató futóünneppé váltak, a Balaton-átúszás is óriási népszerűségnek örvend. Kisebb eseményeiken további sportágakat, a terepfutást, a túrázást is népszerűsítik. A koronavírus-járvány lezárásának idején indított instant, virtuális futóeseményeikkel, több állomásos kihívásaikkal tartották fenn a lelkesedést a közösségükben. A sportszervezet versenyigazgatói nélkül nincs rajt és nincs befutó. Saját bevallásuk szerint a munkájuk egyben a hobbijuk is, ennek megfelelően nemzetközi szinten is kiemelkedő eseményeket szerveznek.

 

 

 

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds