Skip to main content
Hírek

Az élővilág sosem látott titkai tárulnak fel a Hortobágyi Madárszínházban

By 2024.07.05.No Comments

Testközelből csodálhatunk vadon élő madarakat és más állatokat Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, amint megépül a nemzetközi szinten is különlegesnek ígérkező Hortobágyi Madárszínház. A fejlesztés Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében valósul meg, és eddig nem tapasztalt közvetlenséggel mutatja be a nagyközönségnek a hazai madárfajok mintegy 80 százalékát felvonultató helyi élővilágot. A projekt sikerességét biztosító konzorciumi együttműködési megállapodást a felek ünnepélyes keretek között írták alá.

Az ország, és egyben Európa első Madárszínháza a térség természeti értékeit új perspektívából, afféle fordított állatkertként hozza közelebb a látogatókhoz. Itt ugyanis az emberek zárkóznak majd be, hogy az állatokat természetes élőhelyükön figyelhessék meg. Az ötletgazda, Máté Bence komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik az élőlények legkisebb rezdüléseinek megfigyelését és megörökítését biztosító madárlesek építésében. A nemzetközi szinten is többszörösen díjazott természetfotós ezúttal ̶ hivatása kereteit túllépve ̶ még nagyobbat álmodott: minden magyarországi, illetve hazánkba látogató, a természet iránt érdeklődő felnőttnek és gyermeknek megmutatná azt a csodát, amelyet ő nap mint nap átél, és amely egy életre rabul ejtette.

A Hortobágyi Madárszínházban a látogatók az élet rendezte „színdarabot” tekinthetnek meg – karnyújtásnyi közelségből fürkészhetik gémek, kócsagok, kormoránok, sőt vidrák és sok más faj eddig rejtett életét.

Az egyedi turisztikai látnivaló otthonául szolgáló hortobágyi halastórendszer kiváló helyszíne lesz a Madárszínháznak, mert a területnek közel száz éve az ember adott halastavi funkciót, a projekt tehát az ily módon érintetlen ökoszisztémájú rendszer működésébe nem avatkozik bele. Ezzel együtt az ember alkotta tórendszer mára elképesztően gazdag élővilággal rendelkezik: a Magyarországon előforduló közel 430 madárfajból mintegy 340 regisztráltan megjelent a Hortobágyon is. Az épülő létesítményben, a részben a föld- és vízfelszín alá süllyesztett speciális közös lesből – a Madárszínház „nézőteréről” – közülük megannyi példány megfigyelhető lesz.

A Bükki Csillagdához hasonlóan a Madárszínház is nemcsak a térségben, hanem az országban, sőt, az egész világban is olyan attrakciónak számít majd, amiért aztán sorban állnak családok, osztályok, fiatalok és idősek egyaránt. Mert egyedi és megismételhetetlen élményt nyújt minden korosztály számára – hangsúlyozta a konzorciumi együttműködés aláírásakor Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

A felmérések szerint a megye lakosságának nagy része az ökoturisztikai fejlesztések iránt érdeklődik és hajlandó utazni is érte. Ezért is állt az önkormányzati közgyűlés 100%-ban a fejlesztés mellé, ami látványossági értékén túl a szolgáltatások fejlesztését, munkahelyteremtést és négy évszakon át tartó látogatottságot jelenthet Hortobágy számára – mondta el Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata közgyűlési elnöke.

Az épület nem fog tájsebet okozni, a Nemzeti Parkban létrehozott halastó egyik gyöngyszeme lesz majd a Madárszínház, ami turisztikai értékén túl szakmai jelentőséggel is bír. A fejlesztésnek köszönhetően a Nemzeti Park jobban tudja követni a halastónál élő fajok viselkedését, és úgy tud majd segíteni az egyes fajoknak az elkövetkező aszályos években, hogy nem kell beleszólnia az ökoszisztémába – fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

Ma azok a turisztikai attrakciók sikeresek, amik el tudják mesélni a saját történetüket. A Hortobágy új és versenyképes beruházása ilyen, mert már a nevében benne van, mi is ez. Más látogatóközpontokhoz képest itt most nem az épületet kell megtölteni tartalommal, hanem az adott tartalomhoz építünk infrastruktúrát – emelte ki Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója.

A partnerek egyetértettek abban, hogy a Madárszínház unikum lesz az ökotursztikai fejlesztések között, és akár hungarikummá is válhat a közeljövőben. Az aláírást követően megtekintették a Hortobágyi Madárszínházról készült kisfilmet.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds