Skip to main content

A Rába partján új megállóhely fogadja a vízivándorokat

A Rába partján új megállóhely fogadja a vízivándorokat

A Bárkaház kemping szezonális pihenőépülettel gyarapodott

Újabb szolgáltatásokkal gazdagodtak a rábai vízitúrázók. A mintegy 39 millió forintból egy olyan nyolcágyas szálláshelyet alakítottak ki a Bárkaháznál, amely kiváló lehetőséget biztosít a térségben a szabadidős élmények tárházának gyarapításához. A kétlapátos minősítésű vízitúra megállóhely a jövőben akár vízivándor táborok helyszíne is lehet.

„Sok mindenben van vita Magyarországon, de abban talán nincs, hogy hazánkat egy egyre élhetőbb országgá kell varázsolni”, kezdte gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „A kormány éppen ezért nagyon komoly összegeket szán arra, hogy az aktív életmód feltételei javuljanak. Különösen fontos célcsoport a fiatal korosztály, akiknek versenyképes kalandokat, élményeket szeretnének kínálni. A Rába pedig egészen nagyszerű adottságokkal rendelkezik. Hosszú távú cél a folyón a vízitúrázók számának megsokszorozása, de ehhez meg kell oldani a Rőzse gáton való átkelés problémáját.” A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a Körmend és Zalalövő közötti vasútvonalat a jövőben kerékpárúttá fogják alakítani, melynek kialakítása néhány éven belül akár meg is kezdődhet.

A Vízi Vándor megállóhely a kajakosok és a kenusok részére nyújt pihenési lehetőséget kikötés után. Az új létesítmény vasbeton pillérekre épült, a mértékadó árvízszint felett 1,14 m-rel, alapterülete pedig meghaladja a 90 négyzetmétert. Az épületben 4 db előtérrel rendelkező szobát alakítottak ki, de a területen lehetőség van sátorozni is. Az ide érkező vendégek részére parkoló, felszerelt konyha, büfé, melegvizes tusolási lehetőség, hajóbérlés áll rendelkezésre. A körmendi önkormányzat további fejlesztéseket készített elő a Rába-part melletti területen, ahol ökocentrum építésével és egyéb szabadidős közösségi terek kialakításával kívánják a vízen, kerékpáron, vagy gépjárművel ideérkező vendégek számára az aktív kikapcsolódást biztosítani.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy a körmendi beruházás jelentősége messze túlmutat az összegből következő nagyságán. „A Rábán kenuzó ember egybeolvad a természettel, a sodrásban átéli azt, hogy a természet része, nem fél tőle, inkább tiszteli. Körmenden ez messze többet jelent a sportnál, hiszen a városnak egyik szimbóluma ez. Ünnepek, hétköznapok köthetők hozzá, ami egyúttal az életet is jelképezi. A most átadott megálló a térben és időben való találkozások helye lehet, az ott megpihenő vízivándor előveszi történeteit, átadja azokat, amik beépülnek a hely szellemiségébe”, fogalmazott a képviselő, majd kiemelte, hogy reményei szerint Körmend zászlóshajója lehet ennek a tevékenységnek is, és mind többen fordulnak majd a hazai látványosságok, turisztikai attrakciók felé.

„A Rába partja a találkozások helyszíne Körmenden, fontos az itt élőknek, hogy élettel legyen tele és minél több aktivitás jelenjen meg”, hangsúlyozta köszöntőjében Bebes István, Körmend polgármestere, aki úgy fogalmazott, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően fiatalok és idősek egyaránt szívesen töltik el a Bárkaház területén szabadidejüket. Kitért arra is, hogy nem ez az egyedüli ilyen helyszín, hiszen a korábbi Marc cipőgyár üdülőjét is próbálják feltámasztani egy közös együttműködéssel, a magyar kormány jóvoltából. Kiemelte, hogy egy turisztikai projekt keretein belül ez lesz a további fejlődés záloga.

Storcz Botond, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviseletében szintén köszönetét fejezte ki, és úgy fogalmazott, hogy „nagyon sokan és hosszú távon fogják a beruházásnak élvezni a hasznát. A Szövetség számára kiemelten fontos ez a régió, és remélem, hogy a magyar bajnoki pontrendszerben is nyomot hagynak most már a Bereki Bárkás Egylet sportolói is.”

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds