Skip to main content
BlogEgyéb

Az Erdők Hete kvíz

By 2022.10.07.október 4th, 2023No Comments
/10

Erdők hete kvíz

Ezen a héten ünnepeljük az Erdők Hetét, így ebből az alkalomból hoztunk neked egy 10 kérdésből álló rövid kvízt.
Teszteld tudásod mennyire ismered jól a hazai erdőket, és azok állat-és növényvilágát!
Hajrá!

1 / 10

Az Őrség erdei számtalan különleges gombafajnak adnak táptalajt. A gombászás fő szezonja most dübörög, így sokan gyűjtik őket, de azért mindegyiket nem szabad leszedni. Az alábbi négy közül az egyik mérgező. Melyik az?

2 / 10

A Bakony erdőségei nem csak állatokat, hanem betyárokat is rejtettek, hiszen tele van jó búvóhelyként szolgáló szurdok völgyekkel. Ha itt rejtőzne Sobri Jóska, megtalálnád-e? Vajon melyik szurdok van a képen?

3 / 10

A soproni erdők jellegzetes virágjáról elnevezett tanösvény volt az ország első sétaútja, aminek virágát a Digitális Vándor alkalmazásunk AR-jével is megnézheted, ha esetleg akkor jársz arrafelé, miután már elhullajtotta csodálatos szirmait. Melyik ez a növény?

4 / 10

Hazánk legismertebb hiúza, közel 30 ezer hektáros védett területen barangol, akit a szakemberek Szilveszter Botondnak kereszteltek el. Melyik tájegységünk eldugott erdeiben él Szilveszter Botond, a hiúz?

5 / 10

Az erdő számtalan hasznos növényt is rejt, melyeket évszázadok óta gyűjtünk. A gyógynövényekben a Bükk kiapadhatatlan. Feldolgozásukkal ezen a vidéken számos kistermelő foglalkozik. Melyik növény van a képen?

6 / 10

A hazai erdők (leginkább tölgyesek) egyik leglátványosabb bogara 2017-ben, az Év bogara címet zsebelte be. Főként alkonyatkor repül, jellegzetes zúgó repüléssel keresi fel párját. Ki lehet ő?

7 / 10

Őszi időben a dámszarvasok jellegzetes hanggal keresik párjukat. Ilyenkor tőlük hangos az erdő. Hogy nevezik ezt a különleges hangot?

8 / 10

A fák virágaiból sok száz éve gyógyteákat főzünk. Melyik az a fa, amelynek virágából megfázás ellen főzünk teát és a fenti képen is szerepel?

9 / 10

Az alábbi gyümölcsből lekvárt, szörpöt sőt pálinkát is lehet készíteni. Magas C-vitamin tartalma miatt különösen érdemes így ősszel keresgélni az erdőben. De vajon felismered-e, hogy melyik gyümölcsöt látjuk a képen?

10 / 10

Téli túrán sokszor belebotlik a kiránduló elhullott agancsokba, amelyet aztán tavasztól újra növesztenek a hímek. De felismered-e agancsáról a fenti állatot? (Az agancs gyűjtése engedély köteles tevékenység. Ne vidd magaddal haza.)

Your score is

0%

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds