Skip to main content

Korábban határt védtek, most gyerekeket tanítanak a frissen átadott turistaházban

Korábban határt védtek, most gyerekeket tanítanak a frissen átadott turistaházban

A Téry Ödön Program keretében újabb turistaházat adtak át Fertőújlakon

A Csapody István Természetiskola a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak szervezését, ellátását biztosító objektumainak egyik központi épülete. A sokrétű és intenzív kihasználás miatt az évek során szükségessé vált az átalakítás, amely 2020-ban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósult meg, összesen 50 millió forint támogatásból. A 42 ágyas turistaszállás korszerűsítése jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, így az mostantól vonzó szállás- és programhelyszínként várja a diákokat, a családokat, illetve a határ közelsége folytán a településen áttekerő kerékpárosokat is.

A természetiskola épülete 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el. A létesítmény 2004-ben került át a nemzeti park kezelésébe, amely azt az új feladatkörnek megfelelően újította fel. A tereprendezési és építészeti munkálatok 2005-ben kezdődtek el, majd 2006 novemberében már mint A kategóriájú Kereskedelmi szálláshely és Ifjúsági szálló kapta meg a működési engedélyt. A Dr. Csapody István erdőmérnök és botanikusról elnevezett épület 2007 májusa óta fogadja és szállásolja el a nemzeti parkba érkező iskolai és látogatói csoportokat, erdei iskolákat és nyári táborokat. Annak érdekében, hogy a szolgáltatások köre és színvonala közel másfél évtized után is a kor elvárásaihoz igazodjanak, elkerülhetetlenné vált a szálláshely rekonstrukciója.

Az elmúlt évek turistaház-fejlesztési hullámának egyik célja, hogy Magyarországon az osztrák színvonalat is megütő, modern, kényelmes, pénztárca- és környezetbarát szálláshelyekké váljanak hazánk turistaházai. Ebbe a sorba illeszkedik a Fertőújlakon átadott Csapody István Természetiskola is, amelynek építését a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül 50 millió forinttal támogatta az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

„2018 óta 98 turistaház fejlesztését és építését támogattuk, jelenleg is 42 ilyen jellegű szálláshely kivitelezése van folyamatban. Ezek közül a Csapody István Természetiskolát külön is érdemes kiemelni, hiszen a természetiskolává alakított épületet a rendszerváltás előtt még határvédelemre használták”, nyilatkozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki elmondta, hogy a nemzeti park az állami támogatás oroszlánrészét fűtéskorszerűsítésre fordította, melynek köszönhetően már most a negyedére csökkenhet a ház rezsiköltsége, ráadásul a nyári időszakban is hűvösebb környezet fogadhatja a látogatókat. A későbbiekben napelemes rendszer telepítését is tervezik a fenntartók.

A felújított turistaház a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik fontos turisztikai attrakciója lehet a következő években. Ezzel kapcsolatban Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy a nemzeti parkokra fordított többletforrások az elmúlt években kifizetődtek. „Kutatások szerint hazánkban három év alatt 78%-ról 94%-ra nőtt a nemzeti parkok ismertsége. Jelentőségüket jól mutatja, hogy a munkatársak száma 2010-hez képest 700-ról 1.400-ra, költségvetésük pedig 4,5-ről 20 milliárd forintra nőtt”, mondta az államtitkár.

A létesítmény 2008-ban „minősített erdei iskolai bázishellyé” vált, amely azóta is a változatos erdei iskolai programokon túl bemutató foglalkozásokat, előadásokat, témanapokat, kézműves foglalkozásokat, természetismereti nyári táborokat és vetélkedőket kínál az érdeklődő iskoláknak, diákoknak. Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója a turistaház természetvédelmi szerepe kapcsán úgy fogalmazott, hogy „aki a környéken tesz egy kirándulást, arról azt gondolom, hogy örökké a természetvédelem barátja lesz. Egy ilyen természetiskolával nem csak a gyerekek, de a szüleik gondolkodását is tudjuk formálni.”

A felújított Csapody István Természetiskola 10 db 4 ágyas és 1 db 2 ágyas szobában, összesen 42 férőhellyel várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező baráti társaságokat, iskolás osztályokat. Két szobánként közös fürdőszoba (zuhanyzó, WC) növeli a komfortot, a közös konyhában pedig mosogatót, tűzhelyet és egy nagy hűtőt is használhatnak a vendégek.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds